Kim Atıcı Olmak İster?

    Atıcılıkla ilgili haberlerin sayısı ve haber değerlerine baktığımızda buna cevap vermenin zorluğunu yaşıyorum.

    Atıcılık ve Avcılık Federasyonu yeni yönetimi işleri henüz toparlıyor. Sporcuların lisans çıkarmaları için neler yapmaları gerektiğini çok profesyonel olmayan web sayfasında yayınlıyor. Takvimde yer alan müsabakalara gidecek sporcu ve teknik adamların isimlerini aktarıyor.

    Sportif atıcılığın gelişmesi için, atıcı olmak isteyen çocuk ve gençlerin seçilmesi, yönlendirilmesi çalışmaları derhal başlamalıdır. Bunun nasıl yapılacağı konusunda Üniversite – Federasyon işbirliği gereklidir. Genelde yaş gruplarından başlayarak mevcut atıcıların fiziksel, motorsal ve psikolojik özellikleri eğer kayıt altına alınmışsa, bu datalar değerlendirilmelidir.

    Bu türden çalışmaları yapmak ilk anda kolay gibi görülebilir. Oysa sanıldığı gibi değildir. Fiziksel yapı, antropometrik ölçüler, somatotip değerleri sporcuların vücut yapısı hakkında fikir verebilir. Çocukluktan itibaren her çocuğun oyuncak olarak tabanca ve tüfek alınmasını istemesini gözönünde bulundurursak, yapıya karşılık onu sevme dürtüsü farklı bir anlam ifade edebilir.

    Bu özelliği, çocuklar için atıcı olmak istemede temel bir davranış olarak açıklayabiliriz. Bu herşey değildir kuşkusuz. Ancak hangi yaştan itibaren atıcılığa başlanmalıdır denildiğinde otoriteler farklı görüşleri veriyor. Bu konuyu kısaca tartışalım:

    Burada iki önemli yaş dönemi dikkate alınmalıdır. Bir kere 2 yaşından itibaren çocuğun hangi sporu yapacağı neredeyse bellidir. Bunun çeşitli testleri var. Daha ileriye uğradığımızda atıcılık sporu için 9,5-12 yaşlar arasında bu sporun temel tekniklerinin mutlaka öğretilmesi gerekiyor. Psikomotor Uzmanları, Egzersiz Fizyologları, Antrenman Bilimcileri ağız birliği etmişcesine bunu haykırıyorlar.

    O halde başta federasyonun teknik kurulları olmak üzere, kulüplerin atıcılık şubesi yetkilileri bir araya gelerek bu konuyu masaya yatırmaları gereklidir. Okul öğrencilerinin belirli ölçütlere göre seçilmesi, onların atıcılık egzersizlerine başlamaları, teknikle birlikte kontrollü bir kondisyonel antrenman yapılması çok yetenekli atıcıların yetişmesini sağlayacaktır.

    Yeni federasyonun teknik kurullarına baktığımda bu alanda çalışabilecek çok yetenekli kişileri görüyorum. Yeteneklileri seçmek gelecekte yüksek puanlı sonuçların alınacağı hedeflere ulaşmada önemli bir girişimdir. Atıcı olmak isteyen bir çocuk ya da genç, izleyeceği etapları şimdiden görebilmelidir. Bu noktada izlenmesi gereken yol haritaları şimdiden netleşmelidir. Geç kalınmamalıdır.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here