Falcon Uno Adında Bir Klasik

İspanyol üreticinin bir “Government” klonu olarak tasarladığı bu silah, IPSC müsabakalarının tek sıralı şarjörlü tabancalara ayrılmış kategorisi için iyi bir seçenek. En küçük ayrıntılarına kadar özen gösterilmiş, bull barrel tipi namlu ve daha geniş kabza eteğine sahip silahın çift taraflı kullanılabilen emniyeti var.

Ahşap veya kauçuk kabza kapakları Hogue, şarjörleri ise Virgil Tripp tarafından üretilmiş. Testlerde .40 Samp;W fişekleri hiç sorunsuz yaktı ve çok iyi performans sergiledi.

Birkaç yıl süren bir sessizlikten sonra, İspanyol üretici SPS tarafından üretilen yatı otomatik tabancalar yeniden İtalya pazarında düzenli şekilde satılmaya başladı. Pazara ilk sürülecek modeller konusunda distribütör firma Diamant tercihini klasik bir Government klonu olan Falcon serisinden yana kullandı. Krom kaplama ve duotone (çift tonlu) olarak iki versiyonu bulunan modelin bu testin konusunu oluşturan örneği (Falcon Uno) ikinci versiyona dahil. Çaplar konusunda da bir karar alınması gerekiyordu: Bu segmentte yer alan klasik kalibreli, yani .45 ACP tabancaların aşırı fazlalığı dikkate alındı ve ilk olarak 9×21 ve .40 Samp;W çaplı olanlar ithal edildi. Böylece artık nefes alacak yer kalmamış bir kategoride farklı talepleri olanlara da yer açmak, örneğin IPSC Dinamik Atıcılık kategorisinin Classic Division klasmanında yarışırken şarjörün .45 ACP’ye kıyasla daha kapasiteli olmasını isteyen atıcılara da bir seçenek sunmak istendi.

İspanyol yapımı yarı otomatiğin bu versiyonu alüminyumdan geniş kabza eteği donanımına sahip

Evet, hazır şarjör demişken silahın şarjöründen, daha doğrusu şarjörlerinden bahsedelim, zira paket donanımda bir de yedek şarjör veriliyor. Bu konuda tercih Cobramag şarjörlerden yana kullanılmış. Bunlar Virgil Tripp firmasının Tripp araştırma departmanı tarafından 1911 modelleri için geliştirilmiş şarjörler. Bu firma doksanlı yılların başında STI firmasını kuran Sandy Strayer ile birlikte dinamik atıcılık dünyasına hediye ettiği yüksek kapasiteli modüler gövdelerle bir devrim gerçekleştirmiş ve Teksas’lı üretici dünya çapında ün kazanmıştı. Tripp firmasının ürettiği şarjörler 1911 modelinin en üstün performansla çalışmasının bir garantisi sayılıyor. Falcon Uno modelinde kullanılan şarjör 9 adet .40 Samp;W fişek kapasiteli, esnek gerdel ve polimer taban donanımlı.

Yüksek kalite düzeyine sahip şarjör seçilmiş olması aslında İspanyol SPS firmasının düşüncelerini yansıtıyor: Government taklitlerinin tıka basa doldurduğu bir pazara böylesine rekabet olan bir silah segmentinde girmek için, kalite konusunda en ufak ayrıntılara kadar özenli olmak ve fiyatı makul seviyelerde tutmak gerektiğini anlamışlar. Bu tercihi aslında Filipinli Metroarms firması ile birlikte paylaşmışlar. Bu firma doksanlı yılların şampiyon atıcısı Hector Rodriguez’e ait ve hem bu tabancalardan hem de bunların parçalarından üretiyor (şarjör hariç tabii ki…). Metroarms firması ABD pazarı için de tabanca üretiyor ve bunlar Okyanus ötesinde Firestrom ve American Classic gibi oldukça tanınan markalarla satılıyorlar.

Şarjör seçiminde olduğu gibi namlu konusunda da bazı tercihler yapılmış ve silahta 5” (127 mm) uzunluğunda ve fişek yatağından itibaren homojen kalınlığa sahip olan (bull barrel) namlu kullanılmış. Sağa kıvrımlı altı adet yive sahip namlu, Colt sistemlerindeki gibi atım yatağının girişine açılmış havşa yerine, rampalı tipte tasarlanmış (bu şekilde kovan tablasının olduğu noktada daha performanslı). Bu rampadaki eğim oldukça fazla ve yüzeyi çok iyi polisaj görmüş. Bu nedenle test atışları sırasında farklı mermi çekirdekleri kullanmamıza rağmen hiçbir besleme sorunu ve pürüz yaşamadık.

.40 Samp;W Falcon Uno İspanyol SPS firması tarafından klasik bir Government konu olarak üretilmiş, IPSC Classic Division müsabakaları için ideal bir tabanca

Atım yatağının altında bulunan çıkıntıya tipik bir biyel kolu bağlı: Sürgü tutma mandalının içinden geçtiği bu kol, namlu gerilemeye başladığında kendisi de dönmeye başlıyor ve üstte kalan ucu fişek yatağını aşağı indiriyor, bunun akabinde de silahın besleme döngüsü sona erip kurma evresine geçiliyor. Namlunun oldukça kalın oluşu ve kesik-konik profili sayesinde, yüksük koymaya gerek kalmadan sürgü ile aynı hizada kalması sağlanmış.

ÖZEN GÖSTERİLMİŞ DETAYLAR

Falcon Uno en ince ayrıntılarına kadar özen gösterilmiş bir silah: Daha ana parçalarını söküp birbirinden ayırır ayırmaz, çelik gövde ve sürgünün en ufak işçilik izi barındırmadığını fark ediyorsunuz. Ayrıca duotone (çift tonlu) yüzey işçiliğinin de silaha estetik açıdan güzellik katmış olduğunu söylemeliyiz. Sürgünün ön tarafında tutuş sağlama amaçlı açılmış dört adet kertik var, arka taraftakilerin sayısı ise beş. Bunların keskin köşeleri tam kıvamında kütleştirilmiş ve özenle rektifiye edilmiş olduğundan başparmakla işaret parmağına kurma işlemi sırasında asla rahatsızlık vermiyorlar. İşçilik kalitesi ve boşluk toleranslarının gerektiği gibi ayarlanmış olması sayesinde sürgü mekanizması gayet akıcı ve pürüzsüz çalışıyor.

Gövde üzerindeki emniyet mandalı çift taraflı kullanılabiliyor, boyutu iyi ayarlanmış ve üst yüzeyindeki çentikler sayesinde devre dışı bırakılması kolay oluyor. Kabza sırtı emniyeti memory groove (tutuş yüksekliğini hafızaya alan parça) donanımlı, kabza üst tırnağı ise horozun atıcının eline rahatsızlık vermemesi için doğru boyutlandırılmış. Tabancanın alüminyum tetiği (bildiğimiz gibi bazı rakip firmalar plastik tetik kullanıyor) üç adet delikle hafifletilmiş. Tetiği rahat kontrol edebiliyorsunuz, tetik boşluğu ayarı ise yapılabiliyor.

1. Falcon Uno versiyonunun paket donanımında Hogue firması tarafından üretilen kabza kapaklarının hem ahşap hem de kauçuk versiyonu mevcut. Emniyet mandalı ise çift taraflı

2. Oldukça dik açılı ve iyi cilalanmış besleme rampası atım yatağına bütünleşik parça işlenerek elde edilmiş ve kendisine aynı zamanda biyel kolu da bağlı.

3. Silahın namlusu bull barrel tipi yani fişek yatağından itibaren türdeş kalınlığa sahip ve 127 mm uzunlukta, bağlı olduğu biyel kol namlu gerileyince dönüyor ve namluyu aşağı inmeye zorluyor.

4. Falcon Uno modelinde kullanılan (ve paket donanımda iki adet olarak verilen) Cobramag şarjörler ünlü Virgil Tripp firmasının Tripp research departmanı tarafından üretilmiş.

Şarjörü hızlı değiştirebilmek için Falcon versiyonu alüminyumdan yapılmış genişçe bir kabza eteği ile donatılmış. Nitekim test atışları sırasında bunun ne kadar yerinde bir tercih olduğunu görmüş oldum, zira bu önemli detay birçok firma tarafından atlanıyor ve siz yan sanayiden bu parçayı satın alıp silaha monte etmek zorunda kalıyorsunuz.

Gez Bo-mar tipi, hem yükseklik hem de yanal yönde ayar yapılabiliyor; bu parça da diğer bazı bileşenler gibi Metroarms firması tarafından üretilmiş. Kırlangıç kuyruğu tipi geçmeli arpacık ise kırmızı fiber optik donanımlı. Falcon Uno’nun paket donanımında iki adet kabza kapağı mevcut: Bir çift ahşap, bir çift de kauçuk olan kapaklar Hogue firmasının ürünü. Her iki kabza kapağıyla da çift taraflı şarjör çıkarma düğmesine eli fazla büyük olmayan kullanıcılar bile rahatça müdahale edebilir.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış testlerini Gualtieri Shooting Club atış sahasının dinamik atış poligonunda gerçekleştirdim ve o sırada poligonda antrenman yapan bazı atıcıları da atış denemelerine katılmaya davet ederek atışlar sonunda değerlendirmelerini aldım. Yaptıkları yorumlar tabancanın kendilerinde iyi bir izlenim bıraktığı yönündeydi, ele ve göze oturuşunu beğendiklerini, ayrıca işçilik kalitesini (krom kombinasyonlarını), seçilen bileşenlerin yüksek kalitesini ve silahın balistik verimini takdir ettiklerini belirttiler.

1. Tek sıra gövde üzerinde boyutları iyi ayarlanmış, rahat kullanılan çift taraflı bir emniyet mandalı var

Daha önce de belirttiğim gibi, Falcon Uno modeli out of the box olarak (yani kutusundan çıkarıldığı haliyle) bir Dinamik Atıcılık silahı. Ama, neden olmasın, sadece keyif almak amacıyla diğer atıcılık kategorilerinde de rahatlıkla kullanılabilecek bir tabanca. O nedenle silahı piyasada hazır bulunan bazı mühimmatla da test etmek ve bu tip mühimmatla Pazar gününü stres atmak ve tabancasıyla keyifli anlar yaşamak için poligonda geçirmek isteyen atıcıların neler hissedebileceğini görmek istedim.

Bu nedenle hem truncated-cone ve round nose fişeklerle, hem zırhlı ve teflon kaplamalı olanlarla, hem de kendi doldurduklarımla SPS hiç zorluk çekmeden ateş etti, iyi performans sergiledi ve gerek besleme gerek kovan fırlatma aşamalarında tereddüde düşmedi.

1. Gez Bo-mar tipi, yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor. Kabza sırtı emniyetinin uzantısı atıcının eline horoza karşı maksimum koruma sağlayacak türden.

2. Resimde yüksük kullanılmamış Government modellerinde rastlanan tipik merkezleme borusuyla birlikte icra yayı mili görülüyor.

3. SPS firması atım yatağı giriş ağzına havşa açmak yerine silahın namlusuna bir besleme rampası uygulamayı tercih etmiş. Test atışları sırasında besleme işlemi hiç sorun çıkarmadı.

4. Silahta ayrıntılara özen gösterildiğinin bir işareti: Sürgünün tutuş kertiklerinin keskin köşelerinin çok iyi rektifiye edilmesi ve eli rahatsız etmemesi. Kabza ön yüzü (front strap) üzerindeki tırtıklı yüzeyler de aynı şekilde imal edilmiş. Alüminyum tetiği hafifletmek için üç adet delik açılmış.

5. Sürgünün iç yüzeylerindeki işçilik kalitesi gerçekten iyi ve bu ayrıntı da Falcon Uno imal edilirken gösterilen genel özeni teyit ediyor.

IPSC tipi hedeflere 18 metreden çift elle ve nişan alarak atışlar yaptım. Bilahare kronometre tespitlerini yapıp tabancanın potansiyelini test ettikten sonra, “karton” ve “demir” hedeflere nişan almadan hızlı seriler de gerçekleştirdim. Bu atışlarda bana IPSC Production Division müsabakalarında yarışan atıcı arkadaşım Andrea Mazzieri de eşlik etti. Tabanca testin bütün evrelerinde gayet kontrollü ve dengeli atışlar gerçekleştirdi, mühimmat çapını dikkate alırsak namlu şahlanmaları son derece sınırlıydı diyebiliriz. Testler sırasında Hogue kauçuk kabza kapaklarını kullandık, kabzanın ön tarafı üzerindeki tırtıklı yüzeylerin de katkısıyla tutuş ve kontrol hep üst düzeyde oldu. Sonuç olarak elimizdeki tabancanın, orijinalinin ve bazı rakiplerinin karizmasına sahip olmasa bile, hiç de yabana atılmayacak bir silah olduğu kanaatine vardık. Kısaca, bir silahta az ama öz içerik arayan bir atıcı, bu tabancada aradığını bulabilir. Şunu da belirtmeliyiz ki, gerek mekanizma ve iç aksamın işçilik kalitesinin ortalamanın üzerinde olduğunu, gerek dış yüzeylere gösterilen özeni dikkate aldığımızda, fiyatının da makul olduğu gerçeğini dile getirmek durumundayız.

TEKNİK KART

Üretici: Sps, 08291 Ripollet, Barcellona (Spagna), www. spsguns.eu, sps@spsguns.eu
Modeli: Falcon Uno
Tipi: Yarı otomatik tabanca
Çapı: .40 Samp;W (İtalya pazarında 9×21 çaplı modeli zaten satılıyor, ayrıca firma .45 acp versiyonunu da üretiyor)
Spesifik kullanım alanı: Dinamik atıcılık; sportif atıcılık
Mekanizması: Namlu geri kısa tepmeli geometrik kapanma mekanizmalı Colt-Browning sistemi
Tetik mekanizması: Tek Hareketli
Besleme sistemi: Tek sıralı şarjörle
Fişek kapasitesi: 9+1
Çarpma sistemi: Hafifletilmiş harici horoz ve devinimsel iğne
Emniyet tertibatı: Gövde üzerinde iri boyutlu ve yivli emniyet mandalı; iğne yarım çentik emniyeti; kabzada otomatik sırt emniyeti
Namlu: Rampalı bull barrel; uzunluğu 5” (127 mm)
Nişan düzenekleri: Klikli yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabilen Bo-mar tipi kırlangıç geçmeli gez, kırlangıç geçmeli arpacık
Toplam uzunluğu: 250 mm
Yüksekliği: 140 mm
Kalınlığı: 30 mm
Nişan hattı: 172 mm
Saptanan ağırlığı: Boş şarjörle 1.215 gram
Malzeme: Sürgü ve gövde çelik
Yüzey işçiliği: Sürgü çift renkli krom kaplama; şarjör ağzı alüminyum
Sınıfı: Sportif silah
Donanımı: Bir adet yedek şarjör, Hogue üretimi ahşap ve kauçuk kabza kapakları

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here