Ata Arms Venza 1200 Kalibre

Ağustos ayında Beykoz poligonunda gerçekleşen Ata Arms bayi toplantısındaydık. Organizasyon toplantı havasından ziyade daha çok barbekü partisi havasındaydı. Mangal partisini ürün briefingi ve grupman atışları izledi. Başarılı organizasyon firmanın piyasaya yeni sunduğu yeni yarı otomatik av tüfeği Venza’yı atış için poligona çıkarmamızla iyice ateşlendi.

Venza yenilikçi tasarım ve özellikleri uygun fiyata sunan yarı otomatik bir av tüfeği dersek Venza’nın özelliklerini hafife almış oluruz. Dünyada gaz basınçı düzenleme sistemine sahip yegane tüfek olan Venza’nın bu sistemi aslında geleneksel iki sistemin birleşiminden doğan bir hibrid sistem. Bu sistemlerin ilki “kısa tepmeli” sistem diğeri ise “otomatik gaz basınç ayar valfli” sistem. İki sistemin birleşmesinden doğan avantajlar ise gerçekten başarılı. Piyasada bulunan tüm fişeklerle kullanılabilmesi avantajların en başında geliyor.

2 Numara mat ceviz kundak. Yaklaşık 3 kg.

İster 24 gram, ister 36 gram, isterseniz de tek kurşun atın; hiçbir ayar yapmadan ya da takılma yaşamadan tüm fişekleri kullanabilmek, özellikle değişken av şartlarında büyük bir avantaj. Özellikle de cebe dost bir avantaj. Çulluktu keklikti, domuzdu tavşandı derken her ava özgü tüfekler almak ve onları avda taşımak zahmetinden kurtarıyor. Elbette alanında uzman tüfeklerden çok daha iyi diyemeyiz ama tek bir tüfeğe ayıracak kadar bütçesi olanlar için oldukça çok yönlü ve ideal diyebiliriz. Tüfeğin diğer bir avantajı ise başarılı gaz çıkış özelliği sunan sistemi sayesinde birbiri ardına hızlıca yapılan atışlarda dahi namlunun yükselme isteği çok az olması. Bu, ilk atıştan sonra nişan almak için geçen sürenin azalması ve tüfekle baş etmenin kolaylaşması demek. Yüksek gramajla yaptığımız test atışlarında dahi tüfeğin şahlanma isteği oldukça azdı. Bu sistemin bir diğer getirisi ise geri tepmenin az olması. Özellikle düşük gramajda neredeyse geriye ivmelenmesi hiç olmayan Venza’nın bayan, genç ya da çok fişek harcayan kullanıcıları rahat ettireceğini söylemek yerinde olacaktır. Onlarca fişek atıp omuzunuzda ağrı hissetmemek oldukça mutlu edici.

Tüfeğin değiştirilebilir tipteki şokları ise çok yönlülüğünü artırıyor. CNC namlu olmasına rağmen oldukça iyi sayılabilecek grupmanı kullanıcıları memnun edecek bir diğer özellik. 40 derece sıcakta birbiri ardına yaptığımız atışlarda namlunun fazla ısınmaması da yine tüfeğin iyi yanlarından. Hızlı, hassas ve yumuşak çalışan sürgü mekanizması beğeni toplayanlar özellikleri arasında. Yeterince hassas olan tetik ve mekanizmanın uyumu oldukça başarılı. Bunun yanında olumsuz yönleri de yok değil, sabit kundak her atıcıya/avcıya uygun olmayabilir. Bu denli kaliteli bir tüfekte en azından opsiyonel olarak ayarlı kundak, özellikle de uzalıp kısalabilen bir kundak tercih sebebi olabilir. Diğer bir eksi yönü ise emniyet kilidi. Çok şık ve küçücük tasarlanan tetik korumamın arkasında yer alan buton şeklindeki emniyet kilidi, tozlanıp kirlendiğinde açık mı kapalı mı anlaşılmayacak kadar ufak, geleneksel yüz kundağının önünde olan ya da ikinci tetikle sağlanan emniyet kilidi daha güvenli. Tasarım önemli ancak güvenlik her zaman önce gelir.

Buradan hatırlatalım eğer sağ elinizi kullanıyorsanız tüfeği düz tuttuğunuzda sağa doğru itirirseniz güvenlik açık (ateş edemez) sola doğru itirirseniz güvenlik kapalı (ateş edebilir) demektir.

Tasarım detayları açısından Avrupa üretimi tüfeklerden aşaağı kalmayan Venza’nın dört renk seçeneği var. 2 numara mat ceviz kundakla gelen Venza’ya isterseniz sentetik siyah kundakla da sahip olabilirsiniz. Yaklaşık 3 kg civarındaki ağırlığı, üretim kalitesi, tasarımı, özellikleri ve uygun fiyatıyla yarı otomatik tüfek satın almayı düşünen kullanıcılar için görmezden gelinmeyecek bir alternatif.

Ata Arms’ın sadece Türkiye’de değil, dünyada da merak uyandıran yeni yarı otomatik tüfeği Venza’nın serüvenini ve onu benzerlerinden ayıran özelliklerini satış ve pazarlama müdürü Ertuğrul Saydamoğlu’na sorduk.

Ata Arms’ın yeni modeli Venza ile ilgili bilgi alabilir miyiz?

Venza bizim ilk olarak 2013 yılında lansmanını IWA fuarında yaptığımız yarı otomatik av tüfeği modelimiz. Venza; gaz tepmeli sistem ile kısa geri tepmeli sistemin entegre edilmiş halidir ve bu özellikteki dünyada tek tüfektir. Barut gazı Otomatik Gaz Basınç Kontrol Sistemi adı verilen bir valf tarafından kontrol edilir. Bu valf, fişeğin gramajına göre gaz tahliye deliğini otomatik olarak ayarladığından tek bir piston ile tüm gramajlarda atış yapabilmemizi sağlar.

Ateş edildiğinde, hareketli namlu hafifçe geriye doğru hareket ederek mekanizmaya ilk hareketini verir. Bu hareket aynı zamanda gaz deliklerinin bir miktar açılmasına ve gazın el kundağı ile somundaki deliklerden dışarı tahliye olmasını sağlar. Namlunun hareketli olması şahlanma ve geri tepmeyi azaltıyor. Venza rakiplerine göre daha küçük gaz deliklerine sahiptir ve bu sayede saçmaya daha fazla gaz basıncı ulaşır. Bu da penetrasyonun ve grupmanın çok daha iyi olmasını sağlamakta ve tüfeğin etkili mesafesini artırmaktadır. Venza; 70mm’lik uzun şoklara sahip. Bu şoklar, uygulanan birçok test sonrası elde edilen özel iç ölçülerde üretilmiştir ve bu sayede çok daha iyi bir penetrasyon ve grupman yakalanmaktadır.

Venza’nın tasarımından da bahsedersek, köşeli hatlara sahip ergonomik bir tüfektir. Köşeli hatlar güneş ışığının kırılmasına ve arpacığın göze çabuk gelmesini sağlamaktadır. Sökülebilir tetik grubu ve sol el kullanıcıları için ayarlanabilir emniyet diğer Ata Arms modellerinde olduğu gibi Venza’da da standarttır. Gövdeler Amerikan savunma sanayinde de kullanılan Cerakote marka boya ile boyanmıştır ve her türlü doğa şartlarına dayanıklıdır. 2 numara mat yağlı ceviz ahşap kullanılmıştır. Süet Ata Arms çantada, askılığı ile birlikte sunulmaktadır. Çok yakın zamanda sentetik, kamo ve karbon opsiyonları ile satışa sunulacaktır.

Bahsettiğiniz yeni sistem kullanıcılara hangi avantajları sağlıyor?

Gaz basıncının otomatik olarak ayarlanması ağır gramajlı fişeklerde hafif gramaj hissi yaratmasını sağlıyor. Yine bu sayede ağır dolu – hafif dolu yerine tek bir piston kullanımı sağlanıyor. Sistem özelliği sayesinde gazı tüfeğin içinde fazla dolaştırmadığından temizlik ve bakım olarak avantaj sağlıyor.

Namlunun haraketli olması namlunun şahlanmasını ve geri tepmeyi azaltıp seri atışlarda tüfeğin kararlılığını arttırmakta. Tüm bu saydıklarımızla birlikte sistemin sağladığı en büyük avantaj, atış zevkini maksimum yaşatması diyebiliriz.

Venza’nın model seçenekleri nelerdir?

Ahşap modellerimizde siyahın yanında bronz, gri ve yeşil gövde seçeneklerimiz mevcut. Tüm bu renkler ayarlı gezli Slug namlu ile de tercih edilebiliyor. Ayrıca çok yakın zamanda sentetik, kamuflaj ve karbon opsiyonlarımız da satışa sunulacak.

Müşterilerinizden geri dönüşleriniz nasıl?

Ürün daha piyasaya çıkmadan lansman aşamasında çok büyük ilgi ile karşılaştı. Şu an yetiştirmekte zorlanıyoruz diyebilirim. Sadece yurt içinde değil yurt dışında da büyük ilgi var. Özellikle tasarımı çok beğeniliyor. Kullanılan ahşap ve gövde renkleri beğeniliyor. başta grupman olmak üzere atış performansıyla alakalı çok iyi geri dönüşler alıyoruz. Tabi esas av sezonu başlayınca daha fazla olumlu geri dönüş almayı bekliyoruz.

Ata Arms’ın yeni projeleri var mı? Yeniliklerden biraz bahsedebilir misiniz?

Bugüne kadar yizsiz av tüfeği ile ün yapan Ata Arms çok yakın zamanda savunma sanayine yönelik ürünleri ile de boy gösterecek. Ata Arms’ın 2015 yılı hedefleri arasında Milli savunma sanayinin güçlendirilmesi kapsamında birçok projesi olacak. Onları da yaklaşan yurt dışı ve yurt içi fuarlarda tanıtıma başlayacağız.

Hedefe daha isabetli atışlar yapabilmek için 70 mm uzunluğunda Venza için özel ölçülerde tasarlanmış şoklara sahiptir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here