Beretta Hakkında Pek Duyulmamış Olan 9 Bilgi

488 senelik tarihi ile dünyada yalnızca birkaç firma Beretta kadar şöhret sahibi desek yeridir! Beretta’nın büyük şöhretine, tarihine ve kendisinin çok sevildiği ülkemizde hakkında bilinen bir çok detaya rağmen sizlere yine de “vay canına!” dedirtecek bazı bilgilerin araştırmasını ve derlemesini yaptık! O halde gelin bakalım, 92F’i ile tanıdığımız, şık av tüfeklerine hayran hayran baktığımız İtalyan silah üreticisinin köklü tarihinde hangi ilginç bilgiler var!

1- Beretta Holding; Benelli, Steiner Optics, Uberti, Sako, Franchi, Stoeger ve Tikka gibi meşhur firmaların da dahil olduğu tam tamına 26 markayı bünyesinde barındırmaktadır.

2- İtalya / Bresica’da bulunan Beretta Müzesi’nde 900’den fazla parça mevcuttur. Bu parçalara ise; 1600’lerden kalma ateşli silahlardan tutun, Napoleon ve John Adams gibi ünlü tarihi figürlerin mülkiyetine dahil olmuş olan silahlar da dahildir.

3- Beretta’nın malignant neoplasia(kanserli tümörler) araştırmalarına adanmış olan, “Beretta Foundation(Beretta Vakfı)” adında kar amacı gütmeyen bir vakfı mevcuttur. Bu vakıf yalnızca bilimsel araştırmalarda bulunmakta olmayıp, aynı zamanda korunma ve hastalara terapi gibi hizmetler de sağlamaktadır

4- Beretta ailesi, İtalya’da yalnızca kaliteli ateşli silahları ile değil, aynı zamanda ürettiği kaliteli şaraplarla da adından bolca söz ettiriyor!

5- 1940’ların sonlarına doğru Guiseppe Beretta; Motosiklet tasarımcısı Guiseppe Benelli ve Luigi Castelbarco ile girdiği bir ortaklıkta otomobil tasarlayıp üretmeyi hedeflediler. Bu girişimde Beretta’nın görevi motor ve şase üretimiydi. Prototip modelin adı BBC(Beretta Cenelli Castelbarco) olup 1948’de tanıtımı yapıldı. Seri üretimi hiç geçmeyen otomobilin orijinal modellerinden biri halen Beretta’nın İtalya’da ki merkezinde sergilenmektedir

6- Beretta aslen namlu üretimi ile doğmuştur. Maestro Bartolomeo Beretta 1526 yılında Venedik cephaneliği tarafından 185 adet arkebüs(fitil ateşlemeli tüfek) siparişi almıştır. Bu alışverişe ait faturaların halen Beretta’nın arşivlerinde saklanmakta olduğu söylenir.

7- 1885 doğumlu olup Bartolomeo’nun soyundan gelen Luigi Gussalli’nin silahlarla ilişkisi pek olmadı. Bunun yerine kademeli roketler ile uğraşan Luigi Gussalli, havacılık ve uzay mühendisliği alanlarına yöneldi. 1950 senesinde (ABD’nin ay görevinden 19 sene önce) vefat eden Gusalli, bu alanda zamanının en büyük dehalarından biri olarak görülmüş olup “Can we Attempt a space journey to Moon? (Ay’a yapılacak olan bir uzay serivenine çıkabilir miyiz?)” başlıklı bir kitabı da bulunmaktaydı

8- 2015 senesi, Beretta’nın ilk yarı otomatik tabancasını çıkarmış olmasının 100. Yıldönümüdür

9- James Bond’un ilk tabancası aslen 6,35mm’lik Beretta 418’dir. Yazar Ian Fleming, tutkulu bir hayranı ile mektuplaşmasının sonucunda karakterinin tabancasını Walther PPK’ya çevirmiştir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here