Franchi firmasının yeni “ufaklığı” mekanik açıdan geleneksel bir tüfek ve kendisinde sadece temel özellikleri barındırıyor. Estetiği modern ve ergonomik. Özellikle gençler ve hanımları hedef almış (ve onlar tarafından beğeniliyor), ama içerdiği vasıflarla usta avcıların da dikkatini çekecek
Franchi firması Affinity yarı otomatiklerin satışından memnun olmalı. Nitekim şirket müdürü Bruno Beccaria “Amerika Birleşik Devletlerinde yakaladığımız başarı bize büyük motivasyon sağladı, o nedenle üretime büyük bir heyecanla ara vermeden devam ediyoruz” diyor.
Şirketin gelişme politikasında süperpoze tüfekleri yeni Framchi imajına uyarlamak ilk sırada geliyordu. Bunu da Affinity modeline göre mümkün mertebe az değişiklik yaparak gerçekleştirmek istiyorlardı, zira müdür Beccaria’nın da dediği gibi “kazanan takımı değiştirmeyeceksin”. Proje fazla esnekliğe sahip olmasa da, Beccaria yine de bu konuda da başarılı olduklarını belirtiyor. Franchi firmasının yeni süperpoze çifteleri İtalya’da sadece 28 ve .410 çaplarda satılıyor. Bunlar çelik ve ya Ergal malzemeden yapılmış kubuza sahip tüfekler (fiyatları sırasıyla 1.469 ve 1.599 €). İlk bakışta hemen artık Franchi’nin karakteristik özelliği olan ve tüfeğin yan kısımlarında kanal şeklinde uzayan paralel çizgileri görüyorsunuz. Bunlar kabzadan kundağın başladığı noktaya kadar uzanıyor ve kubuzun üzerinden geçerek silahın ince ve zarif yapısını daha belirgin hale getiriyorlar.
1. Mono-blok (yekpare) gövde ve ekstraktörlerin saplarının yüzeylerine hareleme yapılmış. Kilit sistemi alçak takoz ve tırnaklara sahip. Namlu et kalınlıkları ise oldukça fazla.
2. Kubuzun göğüs kısmında firma logosu ile tüfeğin adı yazılı. Tetik tablası ise yüzeye göre biraz dışa taşmış pozisyonda.
3. Tüfeğin sol tarafı. Yükseklik 60 mm. Kasayı boydan boya geçen paralel kanallar kabza, kubuz ve kundak üzerinde devam ediyor.
Ergonomik ve modern çizgilerin hakim olduğu tüfeğin namluları 680 ve 710 mm boylarında, üç adet 50 mm’lik şok tüpü mevcut, ağırlıklar da 28 numara alüminyum versiyonda 2.350 gramdan başlıyor. Küçük çaplı silahların pazarı şu an İtalya’da da büyük gelişme gösteriyor ve süperpoze pazarının neredeyse yarısı küçük çaplardan oluşuyor: 28 numaranın Pazar payı %19 iken .410 numaranınki tam %26. Bugünlerde Franchi’nin küçük çaplı süperpozelerde orta-yüksek fiyat bandında bir ürünle boy göstermesi zaten gerekiyordu, zira söz konusu kalibre için bu fiyat bandında Pazar Beretta, Fair ve Rizzini tarafından domine ediliyor. Firma .410 ile 28 numara tüfeklerden yaklaşık 2.700 adet üretmeyi planlıyor ve müdür Beccaria’nın söylediklerine bakılırsa şimdilik bunun sadece 650 adedi İtalya pazarına sürülecek. Daha önce 28 numara olarak Falconet pro vardı, ama yeni Feeling modeli Alcione ile birlikte büyük başarı yakalayan Falconet modelini yakalamak ve geçmek niyetinde.
FEELİNG* (*HİSSETME-DUYGU) MESELESİ
Feeling adı yarı otomatiklerinkileri akla getiriyor. İngilizce, hissetme-duygu anlamına gelen bu kelime tüfeğe model adı olarak konulurken, avcı ile silahı arasında sadece “fiziki” değil, duygusal olarak da oluşan bağlara gönderme yapılmak istenmiş. Nitekim bu Franchi süperpoze de, avcıyla, dostlarıyla, bölgeyle, toprakla bütünleşen bir nesne. Yeni süperpozelerde Franchi firmasının 2010 yılında devreye aldığı felsefenin izlerini görüyoruz: 20 numara Affinity modelinde olduğu gibi, bu tüfekler hitap ettikleri Pazar olan gençler arasında çok tutuluyor. Şimdi Feeling modelinden de aynı performans bekleniyor. Firmanın Aramp;Ge departmanının proje çıkış noktası da zaten Affinity modeliyle mümkün mertebe uyum içinde kalmak olmuş. Nitekim Feeling modeli de Franchi Xs (Exclusive Style) platformunun ergonomi şablonlarına sadık kalıyor.
Daha tüfeği elinize alır almaz dipçik ve kundak yapısının vücudunuzla bütünleştiğini hissediyorsunuz ve tüfek adeta kolunuzun doğal uzantısıymış gibi geliyor. Beccaria “tüfeğin her noktasına gözleriniz kapalıyken yanılmadan erişebilmelisiniz” diyor. Geleneksel ama aynı zamanda modern öğelerle süslenmiş bir dizayn ve öne çıkarılmış ergonomi özellikleri söz konusu. Bu serinin önümüzdeki yıllarda yine çelik ve Ergal 55 malzeme kullanılarak daha iri çaplı olanlarının da üretileceği belirtiliyor. Hafif alaşımlı kubuzu olan modelde beyaz anodize kısımlar Affinity ile benzerlik içeriyor. Pimlerin uçları bu modelde hafif dışa çıkık (çelik gövdeli modellerde ise yassı, nikel kaplama ve kumlanmış yüzeylere sahip). Kubuzun kapanma bölgesinde namluyla birleşim noktalarındaki yarım küre kapakların yüzeyi portakal kabuğu olarak adlandırılan pürüzlü yapıda. Aslında fazla “sade” yapıda bir süperpoze gibi görülüyor, ama bu tüfekte yenilikçi estetik sadelikte gizlenmiş ve buna modern yüzey işçilikleri eşlik ediyor.
AVDA GÜVENLİK
Bu süperpoze turuncu renkli bir çanta içinde satılıyor. Bu da giderek daha fazla önem kazanan avda güvenliğin simgesi. Franchi de bu felsefenin yerleşmesine katkıda bulunmak istemiş. Feeling modelinin tasarlanması sırasında bu nedenle güvenliğe büyük özen gösterilmiş, gerek silahın kazara düşürülmesi veya darbe alması sonucu ateş alma riskine karşı önlemler alınmış, gerek namluların kilit sistemlerine yüksek basınçlara daha dirençli olmalarını sağlayacak ilaveler yapılmış. Kısmen tıkalı bir namluyla ateş edilmesi gibi öncelikli riskler firma tarafından ilave güvenlik marjlarıyla bertaraf edilmiş. .410 çaplı versiyonun kubuzu tam bu çapa göre tasarlanmış sayılmaz ama, 28 numaranın kubuzu bire bir denilebilir: 57 mm yüksekliğe sahip (namlular kapalı iken tüfeğin tam yüksekliği 60 mm), eni ise 36 mm. Alışılageldik düzen içinde yerleştirilmiş bileşenler ve “tipik” İtalyan tarzı bir kilit sistemi mevcut: Kilit takozu alçak noktaya konumlandırılmış. Özellikle aşırı strese tabi noktalar (örneğin dönüş hareketini kontrol eden pimler, kilit mekanizmaları) boyutsal açıdan iri tutulmuş ama diğer kısımlarda estetik açıdan hafifletme amaçlı müdahaleler yapılmış. Kubuzun yüzünde, en fazla korozyona tabi olan iğne çıkış deliklerinin olduğu yerlere kırlangıç tipi geçmeli çelik bir takviye plakası konulmuş.
1. İçten şoklarla donanımlı iki namlu ağzı ve kırmızı renkli floresanlı arpacık görülüyor
2. Koyu renkli kırma anahtarı üzerinde firmanın baş harfini simgeleyen “F” harfi kazılı. Modern emniyet butonu üzerinde horoz seçme düğmesi de var.
3. Namluların kırılma açısı oldukça dar. Bu resimde de etli kilit tırnakları belirgin şekilde görülüyor. Özel tezgahlarda işlendiğinden işçilik çok iyi ve ayarlama gerektiren bir nokta yok.
Gerek Ergal 55 (7075 T6) malzemeden yapılan kubuzlar, gerek çelikten olanlar kalıptan çıktıktan sonra son jenerasyon CNC tezgahlarda işleniyor ve yüzeyleri özel ısıl işlemlere tabi tutuluyor. Tabii farklı malzemeler söz konusu olduğundan bu işlemlerde de bazı farklılıklar var: kubuzların yüzeyi çelik olanlarda gümüş rengi krom kaplı, alüminyum olanda ise gri renkli anot oksidasyonu var. Bu yüzey koruma işlemleri sayesinde silahın kasası dış hava etkilerine, darbelere, korozyona ve aşınmalara karşı yüksek dirence sahip. Hali hazırda kasalar üzerine gravür ve kakma işlemeler uygulanmamış. Marka ve tüfeğin adı göğüs üzerinde bulunuyor, tetik tablasının ön tarafında ise Ri.Pa firması tarafından üç kat derinlikte lazer işlenmiş “made in Italy” yazısı var. Menteşelerin yanlardaki yarım pimleri çelikten ve değiştirilebilir tipte, aynı şekilde kubuz tapaları da öyle. Kırma kolu ergal malzemeden ve siyah anodize. Emniyet mandalı ve butonu modern ve ergonomik dizaynda tasarlanmışlar ve renkleri koyulaştırılmış.
Tetik de siyah renkte. Metal aksamın tamamı dövme masif parçalardan elde edilmiş. Bu teknikle malzemenin lifleri aletler tarafından kesilmediği için dirençleri yüksek oluyor ve ateşleme (barutun patlaması) sırasında açığa çıkan enerjiyi daha iyi sönümlüyorlar. Silahın bütün bileşenleri son nesil sayısal kontrollü (CNC) tezgâhlarda üretiliyor. Özel çelikten yapılmış mono-blok gövde ayrıca ultrason kontrollerinden geçirilmiş. Köşeli bir yapısı var ve yüzeyi kovan çıkarıcıların saplarıyla birlikte hareleme işçiliğinden geçirilmiş. Üzerinde kubuz terazileme tırnakları ve iki güçlü kilit takozu var, bunun geniş yapılı geçme dişi, horozları kuran kızakla birlikte kubuzun tabanından koyu rengiyle dışa taşıyor. Sıcak baskı yöntemiyle imal edilmiş kovan çıkarıcı tırnaklar da aynı tipte tezgahlarda çalışılmış parçalar. Feeling modelinin tetik sistemi mekanik tek tetikli (çift tetikli versiyonu da çıkacak); emniyet sistemi ve kubuzun kuyruk kısmına konulmuş selektör var. Horozların her biri bir kılavuza yerleştirilmiş helezon yaylarla itiliyor; bu kılavuzun kafası horozu bağlantı merkezinin hemen üzerindeki bir noktadan iterek kuruyor. Kısaca az sayıda ama sağlam, basit ve güvenilir parçalar söz konusu, zaten tüfeğin felsefesi de basit, güvenilir ve sağlam olmak.
Emniyet/selektör butonu eksenel yönde hareket eden “klasik” bir kızaktan ibaret. Öne doğru itildiğinde tetik sistemini kilitliyor. Bu kızak şeklindeki butonun üzerinde aynı mantıkla çalışan ama yanal yönde hareket eden ikinci bir buton daha var, bunun sağa veya sola kaydırılması (emniyet devre dışı konumdayken) horozlardan birini seçmeye yarıyor. Tetikler temiz ve sürpriz hareketlere yer vermeden çalışıyor, bizim (on ölçümün ortalamasını alarak) saptadığımız tetik düşürme ağırlığı birinci namluda 1.671 gram, ikinci namluda 1.905 gram oldu. Firma ise bunları 1.600 ve 1.800 gr olarak deklare ediyor ve birinci namluda +/- 75 gr, ikinci namluda bir tolerans bırakıyor. Ejektörler de itinayla imal edilmiş, süperpozelerde uzun süreli yoğun kullanımlar sonrasında görülebilen zamanlama sorunu riskine karşı güvenli ve pürüzsüz çalışmaları için özen gösterilmiş.
UZUN KONİK NAMLULAR
Önerilen namlu uzunlukları bu kategorideki kullanıcılardan gelen talepler bazında 680 ve 710 mm olarak belirlenmiş. Bizim test ettiğimiz örnekte uzun olan namlular mevcuttu ve bunlar 1.313 gr ağırlığa, 10,6 mm iç çapa sahipler. Yüksek dirençli Um8 çelikten imal edilmiş olan namluların iç yüzeyleri krom kaplı, fişek yatakları ise 76’lık. İç geometriye büyük özen gösterilmiş ve öne doğru ilerledikçe belli bir konikleşme mevcut. Namlunun ilk bölümünde yaklaşık 200 mm uzunlukta bir kısım taşlanarak iç çapı büyütülmüş, bu da saçmaların çıkışta “toslama” denilen etkiye daha az maruz kalmalarını sağlıyor, bunun sonucunda basıncın yumuşak yayılımı ve geri tepme şiddetinin azalması gerçekleşiyor. Namlunun ikinci bölümü kademeli olarak daralma olan kısım, bu da saçmaların hızını arttırmaya yarıyor. Son bölüm ise değiştirilebilen şok tüplerine ayrılmış olan kısım. Konik uzama açısı dar olduğundan çelik saçmalardaki radyal baskıyı azaltıyor ve namlulara olası bir zarar erişmesine mani olduğu gibi, hem grupmanın daha dar olmasını, hem de saçmaların menzilinin uzamasını sağlıyor. Paket donanımda yer alan değiştirilebilir tipte üç şok ilk namluda ****, ikincide *** ve çantada ise * olarak tasarlanmış.
1. 710 mm namlulu tüfek 1.155 mm uzunluğunda ve 2.465 gr ağırlığında. Kompakt ve hafif.
2. Aşınmaya en fazla maruz kalan kısımda bulunan bu çelik takviye plakası Ergal malzemeli kubuzu güçlendirme amacıyla düşünülmüş. Kilit takozu ve horoz kurma kızağı koyu renkli. Menteşe pimleri çelikten ve değiştirilebilir tipte.
3. Orijinal bir görünüme sahip kundak ve bunu yerinden çıkarmaya yarayan sökme manivelası görülüyor. Istavroz Ergal malzemeden, horozları kuran diş ise çelikten yapılmış.
4. Helezon yaylı sabit bataryalar ve iki kademeli emniyet çentiği olan horozların toplu görünümü.
Namlu şeridi 6 mm eninde ve soğutma köprüleri olanlardan, üst yüzeyinde ışığı yansıtmayan anti röfle işçilik var; yanlardaki şeritler dolu ve içbükey yapıda. Lpa arpacık 14 mm uzunluğunda ve 3 mm çapında ince çubuk şeklinde, zayıf aydınlık koşullarında da iyi görüş sağlaması için fiber optik malzemeden yapılmış. Feeling’in dipçikleri bütün versiyonlarda 368 mm uzunluğunda ve tabanlarında geleneksel tipte, kauçuktan yapılmış, yassı tabanlı ve havalandırmalı bir omuzluk var. Daha uzun veya daha kısa dipçik istendiğinde dipçik pedini değiştirebiliyorsunuz. Dipçikler 2.derece olarak sınıflandırılan Avrupa cevizinden yapılmış ve yüzeylerine yağ işçiliği uygulanmış. Sadece 170 gr ağırlığındaki kundak yarı otomatik modeldekine çok benziyor ve aynı kesimde üretilmiş. Tırtıklı yüzeylerin kanalları derin açılmış ve patentli “Interlacement 3D” olarak adlandırılan desenle bezenmişler, bu da tutuşu iki misli artırıyor. Genç avcıların çok tercih ettiği kayış halkalarına ise yer verilmemiş.
ÇARPICI ERGONOMİ
Franchi’nin bu yeni süperpozesi zarif, ince yapılı, küçük, hafif, kullanışlı ve geri tepmeyi omuzda hissettirmeyen bir tüfek. Üstelik hızlı ve sağlam, çok amaçlı kullanıma yatkın, taşınması ve omuzlaması kolay. Hafifliği ve kompakt yapısı sayesinde hedefe doğrulturken hızlı hareket edebiliyorsunuz. 710 mm namlusu ile 2.645 gram ağırlığa, 1.155 mm uzunluğa sahip. Ağırlık merkezi ister istemez hafifçe öne kaydırılmış, çünkü namlular 1.313 gram gelirken, tüfeğin geri kalan kısmı 1.152 gram geliyor. Kumandaların hepsi kolayca erişilebilir şekilde tasarlanmış ve yerleştirilmiş. Deneme atışlarında her zamanki gibi gücü kademeli olarak artan mühimmat kullandım: 9,5 numara 15 grain kurşun saçmalı Bamp;P Extra rossa; 7,5 numara 18 grain saçmalı Danesi Da; 8 numara 18 grain saçmalı Cheddite Drago; 6 numara 19 grain saçmalı Fiocchi magnum ve 7,5 numara 21 grain saçmalı Bamp;P Extra rossa. Namluların açılma açısı çok dar ama, biraz fazla keskin kovan çıkarıcıların tüfeği kaparken fişek tablasını “ezdiklerini” saymazsak, sorun yok denilebilir.
1. Tabanca tipi kabza üzerinde yüksek tutuş sağlayan özel dizayna sahip tırtıklı yüzey görülüyor. Bu dizayna Interlacement 3D adı verilmiş.
2. Havalandırma delikleri olan kauçuk dipçik pedi geri tepmeyi çok iyi sönümlüyor ve tüfek omuzlandığında elbiselere takılmıyor.
3. Turuncu renkli Franchi çantada bulunanlar: Yağ, üçüncü şok tüpü, anahtarı, kullanım kitapçığı ve 7 yıllık garanti belgesi..
Bu küçük hata kolayca giderilebilir diyelim. Zaten avda ve av parkurlarında denediğim bu fişeklerin hepsiyle test ettiğimiz süperpoze iyi tepkiler verdi. Hedef plakamız 35 metre mesafedeydi ve bunun aslında 36/.410 çaplar için ideal mesafe olmadığını biliyorum, çünkü standart fişekler için ideal olanı 20 metre, magnum olanlar için de 27/28 metre. Bu çap, yeni bileşenler ve barutlar sayesinde her halükârda ilginç performanslar sunabiliyor, hatta bu nedenle birçok farklı av türünde kullanılabiliyor (ördekler, yaban güvercinleri, yaban tavşanları ve yaban domuzları hariç…ama hatırladığım kadarıyla Gualandi bu amaçla spesifik bir slug mermi hazırlamıştı). Özellikle bıldırcın, sülün, sığırcık ve küçük göçmen kuşlar için orta mesafelerde çok ideal bir kalibre. Nitekim av rezervinde ferma köpeği eşliğinde normal mesafelerden çok iyi atışlar yaparak bıldırcın ve sığırcıklar aldım. “Açık” tipte ve öne doğru incelen kundak çok iyi bir seçim ve gerçekten verimli bir tüfek olduğunu söyleyebilirim. Ergonomisi, tırtıklı yüzeylerin sağladığı tutuş ve her büyüklükte ele uygun kabzası ile avcıya keyif veriyor. Bu nedenle eminim Feeling adının İngilizce anlamı gibi sahibiyle iyi bir duygu ilişkisi oluşturacak ve bu kategoride sayıları hiç de az olmayan avcılar için iyi bir seçenek olacaktır.
TEKNİK KART
Üreticisi: Benelli armi divisione Franchi, via della Stazione 50, 61029 Urbino, tel. 0722.30.71, fax 0722.30.73.70, www.franchi. com, info@franchi.com
Modeli: Franchi Feeling
Tipi: Süperpoze av tüfeği
Çapı: 36/76
Kilit sistemi: İri boyutlu tırnakları olan yatay kilit takozu
Namluları: 710 mm (680 mm olanı da mevcut), iç kısmı hafifçe uzatılmış forcing cone tipi konik yapıda ve krom kaplı; ağırlıkları 1.313 gr, iç çapları 10,6 mm, değiştirilebilir 3 adet şok mevcut (*, ***, ****) nikel kaplama çelik şok tüpleri 50 mm uzunlukta
Kovan çıkarıcılar (ekstraktörler): Otomatik, seçmeli tipte
Kovan atıcılar: Elastik şekilde kurulan sivri uçlu tırnak tipinde
Tetik sistemi: Seçmeli mekanik tek tetik, koyu renkli yüzey, ilk namlu tetik ağırlığı 1.671gr ikinci namlu 1.905 gr (on ölçümün ortalaması)
Nişan düzenekleri: Floresanlı 3 mm çaplı kırmızı çubuk şeklinde arpacık; soğutma köprülü tipte 6 mm eninde ve yüzeyi anti röfle namlu şeridi, yanda dolu ve içbükey şeritler
Emniyet sistemi: Manuel, ileri geri hareketli buton şeklinde, ilk namluyu seçme düğmesi mevcut, yeri kubuzun sırt kısmında
Ahşap bileşenler: Tabanca tipi kabzalı ergonomik dipçik; kundağın ve dipçiğin üzeri lazerle uygulanmış tırtıklı yüzeylere sahip; dipçik uzunluğu 368 mm, burun/topuk nişan yüksekliği (fabrika ayarıyla) 36/58
Omuzluk: Yağ tutmaz kauçuk
Malzeme: Kubuz yüksek dayanıklılığa sahip alüminyum alaşımlı metalden haddelenerek elde edilmiş parçadan üretilmiş, değiştirilebilir menteşe pimleri çelikten; namlular Um8 çelikten, ahşap aksam II derece Avrupa cevizi
Yüzey işçiliği: Mat gri anot oksidasyonu; kubuz üzerinde üç kat derin işlenmiş lazer gravürler; parlak siyah namlu; krom kaplanmış tetik; yüksek tutuş özellikli Interlacement 3D tırtıklı yüzeylere sahip dipçik; ahşaplar üzerinde yağlı yüzey işçiliği
Toplam uzunluğu: 710 mm uzunlukta namluyla 1.155 mm
Saptanan ağırlığı: 2.465 gr (710 mm namlu ile)
Paket donanımı: Özel anahtarlarıyla değiştirilebilen 3 şok, yağ, turuncu renkli Abs çanta, 7 yıllık garanti belgesi