GÜNLÜK (BASİT) TABANCA BAKIMI – 5 NOKTA BAKIMI

    0
    2616

    60 Saniyede hayat kurtaracak silah bakımı.

    Diyelim ki siz keskin nişancısınız ve kılıfınızda 10 bindolarlık bir savunma silahınız var ama günlük bakım (bir diğer adı basit bakım’dır) yapmadan yola koyuldunuz, bir tehlike anında bu pahalı silahı hareketegeçirip keskin nişancılığınız ile birleştirerek kendinizi savunabilir misiniz?…Emin misiniz ?

    İşte cebinize koyduğunuz silahın sizi koruyacağından eminolmak için yapılan bakım, günlük bakım adını alır. Yani silahım tutuklukyapmadan çalışır diyebilmeniz için 60 saniye sürecek bir basit bakımyapmalısınız. Bu nasıl olacak diyorsanız hemen esas konuya geçelim.

    – Şarjörü şarjör tutma mandalına basarak çıkartız,

    – Kapak takımını çerçeveye kilitleyen pimi çıkartınız ,

    – Çerçeve ve kapak takımını ayırınız,

    – Kapak takımı içindeki icra yayı (yerine getiren yay) vemilini çıkartınız,

    – Namluyu çıkartınız.

    Evet, şimdi benim 5 nokta bakımı adını verdiğim (çünkü 5 noktayı kontrol edeceğiz) günlük bakıma geçebiliriz. İlk kontrol edeceğimiz nokta şarjör kulaklarıdır burada yağ pas kir var mı, ama bunlardan daha önemlisi bu kulaklarda ezilme var mı, ezik bir şarjör kulağı 10 bin dolarlık silahı ve keskin nişancıyı lazım olduğunda rezil eder. Nasıl mı ezilir bu şarjör kulakları? Dolu bir şarjörü elinizden düşürürseniz çok kolay bir şekilde ezilir. İşte bu nokta birinci kontrol edeceğiniz noktadır.



    İkinci kontrol edeceğiniz yer, çerçeve üzerinde bulunan tetik ve horoz ilişkisidir ve kontrolü çok kolaydır. Tetiği çektiğimizde horoz düşüyor mu? Tamam, ikinci noktada sağlam demektir.



    Üçüncü kontrol edeceğimiz nokta namlu. Namluyu ışıkkaynağına çevirerek içini kontrol et. İçeride kir pas fanila artığı, yağtabakası var mı? Hele hele bir önceki atıştan kalma bir çekirdek var mı? Eğernamlu içinde bir çekirdek kalmış ise ve kontrol edilmemiş ise kendimi koruyayımderken kendi kendimizi yaralamak ve de silahın elden çıkmasına neden olmak ilekarşı karşıya kalırız ki, kritik anlarda düşünmek dahi istemem. Ayrıca namluiçindeki yağ kurulanmamış ise yani namlu içi yağlı iken atış yapılırsa namluhalkavi olur halk ağzı ile namlu şişmesi ile karşılaşırız yani silah eldençıkmış olur.

    Dördüncü ve beşinci bakacağımız noktalar kapak takımındadır.Dördüncü bakacağımız nokta iğne yuvası içinde bulunan iğnenin iğne yayıvasıtasıyla iğne içine çekili durumda olup olmadığının kontrolüdür. Buna aynızamanda yardımcı emniyet tertibatlarından biri olan iğne emniyeti denir. Silahınpatlamasını engellemez (adı üstünde emniyetle silah kullanmamıza yardımcı olur).Eğer iğne yayı veya iğne yuvasının içindeki diğer parçalarından birinde birarıza nedeniyle iğne, iğne yuvasından dışarı çıkık dikkatli olun. Böyle bir silahı bir kere ateşlediniz mişarjörde fişek bitene kadar veya silah tutukluk yapana kadar susmaz. Elinizdenatsanız dahi ateş etmeye devam eder çünkü icra yayı vasıtasıyla kapak yerineotururken iğne yuvası ön yüzü ile fişeği fişek yatağına sürer, bu esnada iğneileriye doğru çıkık ise silah otomatik olarak devamlı ateş eder.

    Beşinci ve son kontrol noktamız tırnak ve tırnak yayının sağlam olup olmadığıdır. Kapak takımının sağ yanına monte edilmiş durumdakitırnak ucunu, işaret parmağımızın etli kısmı ile kontrol ederiz. Tırnağı ayrıcaişaret parmağınız ile kanırtarak yayın sağlam olup olmadığını kontrol ediniz. Eğertırnak yayı kırık ise tırnak kovan dip tablasını bırakmaz. Yani boş kovanfırlayıp tabancayı terk etmez sıkışır kalır, o zaman da keskin nişancı olmakpek fayda sağlamaz.

    İşte sevgili silah tutkunları kılıfına koyup belinize sadecekendinizi korumak için taktığınız silahı, belinize takmadan evvel bir 60saniyenizi ayırıp 5 nokta bakımını yaparsanız, gönül rahatlığı ile belinizetakabilirsiniz. Kendinizi korumak için kılıfından çıkardığınızda tıkır tıkırçalışır ve ancak o çalışırsa kendinizi koruma şansına sahip olabilirsiniz.

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here