Ederinden Daha Değerli! Hatsan Glatian III Carbine QE

Neredeyse düşünebildiğiniz her şeyi bünyesinde bulunduran Hatsan Galatian QE havalı tüfeği, temel özellikleri göz önüne alındığında ederini fazlasıyla karşılıyor.

Elimizde son derece kusursuz, güçlü ve sessiz bir PCP havalı tüfek bulunuyor. Yüksek kapasiteli şarjör (4.5mm’lik 16 saçma) ve kolay kurulabilen bir kurma kolu mevcut. Çift yönlü kullanıma uygun kundak, ayarlanabilir yanaklık ve omuzluk tüfeğin diğer donanımlarından. Taktiksel fener, lazer, bipod ve benzeri teçhizatlar kullanmak isteyenler için el kundağı üzerinde 3 adet Picatinny kızağı mevcut. Galatian 2 adet şarjör, kayış ve kaliteli bir sert taşıma çantasıyla alıcıya geliyor. Alet çeşitleri, halkalı contalar ve diğer küçük parçalar da Galatian’ın kutusundan çıkanlar arasında.

HIZ VE İSABETLİLİK

Şaşırtıcı bir şekilde diğer güçlü havalı tüfeklerde çok kötü sonuçlar veren çok hafif ağırlıktaki alaşımlarla yapılan saçmaların Galatian’da gayet isabetli oldukları gözlenmiş. Yapılan testlerdeki en isabetli saçma ise Hamp;N Baracuda Match. Baracuda saçmalarıyla alınan sonuçlar mükemmel, neredeyse “sadece bir delik” oluşmuş. Bu da daha uzak mesafeden yapılan atışlarda Galatian’ın isabetliliği için çok büyük umutlar vaat ediyor. Maksimum namlu çıkış hızı 1203 fps. Bu hız beklendiği gibi Gamo Raptor PBA ve Yeşil Hamp;N Field Target Trophy saçmalarıyla kaydedilmiş. Fakat ilginç olan şey ise en ağır ve en hafif saçmanın namlu çıkış hızları arasındaki fark 100fps’den daha az olması. Bu daha önce görülmüş bir durum değil. Galatian 10.65 grain ağırlığındaki Hamp;N Baracuda Match saçmalarını 1011.64fps hızla ateşlemiş. Namlu çıkış hızlarının çok benzer olduğunu söyledik fakat saçmalar ağırlaştıkça ürettikleri namlu çıkış enerjilerinin arttığını görüyoruz. Namlu çıkış enerjisi sıralaması 15 Ft/Lbs’lik (20 N/m) Raptor ile başlayıp, 24 Ft/Lbs’lik Baracuda ile sonlanıyor. Tabloda da görüldüğü üzere Galatian’da da çoğu PCP tüplü tüfekte olduğu gibi saçma ağırlıkları artııkça namlu çıkış enerjileri de artmakta. Bununla beraber azalan ses seviyesi ve en iyi isabetlilik oranına bakarak ağır saçmaların Galatian için en iyi seçim olduğunu söyleyebiliriz. Yapılan testlerde saçma seçiminin ne kadar önemli olduğu da ortaya çıkıyor.

TETİK VE KURMA KOLU ÇALIŞMASI

Hatsan Galatian’ın 2 kademeli Quattro tetik sistemi çok tutarlı. Fakat tetik son derece ağır, yaklaşık 2.72kg civarı. Galatian’ın ayarlanabilir tetiğinin ağırlığını daha hafif ağırlıklara ayarlanabiliyor fakat test silahları kutudan çıktığı haliyle test edilmek zorunda. Hatsan Quattro tetiğin ağırlığının 0.5 kg’dan daha hafif seviyelere ayarlanabileceğini söylüyor ancak fabrika çıkışı ağır haliyle oluyor. Galatian’ın çok kısa bir tetik yolu bulunuyor. Tetik ağırlığının fazla olduğu silahlarda bu durum çok da sakıncalı değil. Kesinlikle Galatian’ın yüksek isabetli atışlarını engelleyecek bir durum bulunmuyor. Emniyet –maalesef- otomatik, fakat tetiğin hemen önünde kolayca ulaşılabilecek ve her iki elle de kullanılabilecek durumda. Kurma kolu zevkli ve zahmetsiz, beklediğiniz gibi yandan levyeli mekanizma. Kurma manivelası geriye doğru düzgünce bir yay çiziyor ve yarı açık pozisyona geliyor. Kolu tamamen geriye çekmek ise yaklaşık 6 kg’lık bir güç gerektiriyor.

İDDİALARIN KARŞILAŞTIRILMASI

Hatsan, Galatian’ın 4.5mm’lık kurşun saçmalarla maksimum namlu çıkış hızının 1130 fps olduğunu iddia ediyor. Yapılan testlerde en yüksek namlu çıkış hızının RWS Hobby hafif kurşun saçmalarıyla 1145.81 fps olduğu ölçülmüş. Namlu çıkış hızının zirvesi ise hafif alaşım saçmalarla 1203 fps olarak belirtilmiş. Ki bu değer Hatsan’ın iddiasının da üstünde. Hatsan ayrıca 4.5mm’lik saçmalarla maksimum namlu çıkış enerjisini 24Ft/Lbs olarak iddia ediyor. Bağımsız testlerde en fazla namlu çıkış enerjisi Hamp;N Baracuda Match saçmalarıyla 24.20 Ft/Lbs olarak kaydedilmiş. Hatsan’ın Galatian QE hakkındaki diğer bir iddiası ise her dolduruluşunda 4.5mm’lik saçmalarla 32 ile 48 arası “iyi” atış yapabilmesi. Bu her ne kadar genel mahiyette bir iddia olsa da Galatian’ın gayet açık olan maksimum grupmanı ve namlu çıkış hızları atıcıların gönlünü bir şekilde çelmeye yetecektir. Hatsan ayrıca QE (Quiet Energy-Sessiz Enerji) modelinin karşılaştırılan diğer Galatian’lara göre atış sesinin %32 daha azaltıldığını iddia ediyor. Yankısız özel oda olmadan bu iddia net olarak çok zor denenebilir ancak, Galatian QE’nin sessizliğine bakarak bu iddianın doğruluğuna kolayca ikna olabilirsiniz.

TUTARLILIK

Tutarlılık Hatsan Galatian havalı tüfeği için kesinlikle güçlü bir koz. Galatian saçma konusunda hiç seçici değil. Hafif alaşımlı saçmalarla da iyi atışlar yapabilmesine rağmen beklendiği gibi ağır saçmalar daha çok tercih ediliyor. Sizin de dikkatinizi çekmiş olan diğer bir konu; Galatian’ın namlu çıkış hızındaki tutarlılığı -ki neredeyse mermi ağırlığına hiç aldırış etmemekte- direkt göze çarpıyor ve bu diğer havalı tüfekler arasında en eşsiz özelliği.


SES SEVİYESİ

Tamamen örtülmüş namlusu ve birleştirilmiş susturucusu Hatsan Galatian QE havalı tüfeğinin bütün ses hızının altındaki saçmalarla gayet sessiz atışlar yapmasını sağlıyor. Galatian’ın Benjamin Marauder’den biraz daha gürültülü olduğunu söylense de bu fazlalık göz ardı edilebilecek düzeyde. Alıcılar için bu güçlü PCP tüfeğin bu denli sessiz olması ise mükemmel bir durum. Fakat bu düşük ses seviyesinin de bir istisnası var. Eğer az kurşunlu veya kurşunsuz alaşımlı saçmalar kullanıyorsanız, namlu çıkış hızının 1100 fps’den fazla olduğu durumlarda, Galatian QE’den yüksek seste bir çatırtı duyuluyor. Bu ses saçmaların ses hızını aşarken şok dalgasının sebebiyet verdiği bir ses.

NİŞANGAH VE DÜRBÜN

Hatsan Galatian QE havalı tüfeğinde dürbün seçimi kullanıcıya bırakıyor. Nişangahlar tüfeğe yerleştirilmemiş ancak uzun dürbünlerle mükemmel bir uyumluluk sağlayacak kızaklar gövdenin üst tarafına konulmuş. Sabit montaj rayları çeşitli dürbünlerle göz ile dürbün arasındaki mesafeyi gözün rahat edebileceği şekilde uzun veya yakın tutabilmeyi sağlamış. Hatsan PCP tüplü tüfeklerinde seyrek bulunan bir özellik -Galatian’da bulunmakta- ise karma tüfek montaj kızaklarının Weaver/Picatinny ve diğer standart havalı tüfek parçalarının takılmasına izin vermesi. Bu imkan dürbün halkalarının takılmasındaki sıkıntıları eliyor ve Galatian’a bütün dürbünlerin sorunsuzca yerleştirilebilmesini sağlıyor.

ATIŞ BECERİLERİ

Hatsan Galatian QE havalı tüfeğinin atış becerileri kullanıcıya birçok fayda sunuyor. Bunlar arasında çift besleme önleyici sistem namluya iki saçmanın girmesini engelliyor. Diğer birçok PCP havalı tüfeğin, daha ucuzundan çok daha pahalısına, izin verdiği çift besleme, tetiği çekmeden iki kere kurma kolunun çekilmesiyle namluya iki saçma yüklüyor; bu durum da atıcının konsantrasyonunu aşırı derece bozuyor. Bu özellik Galatian kullanıcıları için gerçekten “büyük” bir ayrıcalık. Diğer bir benzersiz özellik şarjör tüfekte takılıyken boş yuvalara saçma yükleyebilme. Zaten diğer tüfeklerden üstün şarjör kapasitesi (4.5 mm’lik 16 saçma) sayesinde bu özellik çok da gerekli olmayabilirdi. Fakat bu durum Hatsan tasarımcılarının “kutudan çıkar çıkmaz üstün özellikte bir tüfek kullanımı” yaklaşımını teşvik ettiğini kanıtlıyor. Yandan kurma kolu son derece rahat ve kullanışlı.

Ayarlanabilir dipçik ve yanaklık tasarımı ile birleşince neredeyse her atıcının kendine uygun çekme uzunluğu ve yanaklık seviyesini ayarlayabilmesine imkan sağlıyor. Hatsan Galatian QE’nin temel dezavantajları ise çok ağır bir silah olması ve şarjörün ters takılmasını (saçmaların ters yönlü olması) engelleyecek mekanizmanın olmaması. Ağırlığı dolayısıyla Galatian’ın en iyi atışı destekli –örneğin bipod kullanılarakyapılan atışlar. Galatian’ın çift besleme özelliği çok işe yarıyor çünkü şarjörde kaç saçma kaldığını gösteren bir belirti yok. Attığınız saçmaları dikkatli saymazsanız boş atış yapabiliyorsunuz. Neredeyse diğer bütün çok atışlı PCP tüfeklerde kalan saçmaları sayabileceğiniz bir sistem mevcut. Hatsan Galatian QE kullanıcıya değiştirilebilir gaz giderici etkili HPA tüpü sunuyor. Basınçlı tüp Galatian’dan basitçe bir vida sökülerek çıkarılabilir.

Eğer tüp tam çalışma basıncının altında ise herhangi bir tıslama, hava kaçırma veya karışıklılık çıkmıyor. Değiştirilen tüp tekrar yerine vidalanıp silah tekrar ateşlenebiliyor. Değiştirilebilir HPA tüpleri çoğu atıcı için büyük avantaj sağlıyor. Bu nispeten hafif ve sıkıştırılmış tüpler atış esnasında büyük HPA gaz tankları veya pompalar olmadan rahat atış yapabilme imkanı sağlıyor. Tüpün maksimum doluyken basıncı yaklaşık 200 bar -2900psi- olduğundan el pompasıyla da doldurulabilir. Bu da çoğu atıcı için cazip gelen bir imkan. Hatsan Galatian QE gaz tankıyla tüfeği bağlamak için bir sonda kullanıyor. Galatian’ın basınç ölçüsü Uluslararası Standart ölçü birimine uygun olması için Bar cinsinden ayarlanmış. Ancak, kolayca anlaşılabilmesi için sadece gösterge kırmızı çizgi üstüne gelince doldurma işlemini durdurmak yeterli. Küçük bir uyarı: Basıncı kontrol etmeden önce Galatian’ın kurulu olmadığından ve boş olduğundan kesinlikle emin olunuz.

DIŞ GÖRÜNÜŞ

Havalı tüfekten daha çok bir pompalı tüfeğe benzen Hatsan Galatian QE, dış görünüşüyle herkesi etkiliyor. Özellikle ahşap versiyonu ile dikkatleri çeken Galatian, kendine özgü şık bir dış görünüşe sahip. Siyah, kullanışlı ve taktiksel görünüşüyle de çok popüler olacağa benziyor. Alüminyum gövde temiz, zarif ve düzgün parlak siyah rengiyle çok şık duruyor. Çelik parçalar, üstün kaplama ve HPA tüp görünüşüyle beraber gücünü de kat kat iyileştiriyor. Siyah sentetik dipçik ve kabza özellikle güzel bir dokunma hissi yaratıyor. Kauçuksu dokusu diğer sentetik havalı tüfek dipçiklerinde kullanılandan daha farklı. Silahın iyice kavranmasını sağlıyor ve doğru yere konulmuş tırtıklı yüzeyler sayesinde kavramayı daha da iyi hale getiriyor.

Hatsan Galatian QE bir takım üstün özellikleri sayesinde PCP tüplü tüfeklere öncülük ediyor. Bu özellikler çift besleme önleyici sistem, değiştirilebilir HPA basınçlı tüp, yüksek kapasiteli şarjör -ki şarjör takılıyken boş kısımlara saçma eklenebilmesi de ayrı bir özellik satılıyor. Yüksek namlu çıkış hızı ve test edilen bütün saçmalarla gösterdiği isabetlilik birleşince üstün bir tüfek elde edilmiş. 4.5 mm’lik saçmalarla hedef kağıtları üzerinde harika bir isabetlilik gösteren Galatian, 5.5 mm’lik saçmalarla da çok iyi bir av tüfeği olacaktır.


OLUMLU YORUMLAR

Bütün saçmalarla oldukça isabetli.

Çift besleme önleyici sistem çok iyi.

Ayarlanabilir omuzluk ve yanaklık gayet iyi.


OLUMSUZ YORUMLAR

Ağır bir tüfek.

Basınç göstergesinin yeri sakıncalı.

Şarjörü takmak çok zahmet gerektiriyor.


NE KADAR İYİ?

FİYATA GÖRE PERFORMANS % 90

HIZ VE İSABETLİLİK % 90

TETİK VE KURMA KOLU % 70

ÜRETİCİ İDDİALARININ KARŞILAŞTIRILMASI % 100

TUTARLILIK % 90

SES SEVİYESİ % 90

NİŞANGAH % 100

ATIŞ BECERİLERİ % 80

DIŞ GÖRÜNÜŞ % 90

SATIN ALMADAN ÖNCE % 90

TOPLAM SKOR % 89




CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here