Çok Amaçlı Hafif Makinalı Silah: HK UMP

Ünlü Alman silah üreticisi olan Heckler Koch Şirketi tarafından 1990’lı yılların ortalarından itibaren geliştirmeye başlanan UMP (‘çok amaçlı makinalı silah’ kelimesinin kısaltılmış hali) ilk kez 1999 yılında satılmaya başlandı. UMP’nin tasarlanmasının arkasında yatan kilit fikir oldukça hafif ve atış gücü fazla olan bir tüfek üretmekti.

Ayrıca şirketin şimdiye kadar ki en meşhur ürünü olan MP5’i geçmek gibi bir amacı da bulunmaktaydı. UMP’nin üreticilerinin birinci amacı ABD kolluk kuvvetleri tarafından benimsenmekti. Bu yüzden ilk üretilen UMP’lerde .45 ACP ve .40 Smith Wesson mühimmatları tercih edilmiştir. Daha sonra 9 mm’lik mühimmat kullanan versiyonlar da piyasaya sürülmüştür.

UMP çalışma sistemi Blowback temellidir ve kapalı sürgü sistemi bulunmaktadır. Silahın gövdesi polimerden üretilmiştir. Ayrıca silah her iki elle de kullanım için uygun olarak tasarlanmıştır. UMP’de tekli atış, tam otomatik atış ve isteğe göre monte edilmiş ikili veya üçlü atı modları bulunmaktadır.UMP yana katlanabilir bir dipçiğe sahiptir. Busilahta biri gövdenin üzerinde diğeri de tercihe göre el kundağının sağ ya da solunda bulunan, toplamda iki adet Picatinny ray bulunur. Bu raylar aracılığıyla silaha red-dot, lazer işaretleyici, taktik sap veya flashlight gibi farklı bir çok nişan tertibatı veya taktik ekipman takılabilir. Ayrıca namluya hızlaca susturucu takılıp çıkartılabilir.

HK UMP’nin bazı tamel özellikleri ise şöyle; şarjör kapasitesi tercihe göre 10, 20 veya 30 fişek alacak şakilde ayarlanabilir. Atış hızı oldukça yüksek olan UMP dakikada 600-700 fişek atabilmekte. Namlu uzunluğu 200 mm olan bu silahın etkili menzili 100 metre civarındadır. UMP’nin boş ağırlığı 2,2 kg civarındadır. Bu hafif makinalı silahın boyu dipçik açıkken 600 mm iken dipçik kapatıldığında 450 mm’ye düşmektedir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here