Üç Kere Üç

0
13988

Taurus Judge modeline rakip olarak doğan bu revolverin altı mermisini yıldız tipi özel doldurma aparatı (speedloader) ile doldururken 36, .45 Colt ve hatta .45 acp çaplarından birini seçebilirsiniz. Gayet kullanışlı, güvenilir ve yumuşak mekanizmaya sahip bir mesken savunma silahı.

Smith amp; Wesson’un Governor modeli revolverleri Amerikalı üreticinin kataloguna en son girenlerden biri ve aynen dev 500 modelinde olduğu gibi, “Z frame” adı verilen yepyeni bir çerçeveyle görücüye çıkıyor. Hiç kuşkusuz bu model, Smithamp;Wesson firmasının birkaç yıl önce piyasaya çıkan Taurus Judge modeline bir yanıtı: Hatırlanacağı gibi Taurus firmasının Judge serisinde, atıcının tercihine göre 36 kalibre (ya da Amerikanvari ifadesiyle .410 21/2”) saçmalı fişek veya .45 Colt kalibrelerden biri seçilebiliyor ve yanılmıyorsak Judge ABD’de bir hayli ilgi gördü.

İLGİNÇ BİR KONSEPT

Hem mermi çekirdeği doldurulmuş (.45 Colt), hem de saçma doldurulmuş ( 65 veya 76 mm kovanlı .410) fişek atabilen kompakt bir toplu tabanca üretme fikri pek de yeni sayılmaz, zira bu düşünce ta doksanlı yılların başlarına dayanıyor. O zamanlar bu tarzın ilk örneği olan Thunder Five revolver piyasaya sürülmüştü (bu silahın pazarlaması kısa bir süreliğine Pachmayr tarafından da yapılmıştı). Bu silah 76 mm’lik beş adet magnum fişek alıyordu ve topu değiştirerek .45-70 çaplı mühimmat kullanmak mümkündü.

2 inç ya da biraz altında (yivli) namlusu, harici horozla çalışan Tek veya Çift hareketli tetik mekanizması vardı; yüzey işçiliği ise oldukça rustik tarzda sayılırdı. Bu silahın üretilmesine neden olan düşünce kamp silahı olarak ve küçük avlarda kullanılabilecek bir tabanca yaratmaktı. Ama o zamanlar belki de bu tip bir tabanca konsepti için henüz erkendi ve model başarılı olamadı.

Smithamp;Wesson Governor modelinin görünümü de aynen sahip olduğu özellikler gibi kesinlikle orijinal

Taurus Judge (ve dolayısıyla Governor) modeline ilham veren fikir, kişisel savunma silahları kavramındaki gelişmeler ile, belli başlı mühimmat üreticilerinin 36 çaplı silahlara özel son derece ilginç fişekler üretmeleri oldu. İlk üretilen Judge modelindeki top 5 fişek kapasiteli ve hem 65 mm uzunluğa kadar kovana sahip 36 numara mühimmatı kullanabiliyor, hem de .45 Colt kalibre mühimmatla ateş edebiliyor. Ama bu ilk model hızla geliştirildi ve 76 mm uzunlukta toplu model üretildiği gibi (.410 magnum için), .410 ve .454 Casull çaplar için 6 fişeklik toplu modelleri de piyasaya sürüldü.

GOVERNOR

Smithamp;Wesson firması Governor modelinin üzerinde çalışırken azami derecede çok yönlü kullanım fikri üzerinde yoğunlaştı ve ilk üretilen Taurus Judge modelinin bir hayli önüne geçti. Nitekim bu modelin topu, uzunluğu bir yana, “N” tipi iskeletin ölçülerine sahip ve bu da 36 çaplı fişeklerden beş adet değil çok rahat şekilde altı adet alabileceği anlamına geliyor. Diğer önemli bir artısı, .45 Colt kalibre seçeneğinden başka, topun arka yüzeyinde mermi atacı için açılmış yuva sayesinde çok yaygın şekilde kullanılan .45 ACP çaplı mühimmatla da ateş edebilme olanağı sağlaması. Nitekim silahın paket donanımında iki adet “full moon clip(Tam(full) Mermi Atacı)” bulunduğu gibi, aynı sayıda ama iki çift halinde (3×2=6) fişek doldurmaya yarayan yarım mermi atacı da mevcut. 2 fişeklik doldurma aparatları cepte taşırken fazla yer kaplamayacak şekilde tasarlandıkları gibi, ayrıca .45 ACP fişeklerle .45 Colt veya 36’lık fişekleri aynı topta bir arada bulundurma ve kullanma amacına da hizmet ediyorlar.

İskeletin genel yapısı klasik Smithamp;Wesson revolverlerdeki şablona uygun: harici horozu ayarlanabilir tipte lamel yay kuruyor (kabzanın ön tarafındaki özel vida aracılığıyla) ve tetikte ise spiral iade yayı mevcut.

Tabancanın tetik mekanizması atıcının tercihine göre Tek veya Çift Hareketli olabiliyor; horoz kalkıkken, tetiğe tam basılmadıkça emniyet pimi horoz ile iğnenin arasına girmiş durumda kalıyor. İkinci bir emniyet tertibatı ise, horoz kurulu durumdayken ya da horoz tam kurulmamış veya top tam kapatılmamış ise topun açılmasını engelliyor. Topun oldukça iri boyutlu (65 mm) olması ve dolayısıyla iskeletin de cüsseli oluşu nedeniyle, silahın dayanıklılık özelliğinden ödün vermeden hafifletilmesi amacıyla iskelet hafif alaşımlı metalden imal edilmiş. Top ise paslanmaz çelikten yapılmış (yüzeyi siyah mat antiröfle Pvd kaplama). Namlu da doğal olarak çelikten (ama üzerinde arpacığı ve topu açma çubuğunu barındıran alaşımdan yapılmış bir yüksük var). Diğer bir çelik aksam iğne çıkış deliğini saran burç. Bunu kovan tablasının etrafındaki kritik bölgenin desteklenmesi amacıyla çelikten yapmışlar. Topun ortasından dışarı çıkan elastik pimini girdiği geri tepme kalkanındaki deliğin etrafını saran burç ta çelikten yapılmış. Bu nokta arka kilit noktasını oluşturuyor. Öndeki kapanma noktası ise, top milini taşıyan yuvanın ön tarafında elastik olarak kurulan küçük bir küreden oluşuyor ve bu küre iskelet içinde kendisi için açılmış olan yuvaya giriyor. Smithamp;Wesson belli ki kovan çıkarma bagetinin ucunda bulunan ön kilit sistemini terk etmiş, zira topun fazla uzun olması ve buna bir de milin uzunluğunun eklenmesiyle, ateş etme sırasında yeterli sağlamlığın sağlanamayacağı düşünülmüş.

1. Namlu kılıfı üzerinde kullanılabilen üç çap yazılı: 36 Numara yivsiz fişek, .45 Colt ve .45 acp

2. Topta altı adet fişek yuvası var, arka yüzeyindeki çıkıntı .45 acp mühimmatla doldurma aparatı kullanabilmek için yapılmış.

3. Öndeki kilit noktası yayla kurulan küçük bir küreden oluşuyor, bu küre şaside kendisine ait olan yuvaya giriyor

4. Namlunun üç inçten daha kısa oluşu kovan çıkarma bagetinin çok kısa olmasını gerekli kılmış. Dolayısıyla 36’lık fişeklerin kovanları kısmen çıkabiliyor ve tam çıkarılmaları için elle müdahale etmek gerekiyor.

Klasik Smithamp;Wesson şasilerine kıyasla diğer bir değişiklik top mili yuvasının sabitlenmesinde bir vida kullanılmış olması: ABD’li firmanın normal revolverlerinde bu işi mekanizma kapağının ön vidası görür, ama böyle uzun bir topla belli ki ikinci bir vida kullanmanın daha iyi olacağına karar verilmiş. Aksi halde top mili yuvasının pimi standardın çok üzerinde bir uzunluğa sahip olacaktı. Silahın ebatlarını rahat taşınabilirlik sınırları içinde tutmak için (220 mm), sağa kıvrımlı altı adet yive sahip namlu boyu sadece 2,75 inç (69 mm) tutulmuş. Kovan çıkarma mili ise hem buna orantılı olarak hem de karina içinde yer alması bakımından daha da kısa. Dolayısıyla 36/.410 kalibrenin 65 mm boyundaki kovanları kullanıldığında, kovanlar toptan sadece kısmen çıkarılmış olacaklar ve tam çıkarılmaları için elle müdahale etmek gerekecek.

Buna karşın .45 Colt ya da .45 acp çaplı kovanlar söz konusu olduğunda, namluyu havaya doğru tutarak çıkarma bagetine yeterince güçlü olarak müdahale edildiğinde, kovanların aynı anda tamamen dışarı çıkmaları sağlanıyor.

NİŞAN DÜZENEKLERİ VE TETİK

Nişan düzenekleri basit ama fonksiyonel yapıda. Gez iskeletin üzerine freze ile açılmış dolayısıyla hiçbir şekilde ayar yapılması mümkün değil. Arpacık ise kırlangıç tipi geçmeli (bu nedenle sağ-sol ayarı yapılabiliyor) ve zayıf ışık koşulları altında insiyaki ateş etmeyi kolaylaştırmak amacıyla trityumlu aydınlatıcı nokta ile donatılmış.

1. Silahın iskeleti hafif alaşımlı metalden. Resimde Top arka kilit noktaı ve fişek tablasının yaslandığı noktadaki geri tepme kalkanının üzerindeki çelik burçlar görülüyor.

2. Arpacık kırlangıç tipi geçmeli tipte, dolayısıyla yanal yönde ayar yapılabiliyor. Üzerinde zayıf ışık altında atış yapmayı kolaylaştıran trityumlu beyaz referans noktası mevcut. Gez ise iskelete frezeyle açılmış sabit tipte.

3. Top açma butonu ve onun üzerinde de izni olmayanların kullanmasını önleyen emniyet kilidi görülüyor.

4. Paslanmaz çelikten yapılmış namlu hafif alaşımlı metalden üretilmiş bir manşon içinde bulunuyor.

Tetik mekanizmasına gelince, silahın kişisel savunma amaçlı olması nedeniyle tüy sıklet bir tetiğe sahip olmasını beklemiyorduk ama, Çift Hareketli tetik sisteminde tetik düşürme ağırlığı gerçekten çok fazla ve neredeyse 6.000 gram sınırlarında. Tek Hareketli tetik sistemi de kesinlikle combat tipi, nitekim Lyman dinamometre ile yaptığım ölçümlerde tetik düşürme ağırlığının 2.700 gram civarında olduğunu tespit ettik. Buna mukabil tetik mekanizması her iki sistemde çok temiz ve pürüzsüz çalışıyor, ayrıca tetik boşluğu yok.

TEST ATIŞLARIMIZ

Atış denemelerini silahın ithalatçısı olan Bignami di Ora firmasının kendi poligonunda gerçekleştirdik. Ne yazık ki kullanabileceğimiz 36 ve .45 çaplı mühimmat mevcut olmadığından atışları .45 acp fişeklerle yaptık. Revolverin kauçuk kabzası Houghe Bantam tipi doku kaplı, bu nedenle eli iyi dolduruyor ve sağlam tutuş sağlayarak silahı kontrol etmenizi kolaylaştırıyor. Tetik yarı-target tipi, ne çok kalın ne de çok ince, ön kısmı düz yan tarafları ise nispeten köşeli. Horoz ibiği de yarı-target tipinde, üzeri parmağın kaymasını önleyecek şekilde tasarlanmış. Topu açma butonu da köşeli ve gerektiği gibi çalışıyor, atış sırasında başparmağı rahatsız etmemesi için alt kısmı frezelenmiş. Silahın iskeleti hafif malzemeden üretilmiş olsa da, ağırlık merkezi ister istemez öne kaymış durumda, ama bu tabancanın fazla yorucu olmasına yol açacak oranda değil.

Silah sağ cepheden görülüyor. “Normal” revolverlerde kapağın önündeki vida top boyunduruğunu da tutar, ama bu silahın boyutları buna izin vermediğinden bu iş için fazladan bir vida öngörülmüş.

Buna karşılık .45 acp fişeklerle zaten atışlar son derece yumuşak ve tepkisiz gerçekleştiğinden, fazla nişan almaya gerek görmeden çok isabetli atışlar yapılabiliyor. Ateş etme eylemine verilen tepkinin yumuşaklığı hem silahın ağırlık merkezinin öne kaymış olmasından, hem de atışlar sırasında ortaya çıkan bir durumdan kaynaklanıyor ve mühimmat seçiminde bu noktaya dikkat etmek gerekiyor: Governor modelinde .45 ACP fişekler namlu ağzında beklenenden daha az hızlanıyor, öyle ki kuvvet 30 kgm’nin altına iniyor. Magtech zırhlı çekirdekli fişeklerle bu durum iyice su yüzüne çıktı ve bu mühimmatın üretici firmasını (manometrik namluyla) 255 metre/saniye ve 49 kgm olarak deklare ettiği hız ve enerji değerlerine karşılık, bizim yaptığımız atışlarda ortalama 174,1 metre/saniye ve 233 kgm hız ve kuvvet değeri elde edildi. Peki ne olmuştu?

Basit bir mantıkla, namlunun kısalığı ve topla zorlama konisi arasındaki boşluğun yarattığı olumsuz etkiye, fişek yatağı ve namlunun mecburen (milimetrenin onda biri kadar) fazla olan delik çapının da etki ettiğini söyleyebiliriz. Yatak ve namlu çapının kullanılan fişeğe göre biraz büyük olmasının nedeni elbette .45 Colt mermi çekirdeklerinin (ki çapları .454 değil .451) kullanılmasına olanak tanımak için. Ama bu şekilde ateş eylemi sırasında açığa çıkan gazların bir kısmı daha çekirdek toptan çıkıp namluya erişmeden fazla geldi ve merminin önüne geçti. Bu da doğal olarak klasik hardball mermi çekirdeğinin etkisini savunma amaçlı kullanım kontekstinde kısıtlıyor diyebiliriz. Ama buna karşın, fiziki açıdan yetersiz olan, ya da silahlarla fazla haşır neşir olmayan ve geleneksel tipte silahları (en başta 1911 modellerini) pek rahat kontrol edemeyen kullanıcılar için bu çapta mühimmatın kullanımını mümkün kılıyor. Nitekim saniyede 170 metre hızla atılan bir mermi değil de 230 gramlık bir taş parçası bile olsa, hedefteki kötü niyetlinin canını yakacağı kesin, özellikle de mesken savunma amaçları kapsamında yakın mesafeden (yani en fazla 5-7 metreden) atılacağı nazarı dikkate alınırsa.

Bu açıklamalarımız ışığında (namlu-yatak çapı açısından) yaptığımız değerlendirme çerçevesinde, boş kovanlarda incelediğimiz hafif bir şişme etkisini de normal karşıladığımızı belirtelim. Ama buna rağmen bagetle kovan çıkarma ve atma işlemleri akıcı ve sorunsuz gerçekleşti. Doğal olarak tam kapasiteli mermi atacını kullanmak daha rahat, 2 fişeklik aparatlar şahsi kanaatimizce sadece silah gerçekten savunma amacıyla üzerinizde taşınacak ise kullanılmalıdır, böylelikle yedek fişekler ikişerli seriler halinde fazla “kabarıklık” yapmadan cepte taşınabilir.

SONUÇ

İtalya Amerika’ya benzemez, bu kesin. Dolayısıyla bizim milletimiz elinde ya da belinde bu tip tuhaf bir “şey” bulundurmaya alışık olmayabilir. Ama şu var ki, silahlarla fazla tanışıklığı olmayan biri için özellikle mesken savunması gibi bir amaç doğrultusunda bu tip bir silah bir dizi avantajı beraberinde getirebilir: Öncelikle caydırıcılığı kuşku götürmez, zira sadece topunun iriliği bile insana korku salıyor. İkincisi, ateş ederken verdiği tepkilerin (en azından .45 acp ile) gayet yumuşak olması da bir avantaj, çünkü bu şekilde herkes tarafından, hatta kadınlar ve/veya gençler tarafından da kullanılabilmesi mümkün. Diğer bir avantajı fişeklerin farklı dolum özelliklerine sahip olması, üstelik farklı tipte fişeklerin silaha karma şekilde doldurulabilmesi.

İç mekanizma son derece geleneksel yapıda, ayar vidası olan lamel (ince şerit) tipi yayla çalışıyor.

Örneğin ilk iki fişeği 36’lık seçip 11 numara non letal ya da semi-letal (ölümcül olmayan ya da yarı- ölümcül) kurşun saçmalarla doldurarak revolvere yükleyebilir, diğer 4 fişeği ise (2’şerlik doldurma aparatlarını kullanarak) .45 acp çaplılar arasından seçebilirsiniz. Böylelikle ilk uyarı atışı gereken etkiyi doğurmadığında, diğerlerini kullanma şansınız var. Veyahut, topun altı yatağına da saçma doldurulmuş 36’lık mühimmat yükleyebilirsiniz: Çoklu hedefler söz konusu olduğunda ideal bir çözüm olabilir. Anlayacağınız bu tabancada her zevke hitap eden bir çözüm mevcut!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here