Kovboyun Vazgeçilmez Tabancaları: Colt 1860 Army ve Colt Peace Maker

Samuel Colt’un 19. yüzyılın ikinci yarısında tasarladığı tek haraketli mekanizmaya sahip toplu tabanca gelmiş geçmiş en popüler toplu tabancadır. Kovboy filmlerinden aşina olduğumuz bu silah günümüze kadar üretilmiş tüm toplu tabancaların atasıdır.

Samuel Colt’un toplu tabancayı ilk kez tasarladığı yıllarda mermi teknolojisi gelişmemişti. İlk üretilen toplu tabancanın şarjörüne önce barut sıkıştırılmakta ardından da çekirdek yerleştirilmekteydi. Ayrıca horoz çift hareketli olmadığı için her atıştan sonra horozu tekrar geri çekmeniz de gerekiyordu. O dönem için bu tasarım bile son derece önemli bir gelişmeydi. Karşı taraf silahıyla bir tek mermi atabilirken siz 5 mermiyi birden ateşleyebilmekteydiniz. Colt 1860 Army olarak adlandırılan bu tabanca Amerikan Ordusu tarafından kısa sürede benimsenildi ve çok sayıda alım yapıldı.

Ancak bu tabancanın günümüz tabancalarına örnek olacak bir tasarım halini alması için gerçek manada bir fişek teknolojisinin gelişmesi gerekti. Daha önce silahlara barut, kapsul ve çekirdek ayrı ayrı yerleştirilirken fişeklerin icad edilmesiyle birlikte ateşleme için gerekli olan bu üç malzeme tek bir pakette toplanmış oldu.

Colt kendisinin de yapımana bizzat katkıda bulunduğu bu yeni teknolojiye sahip çıkarak fişekli sisteme uygun yeni tabancalar üretti. Bu yeni Colt serisine Amerikan İç Savaşında sağladığı başarılardan dolayı Colt Peace Maker ( Barış Yaptıran) ismi verildi. Bu toplu tabancanın önceki modelden bir diğer farkı da 5 yerine 6 fişek alabilmesiydi.

Sinema severlerin merak ettiği asıl soruya gelelim: ‘Peki Colt tabancalar nasıl oldu da kovboy filmleriyle özdeşleştirildi’. Bunun hikayesi biraz garip aslında. Bu tabancalar iç savaş döneminde yukarıda da bahsettiğimiz gibi Amerikan Ordusu tarafından son derece yaygın olarak kullanıldı. Savaşın sonunda ise bu tabancaların büyük kısmı ordunun elinde kaldı, bir kısmı da kanun adamlarına dağıtıldı. Diğer kısmı ise bir şekilde halk arasında elden ele dolaştı. Dönemin azılı hırsız ve katilleriyle birlikte çobanlıkla uğraşan kovboylar da güvenliklerini sağlayabilmek için kendilerine bir şekilde bu silahtan buldular. Zamanla sivillerin de alım gücü arttıkça aşağı yukarı her Amerikan hanesinde bir tane bu silahtan bulunmaya başladı.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here