1950’lerin Mutantı: GALATZ Keskin Nişancı Tüfeği

GALAZ, İsrail Silah Endüstrisi tarafından savaş alanında yakın keskin nişancı desteği sağlamak amacıyla geliştirilmiş yarı otomatik keskin nişancı tüfeğidir.

1950’li yıllarda İsrailin AK tipi piyade tüfeklerini örnek alarak geliştirmiş olduğu ‘Galil’ isimli piyade tüfeği üzerinde yapılan bazı değişikliler sonucu GALATZ tasarımı geliştirildi. Bu tasarımın temel amacı tıpkı Rus SVD (Kanas)’lerde olduğu gibi 1000 metreden daha yakın mesafelerde bulunan hedefleri hızlı bir şekilde yok etmekti. GALATZ, örnek aldığı SVD’ler gibi 7.62 mm’lik mühimmat kullanmaktaydı. SVD’lerin şarjör kapasitesi yalnızca 10 mermi ile sınırlı iken GALATZ’ın şarjörü 20 mermi alabilmektedir. Bu keskin nişancı tüfeği yalnızca yarı otomatik modda atış yapmaktaydı.

GALATZ’ın namlusu güçlü atışlar yapabilmesi için özel olarak tasarlandı ve namlu ağzında alev gizleyen yeleştirildi. Bu keskin nişancı tüfeğinin daha sonraki versiyonlarında alev gizleyen istenildiğinde namludan kolaylıkla çıkarılabilecek şekilde ayarlandı. Bunun amacı gerekli durumlarda namluya susturucu takabilmekti.
GALATZ’ın ahşaptan imal edilmiş olan dipçiği atıcının vücut özelliklerine göre kolaylıkla ayarlanabilmekte. Bu sıradan bir özellik gibi düşünülebilir ancak GALATZ’ın üretildiği yıllarda bir çok keskin nişancı tüfeğinin böyle bir özelliği bulunmamaktaydı.

Bu keskin nişancı tüfeğinin dürbünü tüm AK tipi tüfeklerde olduğu gibi gövdenin solundan destek alarak tüfeğe sabitlenmiş durumda. GALATZ’da dürbüne ek olarak metal gez ve arpacık bulunmakta. Bu özellik dürbünün zarar gördüğü durumlarda bu silahı kullanan kişinin ateşi sürdürebilmesi amacıyla silaha eklenmişti.
Gazlı sistemle çalışan bu keskin nişancı tüfeğinin namlu uzunluğu 508 mm, toplam uzunluğu ise 1115mm. GALATZ’ın 20 fişek kapasiteli şarjörü doluyken bu silahın toplam ağırlığı 8 kg’dır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here