Adını Antik Yunan’daki savaş tanrısı “Ares”ten almış, aslında klasik bir yarı otomatik ama çapı “28 numara”. Belli kalite standartlarına sahip olması gereken parçaları İtalya’da üretilen bu silah yeni kurulan bir firmanın ürünü ve yüksek işçilik kalitesini piyasaya adı gibi “savaşçı” bir fiyatla sunuyor.
Iron Armi bu sektöre yeni giriş yapan firmalardan. Bu firma aslında dört ortağının bu sektördeki uzun yıllara dayalı deneyimine güveniyor: Giorgio Entrata yıllarca Franchi firmasında çalışmış, Renato Gamba daha birkaç yıl öncesine kadar Bernardelli firmasında çalışıyormuş, Emanuele Lissana aynı şekilde Bernaredelli’de yetişenlerden, dördüncü ortak Piero Vacari ise Perugia iline bağlı Massa Martana’da bulunan ünlü bir silah mağazasının işletmecisi. Şirketin kurarken imalathaneyi silah sanayi ile ünlü Brescia kentine bağlı Flero’da, idari merkezi ise avcılığın yoğun yapıldığı Umbria Bölgesinin Perugia ili yakınlarında kurmuşlar. Kısaca şirket emin ellere emanet edilmiş ve piyasayı bilen kişilerce yönetiliyor. Söyleşimiz sırasında Giorgio Entrata bu konuda şunları söyledi: “Bu sektöre yatırım yapma kararı aldığımızda, kaliteli ve rekabetçi fiyata sahip bir Made in Italy tüfek düşüncesiyle yola çıktık. Ürettiğimiz tüfeklerin mükemmel kalitesi, gerek ülke içinde gerek yurt dışı pazarlarda bazı boşlukları doldurma amacına katkı sağlayacaktır ve bu amaç doğrultusunda şu an avcılık dünyasında belli bir talep gören küçük kalibrelere yönelmiş bulunuyoruz”.
Nitekim Iron Armi firmasının piyasada ilk boy gösterişi 12, 20 ve 28 numara yarı otomatik tüfekler serisiyle gerçekleşiyor. Bunları farklı modeller ve versiyonlarda üretiyorlar; nitekim aralarında slug modeller, ahşap ya da polimer malzemeli dipçik gruplarına sahip olanlar var ve hemen hepsi basit ama özgün dizayna sahip tüfekler. Antik Yunanın savaş tanrısı Ares’in adını almış olan bu yarı otomatikler, ateş etme anında barutun yanmasıyla açığa çıkan gazın geri kazanılmasına dayanan ve bu gazı bir sonraki atış için mekanizmayı kurmakta kullanan gazlı sistemle çalışıyor. Modellerde iki farklı yüzey işçiliği kullanılmış: Siyah eloksal kasa üzerine hayvan gravürleri ve altın yaldızla yazılmış yazılar olan “Black Gold” modeli; bir de gümüş rengi nikel kaplama üzerine siyah gravürler işlenmiş olan model. Ares, 12 ve 20 numara olan modellerinde solaklar için üretilebiliyor.
1. Tüfek gazlı sistem ile çalışıyor ve nikel kaplı kasası üzerinde siyah renkte gravür işlemeler mevcut. Kundakla kasa arasındaki siyah bağlantı rakoru da ilginç.
2. Tetik altın yaldız kaplama, üzerin ise siyah gravürle işlenmiş uçan bir sülün figürü yer alıyor.
3. Kubuz uzantısı aynen namlunun iç kısmı gibi krom kaplama. Kovan fırlatma ucu (tırnağı) ise sabit tipte.
4. Kauçuk dipçik yastığının yüzeyi kaymaz tipte, kalınlığı itibarıyla geri tepme enerjisini tamamen filtre edebiliyor.
NİKEL KAPLAMA İSKELET
28 numara Ares nickel black modelinin iskeleti nikel kaplama, tüfeğin sağ yanında siyah gravür işlemeyle uçan bir sülün figürü var, sol yanında ise gezinen çulluklar görülüyor. Dipçik özel seçim ceviz ağacından, yağlı yüzey işlemi görmüş. Kapak takımı hareketli kilit tırnağına sahip klasik tipte, yani Franchi tüfeklerde kullanılanlardan. Bu serinin diğer modellerinde olduğu gibi, iskelet alüminyum alaşımlı (Ergal 55) masif parçadan işlenerek elde edilmiş, dolayısıyla sağlam mekanik özelliklere sahip. Yan kısımları saten işçilikli, geri kalan kısımları ise kumlama tekniğiyle işlenmiş. Estetik açıdan hoş bir görünüme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Iron Armi bazı yarı işlenmiş ham malzemeleri Türkiye’den ithal ediyor, silahın çalışmasında çok hassas rol oynayan ve yüksek kalite standartları gerektiren bazı bileşenleri de Perugia kentindeki imalathanesinde kendisi üretiyor. Yüzey işçiliklerinin tamamı ise İtalya’da yapılıyor. Örneğin tüp şeklindeki hazne ham olarak satın alınıyor, daha sonra bu parçaya hem dıştan hem içten 35 mikronluk sert oksidasyon işlemi uygulanıyor, bu şekilde gaza ve patlama sırasında ortaya çıkabilen metal tozlarına karşı dirençli hale getiriliyor. Tüfekte kullanılan yayların tamamı “made in Italy” ve Brescia kentinde imal ediliyorlar.
1. Resimde firmanın kundak üzerine işlenmiş logosu görülüyor.
2. Kasanın sırt kısmındaki sivri uçlu oyuk nişan hattını gösteriyor, izleyen kanalda namlu şeridiyle birleşiyor.
3. Ceviz ağacından yapılmış dipçiğin tabanca kabzasının üzeri portakal kabuğu olarak adlandırılan yüzeye sahip.
4 ve 5. Buradaki ayrıntılarda De.cor firması tarafından işlenen siyah fonlu gravür desenler görülüyor.
Yüzeylerdeki kakma işçilikler ve gravürler ise Dec.or firması tarafından yapılıyor. Namlu, haddeyle üretilmiş 42NiCrMo5 yuvarlak masif çelik bar özel makinelerle delinerek elde ediliyor ve en modern tekniklerle işleniyor. Daha sonra uygulanan bazı koruyucu işlemler sayesinde hem namlu ömrünün uzun olması, hem de daha kritik atmosfer koşullarında sorun çıkarmadan kullanılabilmesi sağlanıyor. Namlunun iç kısmı hareli ve krom kaplı. Tüfek 2 şarjör tapası ve 5 şok tüpünden oluşan bir setle beraber veriliyor, şoklar * ile ***** arası ölçülerde. Ayrıca paket donanımda bunları değiştirmekte kullanılan anahtar da var. Namlu şeridi köprülü tipte, eni 7 mm, sırtı ışığı yansıtmayan anti röfle işçilikli, arpacık ise fiber optik malzemeden.
OPTİMİZE EDİLMİŞ BİR YARI OTOMATİK
Üstte de belirttiğimiz gibi, Iron Armi silahı daha iyi çalışır hale getirmek için mekanik sisteme bazı müdahaleler yaparak, ayrıca kullanılan malzemelerle uygulanan işlemlerde doğru tercihler yapmaya çalışarak optimize etmiş. Sürgü, benzer modellerde genelde 11,50 mm uzunluğunda bir iğne yayına sahipken, Iron 21 mm’lik bir yay kullanmayı tercih etmiş, zira teknik ekip uzun bir yayın nervürlerinin daha kolay açılacağını düşünüyor. Kovan fırlatma penceresi de uzatılmış. Kapak takımı krom kaplama, aynı şekilde kendisine kumanda eden kılavuzlar da aynı şekilde krom kaplı ve polisajlı. Tüfek, gaz silindirinin iç kısmında bir segman donanımına sahip ve daha zayıf fişeklerle ateş ederken işe yarayan bu segman, daha güçlü olanlar kullanıldığında geri tepme şiddetini azaltmak için istenirse çıkarılabiliyor. 28 numara olan için bu durum geçerli değil, ama bilmekte yarar var. Ares Nickel Black modeli yataktaki fişeği değiştirmekte kullanılan kesme düzeneğine sahip değil, zira küçük çaplarda bunun pek yararlı olduğu söylenemez.
1. Yarı otomatik tüfeğin can damarını oluşturan parçalar görülüyor.
2. Bu fotoğrafta ise monte edilmiş namlu ile gaz silindiri içindeki piston yer alıyor.
3. Krom kaplı çelikten yapılmış sürgünün tepesinde kilitlenmeyi sağlayan hareketli tırnak görülüyor.
4. Tetik grubu plastik malzemeli bir mesnet üzerine oturtulmuş, basit ve güvenli çalışan bir sistem.
5. Fişek haznesi tüpüne takılı durumdaki piston.
Hazneyi kurma kolunu çekmeden tamamen boşaltmak için silahı döndürmek ve başparmakla gerdeli ittirerek fişeklerin hazneden çıkmasına mani olan besleyiciyi serbest bırakmak gerekiyor. Daha sonra besleyicinin kasanın sağ tarafında bulunan kumanda manivelasına basıyorsunuz. Bu şekilde haznedeki fişekler dışarı atılmış oluyor. Dipçik grubunda kullanılan seçme ceviz Türkiye’den ithal ediliyor. Ama dipçik ve kundak Brescia- Valtrompia’da bulunan sanatkâr ustalar tarafından işleniyorlar. Orijinal tırtıklı yüzeyler portakal kabuğu olarak tanımlanan türden ve lazerle işlenmiş. Yüzeylerdeki yağ işçiliğinin kalitesi de gayet yüksek. Kundakta, haznenin kapağına yakın noktada yine lazerle işlenmiş olarak firma logosu yer alıyor. Dipçik 360 mm uzunluğunda, burundan nişan yüksekliği 38,5 mm, topuktan 60 mm (50, 55 ve 64 mm olanlar da mevcut). Dipçik pedi kauçuktan, 28 numara olan tüfek için 8 fişek kapasiteli fişek haznesi uzatma aparatı var, bunun daha uzun yayı ve kayış halkası da mevcut. Iron Armi firması ürünlerine iki yıllık garanti veriyor ve satış sonrası teknik servis hizmetleri bulunuyor. Bizim denediğimiz Ares modeli 2.803 gram ağırlığında, 700 mm namlu ile 1.215 mm uzunluğunda bir tüfek. Genel hatları itibarıyla narin ve şık bir tüfek olduğunu belirtebiliriz.
ATIŞ TESTLERİ
28’lik küçük bir fişek ama arkasında 110 yıllık bir geçmişi ve ilginç performans rakamları var. Üstelik bu performans bugün, 20 yıl önce henüz icat edilmemiş olan yeni barutlar ve bileşenler sayesinde daha da gelişmiş durumda. 65 ve 70 mm boyunda kovanlar ve 17 ile 30 grain arası barut dozlarıyla geniş bir kullanım yelpazesine sahip oluyor. Tüfek 30-32 metrelik mesafelere çok rahat erişim sağlıyor. Dolayısıyla, ördekgiller, yaban güvercinleri, yaban tavşanları ve yaban domuzlarını çıkardıktan sonra, geri kalan av türlerinde rasyonel bir şekilde rahatlıkla kullanılması mümkün. Özellikle bıldırcın, sülün ve küçük göçmen kuşların avlanmasında ideal. 28 numara (kalibre) modern bir fişekle üretilen enerji ve atılan saçmalar 12-15 metre mesafelerden tavşan için de çok yeterli. İyi atıcıların eline geçtiğinde bu kalibre daha zorlayıcı avlarda da kullanılabiliyor. Ares küçük ve hafif bir tüfek, geri tepmeyi hissettirmiyor. Hedef plaklarına en çok 35 metre mesafeden 7,5 numara 28 gram kurşun saçma doldurulmuş Baschieriamp;Pellagri Extra rossa fişeklerle atışlar gerçekleştirdim.
1. Kırmızı renkli floresanlı ince çubuk şeklindeki arpacık ve namlu ağzı görülüyor. Önlerinde paket donanımda yer alan şoklardan dördü var (* ile ***** arası). Namlu şeridi 7 mm eninde.
2. Testte kullanılan 28 numara fişekler yan yana dizili. Soldan: 30 gram 6 numara saçmalı Bamp;P Extra rossa Max; 24 gram 7,5 numara saçmalı Bamp;P Extra rossa Hv; 28 gram 8 numara saçmalı Danesi Asso Trap; 28 gram 7,5 numara saçmalı Cheddite Super; 24 gram 10 numara saçmalı Fiocchi 28 Hp; 22 gram 7,5 numara saçmalı Bamp;P Extra rossa. Bunlarla birbirine çok yakın grupmanlar elde ettik.
Ama bunun yanı sıra 10 numara 24 gram saçmalı Fiocchi 28 Hp; 7,5 numara 24 gram saçmalı Bamp;P Extra rossa Hv; 7,5 numara 28 gram saçma dolu Cheddite Super 28; 6 numara 30 gram saçmalı Bamp;P Extra rossa Max ve 8 numara 28 gram saçmalı Danesi Asso Trap fişeklerle de atışlar yaptım. Grupmanların çoğu birbirine benzer dağılımlar ortaya koydu, ama en iyi sonuçlar tabloda da görüldüğü gibi Baschieri fişeklerle alındı (saçmaların neredeyse %50’si 750 mm çaplı dairenin içine düşerken, %32 kadarı içteki küçük daireye isabet etti). Aslında şaşırtıcı bir durum yok, ama yine de 35 metre az bir mesafe değil. Daha sağlam ve güçlü fişeklerle grupmanın yoğunluğu biraz daha fazla. 28 numaranın yarı otomatik çalışma sistemi için aslında zor ve karmaşık bir kalibre olduğunu biliyoruz. Iron Armi olası bütün riskleri yok etmek için gayret göstermiş, ama yine de test ettiğimiz Ares’in de biraz rodaja ihtiyacı olduğunu belirtelim. Ayrıca doğru fişeği seçmek de önemli, özellikle daha düşük gramajlarda. Kovan çıkarma tırnağı daha verimli çalışan inox bir yaya emanet edilmiş.
Arkadaşımız Milano-Arluna atış parkurunda test sırasında görülüyor.
Tüfek iyi omuzlanıyor, hedefe yönelme rahat, tetik mekanizması da temiz ve net çalışıyor. Balistik açıdan baktığımızda, av parkurunda yaptığım denemelerde 35 metreyi aşan mesafelerden de bazı iyi atışlar gerçekleştirdim. Zira tüfek oldukça dengeli ve atıcıya yardımcı oluyor. Nikel yüzey kaplamaları için Iron firması özel itina göstermiş, portakal kabuğu yüzeyli kabza da ele rahat oturuyor, dolayısıyla tüfek gereken şekilde kontrol edilebiliyor. İkinci atışlarda fazla bir şahlanma yaşamadımsa da, kanaatimce ağırlık merkezi biraz daha öne kaydırılabilirdi. Geri tepmeler ise omuzluğun da yardımıyla omuzda neredeyse hiç hissedilmedi. Özetlersek, bu işe cesaretle giren bu yeni ve küçük firma iyi iş çıkarmış diyebiliriz.
Tüfek 700 mm namlu ile 1.215 mm uzunlukta, 2.803 gram ağırlıkta.
TEKNİK KART
Üreticisi: Iron armi, via Caselle19, 25020 Flero (Bs), tel. 030.27.62.129, www.ironarmi.com, ironarmi@pec.it
Modeli: Ares Nickel Black
Tipi: Yarı otomatik tüfek
Çapı: 28/70
Çalışma sistemi: Gaz geri kazanım sistemiyle çalışıyor
Namlu: Silindirik, iç çapı 13,9 mm, uzunluğu 700 mm (610, 660, 760 mm uzunluklarda da yapılabiliyor), ağırlığı ise 890 gram. Değiştirilebilen tipte şok tüpleri donanımına sahip.
Kapanma (kilit) sistemi: Namlu kubuzundaki yuvasına geçen oynak üst kilit takozu
Besleme sistemi: 2’li tapa ile 5 standart fişek alan tüp şeklinde fişek haznesi
Kovan çıkartıcı (ekstraktör): Fişek tablasının önünde yaylı tırnak şeklinde
Kovan fırlatma sistemi: Elastik olarak kurulan ve namlu uzantısı içinde yer alan silindirik uç
Nişan düzenekleri: Kırmızı fiber optik arpacık; köprülü ve üzeri anti röfle işçilikli 7 mm eninde namlu şeridi
Tetik mekanizması: Direkt tetik sistemi, tetik ağırlığı 2.846 gram (on ölçümün ortalaması); horoz kurulum müşiri bulunan değişken geometrili çıkartılabilir tipte tetik grubu
Emniyet tertibatı: Tetik korkuluğu üzerinde tetiğin hemen arkasında bulunan ve çift taraflı kullanılabilen emniyet düğmesi
Dipçik: 360 mm uzunluğunda sağa ve sola ayarlanabilen dipçik; burundan nişan yüksekliği 38,5 mm, topuktan 60 mm (50, 55, 64 mm olabiliyor); kauçuk dipçik pedi
Ağırlık: 700 mm namlu ile 2.803 gram
Saptanan uzunluk: 700 mm namlu ile 1.215 mm
Malzemesi: İskelet Ergal, namlu 42NiCrMo5 alaşımlı çelik; dipçik ceviz ağacından
Yüzey işçiliği: Kasa, üzeri siyah gravürlerle işlenmiş nikel kaplama, ayrıca koyulaştırılmış yüzeyler mevcut; ceviz dipçikte yağlı yüzey işçiliği var
Paket donanımı: Anahtarıyla birlikte beş adet şok tüpü, nişan yüksekliği ayarlama seti, kullanım kılavuzu, Iron Armi kılıf