9X21 ARSENAL FIREARMS STRIKE ONE

Fikir İtalya’nın Toskana Bölgesinde doğdu ve üretim için Val Trompia Bölgesi seçildi. Finansmanı sağlayan ise Ruslar. Bu sinerjinin ortaya çıkardığı tabancaya gelince, piyasanın en iyi polimer gövdeli silahlarına meydan okumayı hedefliyor. Silahın patentli üç bileşeni var: Çift taraflı şarjör düşürme düğmesi, özel tetik emniyeti ve özellikle de bir mühendislik harikası olan kilit sistemi. Sonuç? Üstün kontrol edilebilme özelliği, hızlı atış döngüleri ve yüksek isabet.

Fikir babası yıllardır silah sektöründe gazetecilik ve yazarlık yapan Nicola Bandini. Kendisi geçmişte de bazı yeni “ürünlerin” tasarımıyla ilgilenmişti (örneğin .357 AeT kalibre veya tek mermili Tanfoglio Raptor modelini hatırlatabiliriz), ama bu sefer durum farklı: Bu kez söz konusu olan “provokatif” bir kalibre veya olağandışı bir tabanca tasarlamak değil, bu girişim polimer gövdeli yarı otomatik tabancalar dünyasının devlerine bir yerde meydan okumaya kalkışma anlamı taşıyor. Çünkü bu yeni “Strike One” modelinin tasarlanmasındaki amaç Glock, Smithamp;Wesson, Steyr, Beretta, Heckleramp;Koch gibi bu sektörün “baronlarının” tekeline son verebilmek. Bu teşebbüs bir hayal olarak adlandırılabilir mi? Belki. Ama Arsenal Firearms şirketindekiler hiç de öyle düşünmüyorlar. Büyük düşünmeye üretim merkezini belirleme işinden başlamışlar: Nitekim Bandini büyük çabayla Tanfoglio macerasına başladığı fabrikayı (Brescia, Magno) yeniden diriltmeye uğraşıyor. Fabrika Gardone Val Trompia’dan, yani Tanfoglio ailesinin yaşadığı yerden birkaç kilometre mesafede. Tabii bu bir tesadüf değil, zira Fratelli Tanfoglio firması bu yeni yarı otomatiğin bazı parçalarının ana tedarikçisi. Bu arada kutlama da yapıldı diyebiliriz, çünkü 2012 Nürnberg IWA fuarında yapılan tanıtımdan sonra, Arsenal Firearms Ocak ayı ortalarında yapılan Las Vegas Shot Show fuarında da büyük bir stand kiraladı ve Sig, Glock gibi firmaların standlarıyla dirsek teması halinde gövde gösterisi yaptı.

MEKANİK AKSAM

Strike One modelinin en yenilikçi yönlerinden biri hiç kuşkusuz geometrik kilit sistemi. Bu sistem sayesinde silahın boyutları küçültüldü ve namlu ekseninin kabza sırt mahmuzuna oranla sadece 12 milim yükseklikte kalması sağlandı. Bu rakamın önemini daha iyi kavrayabilmek için, polimer tabancaların tartışmasız bir numarası olan Glock’ta bu mesafenin 21 mm olduğunu belirtebiliriz. Sürgünün düşey yönde kapladığı alanı piyasadaki diğer polimer tabancalara kıyasla azaltmak için, tabii ki Browning tipi kilit sistemleri uygulanamazdı, çünkü bu sistemde kilitlenmeyi sağlayan takozlar mevcut ve açılma hareketi aynen Glock tabancalarda olduğu gibi namlu kuyruğunun aşağı inmesiyle gerçekleşiyor. Döner sürgülü kilit sistemleri de (yani Beretta Px4 veya Slovak malı Grand Power K100 modellerinde olan sistemler de) sürgünün yüksekliğine sınır getiren mekanizmalar. İşte bu nedenle Strike One modelinin tasarımcısı, geometrik kilit sistemlerinin diğer bir klasiği olan mekanizmadan, yani namlu kısa geri tepme enerjisiyle çalışan oynak bloklu sistemden yararlanmayı düşünmüş. Ama bütün bunlar atış tekrarlama hareketinin azami hızlı gerçekleşmesini sağlamak amacıyla ad hoc (amaca özel) şekilde etüt edilmiş diyebiliriz. Bu prensibe son derece kişisel bir yorum getirilmesi sayesinde, Strike One tabancada kullanılan kilit bloğu bir zamanlar Walther P38 modelinde, daha sonraları da Beretta 92’de kullanılana kıyasla düşey yönde hareket eden bir blok şeklinde çalışıyor, zira altta yer alan özel şekilli bir eksantrikle (kamla) kumanda edilerek düşey yönde ileri geri hareket ediyor.

1. Strike One kendine has çizgilere sahip ve ilk bakışta fark edilen namlusunun gerçekten çok aşağıda olan ağırlık merkezi

2. Son nesil yarı otomatik tabancalarda olduğu gibi, Strike One da taktik aksesuarlar montajı için dust cover üzerinde kızakla donatılmış.

Kilit sistemi “U” şeklinde olan ve her iki yanında iki geçme takozu bulunan bir seleden oluşuyor. Bu sele namlunun fişek yatağının önündeki kısmını sarıyor. Kilitlenme hareketi sırasında blok montaj pimi ve deliğin karşılıklı etkileşimiyle yukarı doğru itiliyor. Namlu-blok-sürgü grubunun yine buradaki delik vasıtasıyla gerilemesinden sonra ise, blok düşey yönde aşağı iniyor ve dört adet takozun gerçekleştirdiği geometrik kilit açılarak sürgünün de açılmasını sağlıyor. Strike One tarafından bu blokta kullanılan diğer bir özellik dört adet kilit takozuyla ilgili. İnce hesaplar sayesinde bunların gerçekleştirdiği kilitlenmede geometrik ağırlık merkezi namlu ekseniyle çakışıyor ve bu şekilde hem bileşenlerin mekanik stresinin azalmasını, hem de aynı zamanda sürgü çalışma mekanizmasının akıcı olmasını sağlıyor. Sistemdeki hız ve akıcılığa namlunun da katkısı var elbet. Fişek yatağının prizma şeklindeki yan cidarları içinde düz bir çizgide son derece akıcı şekilde hareket eden namlu da sistemin mükemmel çalışmasında en önemli rollerden birini oynuyor.

Namlu kuyruğundaki besleme rampası fişek yatağının alt havşası ile gövde içine açılmış diğer bir küçük rampadan oluşuyor. Bu konfigürasyon konik küt uçlu kurşun çekirdekle doldurulmuş fişekler kullandığımızda bile çok güvenilir olduğunu gösterdi ve bu da kendi fişeğini kendi dolduran atıcılar için bir avantaj. Sürgü ile polimer gövde arasında iskelete açılmış sürgü rayları bulunuyor. Yekpare şasi iskelet ise 42CrMo4 çelikten imal edilmiş ve polimer gövde içine “gömme” olarak monte edilmiş. Bu şekilde sürgü için mükemmel düzlemde bir çalışma hattı içinde hareket etmek mümkün oluyor. Burada yer alan rayların hali hazırda piyasada bulunan en ince raylardan olduğunu söyleyebiliriz. Bunun nedeni de belirttiğimiz gibi namlu ekseninin atıcının eline oranla yüksekliğini mümkün mertebe azaltmak. Şasiye aynı zamanda tetik grubu ve sürgü tutma mandalı da entegre edilmiş.

3. Sürgünün iç kısmı, iğne çarpma sistemi ve otomatik emniyet tertibatı ilk planda görülüyor.

4. Üzerine sürgü raylarının açılmış olduğu iskelet 42CrMo4 çelikten yapılmış ve sürgüye dümdüz bir hareket sağlamak için yekpare gövdeli olarak tasarlanmış.

Tetik mekanizması tek hareketli: Tetiğe bastığınızda aynen Smithamp;Wesson Militaryamp;Police modelindeki şablona uygun bir şekilde hareketli iğne (floating firing pin) serbest kalıyor. Namluya sürülmüş fişekle silahı üzerinizde maksimum güvenlik içinde taşımanızı sağlamak için, Strike One bir dizi etkin otomatik emniyet tertibatı ile donatılmış. Tetik emniyeti, sadece tetiğe parmağınızla bastığınızda ve iğne manivelası tarafından çekiş uygulandığı zaman tetiğin geri gelmesine izin veriyor. Tetiğe basılmadığında iğne emniyet pimi sürgü ile iğnenin arasına geçerek tetik dişinin kırılması halinde iğnenin kapsüle vurmasını engelliyor.

Kazalara karşı geliştirilen diğer bir emniyet tertibatı iğne kurtulma tırnağının özel çalışma sisteminden oluşuyor. Bu tırnak düşey yönde konumlandırılmış bir maniveladan oluşuyor, gövdeye monte edilmiş ve iğne emniyetinin hareketine göre ters yöne sahip. Bu nedenle, tabancanın çok sert şekilde düşmesi halinde bile kazara ateş alma riskini ortadan kaldırıyor. Bizim kanaatimizce manuel emniyet mandalları uygulanmamış olması doğru bir karar, çünkü hem “rahatsız” edici elemanlar olduklarını düşünüyoruz, hem de yoğun stres anında istenmeden devreye alınmaları gibi bir risk her zaman mevcut. Tetik boşluğu ve ağırlığı silahın savunma tipi kullanım amacına uygun ayarlanmış, çünkü bütünü halinde Strike One fişek sürülü şekilde taşınmaya yönelik bir savunma silahı olarak mükemmel bir tercih olabilir. Her halükârda iğne kurulu uyarısı yapan görsel ve temassal uyarı sistemi mevcut, bu da iğnenin kuyruk kısmından oluşuyor ve sürgünün arka kapağından dışarı taşarak düşük profilli ve beyaz referans noktalı sabit gez ile entegre bir bütün oluşturuyor. Arpacık da kırlangıç kuyruğu tipi geçmeyle sürgüye sabitlenmiş, bu şekilde gerektiğinde sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Bizim test ettiğimiz örnek nişan hassasiyeti açısından mükemmel bir ayara sahipti ve nişan alınan nokta ile hedefte merminin temas ettiği nokta arasındaki çakışma bire birdi.

TEST ATIŞLARIMIZ

Arsenal Firearms tarafından getirilen bütün tasarımsal yeniliklerin temel amacı atış tekrarlama sürelerini drastik şekilde aşağı çekmek olmuş. Bu açıdan bakarak, silahın ateş eylemine verdiği reaksiyonlar hafifletilmek ve bu arada operatöre yansımaları azaltmak için yüksek bir ergonomi oluşturmak istenmiş. Namlu ekseninin kabza sırt mahmuzuna oranla sadece 12 mm gibi bir kota çekilmesi namlu şahlanmasını bir hayli azaltmış diyebiliriz. Bu arada kabza formunun da dikkatli bir etütle dizayn edilmiş olması sayesinde Strike One elin doğal uzantısı gibi bir tabanca olmak hedefinde oldukça başarılı. Bu şekilde, kabzayı sıkıca kavradığınızda, her atış sonrası hedeften sapma sadece birkaç milimde kalıyor ve ikinci atış hazır olma süresi kısalıyor.

Müsabaka türü atışlarda bu durum zamansal açıdan büyük avantaj getirebilir ve seri atışlarda zaman aralıkları önemli ölçüde düşürülebilir, eğitim sırasında ise operatörle tabancası arasında bir bağ kurulacağına kuşku yok.

1. Strike One modelinin (sağdaki) namlu kilit sistemi bu resimdeki Beretta 92 modelinin klasik oynak bloklu sistemiyle karşılaştırıldığında, bu tabancadaki sisteminsürgü gerileme aşamasındayken bile namlunun hep hizada kalmasını sağladığını görüyoruz.

2. Gez, sürgü arka kapağıyla tümleşik. Resimde aynı zamanda kurulu durumdaki iğnenin kuyruk kısmı görülüyor.

3. “U” şeklindeki sele üzerinde dört adet (her iki yanda ikişer tane) kilit takozu mevcut, bunlar düşey hareketli bir blok şeklinde çalışıyor ve namlunun serbest kalmasını kolaylaştırıyorlar.

4. Strike One modelinin üç patentinden biri çift taraflı kullanılabilen şarjör düşürme düğmesi

Benim test atışlarında edindiğim izlenime gelince, işe ilk önce kronografik tespitlerle başladığımızdan, gerçek anlamda atışlara geçmeden önce rahatça silahın ergonomik niteliklerini test etme fırsatı buldum ve bu açıdan son derece tatmin oldum diyebilirim. Test ettiğim örnek seri üretim öncesi hazırlanmış bir prototip olmasına rağmen atışlar sırasında sahip olduğu kaliteleri hemen göstermekle birlikte, başka bir test için hazırlanmış düşük kinetik enerjili özel dolum fişeklerle yapılan atışlarda birkaç soru işareti bıraktı. Hazır fişeklerle yapılan atışlarda ise yorgun bir kabzaya rağmen hiç sorun yaşatmadı.

Kronografla yapılan tespitlerden sonra, isabet hassasiyetini ölçmek amacıyla 15 metre mesafeden çift el destekli birkaç seri denedim. 10 atışlık serilerde ilginç grupmanlar elde etmekten başka, her bir fişek başına yaptığım 5 atışlık serilerde de silahın farklı fişeklere reaksiyonlarını görmek istedim. 125 grain TCPP bakır kaplama çekirdekli Fiocchi Top target fişeklerle yapılan atışlar da dahil olmak üzere, silahın performansı hep üst düzeyde kaldı.

Nişan alarak yapılan yavaş atışlardan oluşan seansta tetik hep gereken şekilde yönetilebildi, tetik boşluğu ve düşürme ağırlığı ise stres altında bile kaza riskini önleyecek şekilde ayarlanmıştı. Strike One son derece sınırlı bir namlu şahlanmasından başka, geri tepme efekti de şiddetli olmayan bir silah ve bu nedenle atış aralıklarını daha da kısa tutabiliyorsunuz.

Polimer gövdedeki işçilik kalitesini kontrol ettikten sonra, silahın potansiyelini tamamıyla görebilmek amacıyla çok hızlı seriler gerçekleştirdim ve seri atışlar arasındaki zaman aralığını olabildiğince daralttım. Arsenal Firearms gerçekten çok stabil ve isabet hassasiyeti yüksek bir tabancaya imza atmış. Birkaç saniye içinde şarjör boşaltarak tamamladığım atışlarda mermilerin tamamına yakını hedefin merkez bölgesi içine düştü. “Fransız” tipi olarak tabir edilen hedeflerle UITS tipi kurumsal hedefler de kullandım ve bunlara 7 metreden yaptığım üçerlik seri atışlara önce taktik pozisyondan başladım (tabanca göğüs hizasında, namlu “saat 6” yönünde, zayıf el vücut ve tabanca arasında, başparmaklar temas halinde). Bu test silahın boyutlarının ve kabza açısının uygunluğu hakkında fikir edinmeme yardımcı oldu. Çünkü bu atış pozisyonunda ergonomik anomaliler isabet hassasiyetini önemli ölçüde düşürmek gibi bir sonuç doğuruyor. Ama bu tip atışlarda da Strike One kalitesini gösterdi ve hem hızlı, hem düzenli, hem de isabetli seri atışlar gerçekleştirmemi sağladı.

1. Arpacık kırlangıç kuyruğu tipi geçmeyle sabitlenmiş. Sürgünün uç bölümünde iyi bir tutuş sağlayan derin kertikler mevcut.

2. Resimde iğne ve yayı ile yay kılavuzu ve sürgü arka kapağı görülüyor.

3. 17 fişek kapasiteli çift sıralı şarjör tekli fişek sunumlu. Test sırasında denediğimiz farklı tip ve ağırlıktaki mermilerin hepsiyle Strike One hiç sorun çıkarmadan ateş etti.

4. Strike One (sağdan ikinci) için en önemli özelliklerden biri kabza sırt mahmuzu ile namlu arasındaki eksenin inanılmaz alçak oluşu. Bu açıdan Glock’tan (sağdan birinci) bile üstün olan bu silah, Beretta ve Heckleramp;Koch’a ise fark atıyor.

Silahın kabzası da tutuş sağlamlığı ve ele oturma açısından iyi dizayn edilmiş, eğim açısı olması gerektiği gibi hesaplanmış. Örneğin hareketli iğneye sahip polimer gövdeli tabancalar arasında referans silah kabul edeceğimiz klasik Glock 17 ile kıyaslandığında bile, ergonomik açıdan daha üstün diyebiliriz. Bu deneme atışları bir karşılaştırma testi olmasa da, Glock ile ergonomik açıdan bir kıyaslama yapmak istedim, zira hiç kuşkusuz operasyonel yarı otomatik tabancalar sektöründe çok yaygın kullanılan bir model ve gördüğüm kadarıyla Strike One ona kafa tutabilecek özelliklere sahip olmak niyetinde.

Hizmet ve operasyon kullanım amaçlı bir silahta önemli saydığım diğer bir özellik, sürgünün yapısı ve bu açıdan da polimer gövdeli Glock ile aralarında benzerlikler var. Sadece savunma tipi silah olarak kullanım amacı çerçevesinde fazla öneme sahip olmasa da, operasyonda yoğun stres altında ve bilhassa terli ellerle kullanım sırasında bu tip sürgüleri kurmak üzerlerinde mandallar, manivelalar, horoz emniyetleri bulunan bir sürgüye göre çok daha kolay.

Strike One modelinde kullanılan sürgü mili kare kesitli, köşeleri yuvarlatılmış ve geniş kurma kertikleriyle donatılmış. Bu sayede daha hızlı ve içgüdüsel hareketlerle sürgüyü çekip bırakmak mümkün olabiliyor. Bu da silahı namluya fişek sürülü şekilde taşımak istemeyenler veya taşıma imkânı olmayanlar için bir avantaj. Kurma işleminin kolay ya da zor olduğunu, tutukluk yapıp yapmadığını test etmek için, üstte de belirttiğim zayıf enerjili fişeklerle silahı zorlamadan bazı denemeler yaptım ve hem sürgü ergonomisini, hem kovan çıkartıcı ve atıcı mekanizmaların hatasız çalışıp çalışmadıklarını anlamaya çalıştım. Yaptığım denemelerde silah kafamda soru işareti bırakacak reaksiyonları hiç göstermedi.

Arkadaşımız Matteo Cagossi Gardone Val Trompia’da bulunan poligonda Strike One’ı denerken görülüyor. Polimer gövdeli olanın yanı sıra Ergal gövdeli versiyon da test edildi.

Strike One için çok özel bir test görevlisi: Rusya eski cumhurbaşkanı ve şimdiki başbakan Dmitri Medvedev üretilen ilk prototiplerden biriyle ateş ederken.

Atış testleri sırasında İtalyan-Rus ortaklığının verimli bir ürünü olarak tanımlayabileceğimiz çift taraflı kullanılabilen şarjör düşürme sistemini de değerlendirme fırsatı buldum. Boş ve dolu şarjörlerle yaptığım takma çıkarma denemelerinde 17 fişek kapasiteli çift sıralı şarjör mükemmel çalıştı. Ben şahsen sağ elini kullanan biri olmama rağmen kendi tabancamda da şarjör düşürme düğmesini gövdenin sağ tarafında işaret parmağıyla müdahale edilecek konumda seçtim, zira Beretta 92 ve Heckleramp;Koch gibi iri kabzalı silahlarda bunun bir gereklilik olduğunu düşünüyorum. Ama bu tip seçim yapma zorunluluğu Strike One için geçerli değil ve zaten mükemmel bir kabza formuna sahip. Yaptığım diğer atış denemelerinde Strike One modelinin polimer yerine Ergal malzeme kullanılmış gövdeye sahip prototipini test etme fırsatı da buldum. Bu konfigürasyonuyla da silah ergonomik artılarının hepsini korumayı başarmış, ayrıca diğer modelden yaklaşık 140 gram ağır olmasına rağmen atışa verdiği reaksiyonlar yine son derece yumuşak oldu.

Strike One hiç kuşkusuz yenilikçi bir projenin ürünü, yani “sıfır jenerasyon” olarak doğan bir silah ve güvenilir temellere dayalı olduğundan her türlü yeni versiyona ve upgrade edilmeye açık. O nedenle kişisel hükmüm pozitif olacaktır. İyi bir nişan hattı, iyi bir ergonomi, ateş eylemine sınırlı reaksiyonlar, iyi çalışan ve güvenilir tetik mekanizmasıyla Strike One taşıma amaçlı bir silah isteyenlere olduğu kadar, isabet hassasiyeti ve güvenilirlik katsayısı yüksek bir tabanca beklentisi olanlara da uygun. Arsenal Firearms firmasının bu tasarımı seri üretim silahlarla sportif atıcılık yapanlara da uygun, zira bazı küçük müdahaleler sonucu farklı disiplinlerde sportif atıcılığa uygun adapte edilmek için gereken potansiyele sahip.

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Boyutları itibarıyla profesyonel operatörler için üstte taşıma amacına yönelik; mekanik özellikleri açısından da action atıcılık disiplinine uygun bir tabanca.

Neleri gerektiriyor: İçgüdüsel (insiyaki) kullanıma uygun bir tabanca, tabii ki potansiyelinden tam yararlanabilmek için eğitim yapılması şart.

Neden satın alınır: Test atışlarımız sırasında denediğimiz örnek güvenilir, kontrol edilebilir ve yüksek isabet hassasiyetine sahip olduğunu kanıtladı. Ayrıca fiyatı da son derece rekabetçi.

Kimlerle kıyaslanabilir: Onu başlıca rakiplerinden ayırt eden mekanik yönlerini bir kenara bırakırsak, piyasanın önde gelen polimer gövdeli tabancalarıyla, yani Beretta Px4, Glock 17, Grand power K100, Heckleramp;Koch P30, Smithamp;Wesson Militaryamp;Police, Steyr M9 ve Tanfoglio Force ile kıyaslanabilir.

TEKNİK KART

Üreticisi ve distribütörü: Arsenal firearms srl, via X Giornate 14, 25063 Magno (Bs), tel. 030.61.52.945, fax 030.61.52.713,

www.arsenalfirearms.com,

info@arsenalfirearms.com

Modeli: Strike One

Tipi: Yarı otomatik tabanca

Çapı: 9×21 (9×19 milimetre olarak da mevcut, ileride .357 Sig ve .40Samp;W kalibrelerde de üretilmesi planlanıyor)

Spesifik kullanım amacı: Kişisel savunma ve action atıcılık silahı

Mekanizma: Namlu düz kısa geri tepmeli düşey yönde hareket eden blok donanımlı (patentli) geometrik kilit sistemi

Tetik sistemi: Tek hareketli tetik sistemi

Besleme sistemi: Tekli fişek sunan çift sıralı şarjör, çift taraflı şarjör düşürme düğmesi

Fişek kapasitesi: 17 adet

Ateşleme sistemi: Hareketli iğne ile çalışan çarpma sistemi

Emniyet tertibatı: Otomatik tetik emniyeti ve otomatik iğne emniyeti

Namlu: 128 mm uzunlukta

Nişan düzeneği: Sürgü arka kapağıyla tümleşik değiştirilebilir tipte gez, arpacık kırlangıç kuyruğu geçmeyle sabitlenmiş

Toplam uzunluğu: 210 mm

Yüksekliği: 143 mm

Kalınlığı: 33 mm

Ağırlığı: 750 gram (Ergal gövdeli olan versiyonu 890 gr)

Malzemesi: Gövde polimer (Ergal gövdeli versiyonu da mevcut), namlu ve sürgü çelik

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here