Tüfek Atışıyla Parça Tesirli Bomba Etkisi: RAUFOSS MK 211

Raufoss Mk 211, Norveç menşeili Nammo (Nordic Ammunation Group) firması tarafından üretilen .50 kalibrelik (12.7x99mm NATO) çok amaçlı anti-materyal mühimmatıdır.

NM140 MP adıyla üretime başlayan mühimmat daha sonra Nammo firmasının atası durumundaki “Raufoss Ammunisjonsfabrikk” firması anısına Raufoss adıyla anılmaya başlanmıştır. “Mk 211” adı ise ABD ordusunda “Mk 211 Mod 0” adıyla terminolojiye yerleşmesi sebebiyle gelmiştir.

Çok amaçlı denmesinin sebebi merminin zırh delici (tungsten çekirdek), patlayıcı ve yakıcı bileşimlerden oluşmasıdır. Raufoss kurşunu beton bir duvara çarptığı zaman girişte .50 kalibrelik bir delik yaratır sonra RDX patlayıcı patlar, tungsten çeliğinden yapılma uçla deler ve öteki taraftan zirkonyum parçacıklar çıkarır. Yani bir tüfek atışıyla şarapnel elde edilebilir. Zirkonyum parçaları ok gibi etrafa yayılır.

Raufoss mermisi bileşimleri sayesinde helikopter, uçak, hafif zırhlı araçlar ve bina içerisindeki hedefler üzerinde etkilidir. Hedefler üzerinde standart 20mm bombalar ile neredeyse aynı etkiyi yapmaktadır.
Raufoss Mk 211 Barrett M82 gibi .50 kalibrelik keskin nişancı tüfekleriyle kullanılabilen çok popüler bir fişektir. Ayrıca M2 Browning gibi ağır makinalı silahlar ile de kullanılabilen MK300 adında başka bir versiyonu da mevcuttur.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here