Springfield Armory XD-9 Mod 2. 4 İnç

0
65378

Springfield Armory, XD-9 Mod 2. Tabancasının 4”lik bir modelinin piyasaya sürüldüğünü duyurdu. XD serisinin Mod 2. Varyantı yeni tanıtılmış olmasına rağmen XD ailesi, 2002’de tanıtılan kök modelinden bu yana ilk kez 4”’lik bir namluya kavuşuyor.


Springfield Armory’nin XD-45 kök modeli, 2006 senesinde American Rifleman Dergisi ve Shooting Industry Academy of Excellence tarafından “Yılın Tabancası” ödülüne layık görülmüştü. Geliştirilmiş XD(M) serisi ise 3 sonra 2009’da aynı ödülü tekrar kazandı. Ocak ayında düzenlenmiş olan 2015 SHOT Show’da ise geliştirilmiş bir XD versiyonu, “Mod.2” adıyla tanıtıldı. XD-9 Mod.2 tabancasının “Service model” olarak geçen modeli ise şimdilik yalnızca siyah ve çift renk seçenekleri ile mevcut.

XD Mod.2 Yalnızca sivil sektörü değil, aynı zamanda avcıları ve profesyonel tabanca kullanıcılarını da hedef alan bir model. Rahat bir taşıma tabancası isteyen sivil kullanıcılardan tutun, görev tabancası arayan kolluk kuvvetleri ya da özel güvenlik elemanlarına kadar her kullanıcının beklentilerini karşılayacak şekilde tasarlanmış. Şimdilik sadece 9x19mm Parabellum olarak üretilen XD Mod.2; kısa geri tepme prensibi ile çalışmakta olup icra miline entegre icra yayı ve gizli iğneli ateşleme tertibatına sahip. Yalnızca tek hareketli olan tetik tertibatı ise yaklaşık 13mm çekme mesafesine ve 2.54 ila 3.05 kg arası bir ağırlığa sahip.

Emniyet tertibatı ise Glock tipi bir irtibat kesme mekanizmasına ve Colt 1911 tipi bir kabza emniyet mandalından ibaret. Çoğu modern görev tabancası gibi manuel emniyet manivelası XD Mod.2’de de mevcut değil. Kuşakdaşı olan diğer görev tabancalarına benzeyen diğer bir özelliği ise ergonomik kabza ve zımparayı andıran bir kaydırmaz yüzey deseni. Kısacası G19 Gen4, Sig Sauer P320 ve Walther PPQ gibi modeller ile kıyaslayacak olursanız emniyet tipleri ve kabza ortopedisi gibi özellikler hususunda oldukça benzer noktalar görebilirsiniz.

Çelikten imal edilmiş olan üst kızakta kırmızı fiberglas ihtiva eden arpacık ve düşük bir profile sahip gez bulunuyor. Kırlangıç kuyruğu tipinde tasarlanan nişangahların her ikisi de yanal yönde ayarlanabiliyor. Kızağın yüzeyi ise melonite kaplamalı. Silahın toplam boyu 18.5cm, yüksekliği 14cm olup genişliği ise 3cm kadar. Soğuk dövme tekniği ile işlenmiş namlusu ise yine melonite kaplama ihtiva etmekte olup 1:10 oranda hatveye ve 6 adet yiv/set’e sahip. 16 fişek kapasiteli şarjörü ile birlikte boş ağırlığı ise 794 gram civarında.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here