İlk Türk Yapımı Piyade Tüfeği MPT-76 Tanıtıldı

MKEK’nin yaptığı ilk Türk üretimi piyade tüfeği MÜSİAD Fuarı’nda

15’inci MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda ‘’High Tech Port CEO Forum’’ kapsamında Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu Genel Müdürü İzzet Artunç, ‘’Stratejik Ürünler ve Türkiye’nin Geleceği’’ temalı panelde konuşma yaptı.

MKEK ilk’lerin kurumu

Kuruluşundan bu güne Türk sanayii için bir okul ve tüm sektörlere nitelikli eleman yetiştiren Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu yalnız savunma sektöründe değil pek çok sivil sektör içinde lokomotif görevinde olduğunu belirten İzzet Artunç özel sektörün gelişiminde kurumun büyük katkılarının olduğunu ifade etti. Ayrıca Artunç ‘’İlk demiryolu rayı haddeleme, ilk saç mamulleri, çelik çekme boru, pil imalatları kurumumuz bünyesinde gerçekleştirildi.’’ dedi.

İlk Türk yapımı tüfeğe uluslararası çok fazla talep var

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun müttefik ülkelere anahtar teslim tesis kurulumları ve danışmanlık hizmetleri verdiklerini ifade eden Artunç, tüm tasarımı ve üretimi milli imkan ve kabiliyetlerle yapılan MPT-76 milli piyade tüfeği ve Nüfuz Edici Bomba’yı üretmenin ve TSK hizmetine sunmanın gururunu yaşadıklarını ifade etti. MPT-76 Milli Piyade Tüfeğinin tasarımında 3 boyutlu katı modelleme ve mühendislik analiz programlarının kullanıldığını belirten Artunç,bu tüfeğin hassasiyet, güvenilirlik her ortamda çalışma ve az bakım özellikleri nedeniyle alanında ilk sıraya yerleştiğini söyledi. Her ortamda çalışabilme özelliğinin de TSK için önemini vurgulayan Artunç ‘’MPT-76 tüfeğinin oluşturulmasında dünyada düzenli ordular tarafından en çok tercih edilen piyade tüfeklerinin detaylı bir araştırmasının yaptık.‘’ dedi. Tüfeğin bütün dünyanın ilgisini çektiğini Türki Cumhuriyetler ve uluslararası alanda çok fazla talebin geldiğini vurguladı.

Kalın betonları delen yegana bomba üretimi

İzzet Artunçtamamiyle Türk yapımı olan Nüfuz Edici Bomba’nın ise yer üstü ve yer altındaki hedeflere nüfuz ederek, istenilen gecikme değerinde infilak ettiğini belirtti. Bu bombanın Makine ve Kimya Endüstri Kurumu ana yükleniciliğinde TÜBİTAK SAGE alt yükleniciliğinde geliştirildiğini söyleyen Artunç, çok amaçlı taktik kullanım özelliklerini içerdiğini ifade etti. İzzet Artunç, düşük çarpma hızlarında hedefi delip geçen Nüfuz Edici Bombanın kendi sınıfında 2.1 metre kalın betonları, sığınakları delip geçebilen yegane bomba olduğunu ifade etti.

Türk ürünlerine talep yüksek

Makine ve Kimya Endüstrisi Kurumu’nun Türkiye’deki ilk sanayi kuruluşu olduğuna dikkat çeken Artunç, “İlk yıllarda yurtdışından edilen lisans ve ürünlerle silah üretmeye başladık. Ancak 1980’den sonra eğitime verilen yatırımın üretime yansımaya başladığını görmeye başladık. Müşteriler AR-GE sürecine yatırımı hazmetmeye başladı. Ve artık dışarıdan getirilmesindense biraz geç olsun ama Türkiye’de geliştirilsin mantığına geldiler’’dedi.Artunç uzun yıllardır Mehmetçiğin kendi silahını beklediğini ifade ederek ’’Mehmetçik vatanın bütünlüğünü korumada daha da güçlenmiştir.‘’ dedi.

Teknoloji devi şirketler fuarda

High Tech Port Fuarı’nda Türkiye’nin teknoloji devi şirketler yer alacak ve yeni teknoloji ürünlerini dünya vitrinine ilk defa çıkaracaklar. METEKSAN, yeni ürettiği radar sisteminin basın tanıtımını fuarda gerçekleştirecek. Bunun yanında KALE-BAYKARTürkiye’nin ilk jet motor protatipini fuara getiriyor. Makina ve Kimya Endüstrisi Kurumu (MKEK) milli piyade tüfeğini ilk defa sivil bir fuarda tanıtırken, TURKCELL teknoloji “geleceği yazanlar” genç yazılımcılar projesini, ROKETSAN ise roket sistemlerini, AVEA 5 yeni teknolojisini duyuracak.

MÜSİAD Fuarı Hakkında

MÜSİAD Uluslararası Fuarı, her iki yılda bir Uluslararası İş Forumu (IBF) Kongresi ile paralel olarak, T.C. Ekonomi Bakanlığı’nın katkılarıyla İstanbul’da düzenlenmektedir. Etkinlik, fuar katılımcı işadamları ile yatırımcıları bir araya getirerek, ticari işbirliği ve küresel ortaklıklar için yeni fırsatlar sunmaktadır. Büyük ticaret kapasitesi ve gönül birliği organizasyonuyla, Asya’dan Avrupa’ya, Afrika ülkelerinden Türkî Cumhuriyetlere kadar yabancı işadamları, yerli ve yabancı stant katılımcılarıyla uluslararası düzeyde organize edilmektedir.

1993 yılında İzmir Enternasyonal Fuar alanında başlayan MÜSİAD Uluslararası Fuarı, açıldığı günden bugüne kadar toplam 1 milyon 800 bin üzerinde ziyaretçi sayısıyla bir marka haline gelmiştir.

High Tech Port by MÜSİAD Hakkında

2010 yılında gerçekleştirilen 13. MÜSİAD Fuarı’nda başlatılan bir uygulama ile ülkemizde geliştirilen yeni teknolojilerin fuar alanında sunumuna imkân verilmiştir. Bu imkan sayesinde, yatırımcı ve proje sahibini bir araya gelmesi sağlanmış ve yeni geliştirilen teknolojik ürünlerin kamuoyuna tanıtımına ön ayak olunmuştur. 2012 yılında gerçekleştirilen 14. MÜSİAD Uluslararası Fuarı’nda devam eden bu proje, 2014 yılına gelindiğinde artık kabına sığmaz olmuş ve MÜSİAD Uluslararası Fuarları kapsamında yepyeni bir çalışmayı doğurmuştur.

Türkiye’nin teknoloji devlerini, proje sahiplerini ve yatırımcıları bir araya getirmek üzere yola çıktık. Ülkemizi 2023 ideallerine bir adım daha yaklaştıracak bir çalışmaya daha imzamızı atıyoruz: HIGH TECH PORT by MÜSİAD. Bu çalışmalar kapsamında, Türkiye’nin yüksek teknoloji algısını kuvvetlendirmek ve milli teknolojilere sahip çıkmak adına organize edilen High Tech Port, yatırımcı, üretici ve proje sahipleri ile yerli ve yabancı işadamlarıyla, ilgili devlet kurum ve kuruluşlarından paydaşları bir araya getirecek ve milli teknolojilere sahip çıkarak dünya ile buluşturacak önemli bir vizyon olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here