BROWNING BAR TRAQUEUR .30-06 KALİBRE

Ünlü Bar modelinin tam anlamıyla “ekstrem” versiyonu: Süper kısa namlusu, refleksel nişan almaya yönelik nişan organları, sık çalılıklarda rahat kullanılabilmesini sağlayan polimer dipçiğiyle en sert yaban domuzu sürek avlarına veya yaralı hayvanı takibe yönelik bir silah. Namlunun 47 santimlik uzunluğu merminin hızını fazla etkilemiyor.

Bir mekanizma, yüzlerce çözüm. Browning Bar yarı otomatik av tüfeği için kısa bir kanaat belirt derseniz, söyleyeceklerim bu cümlelerden ibaret olur. “Yaban domuzu” avcılarının vazgeçilmezi olan, ama başka amaçlar için de yeni malzemeler ve yeni estetik arayışlarla kendini sürekli yenileyen, bunu yaparken asla olumlu özelliklerinden ve kalitesinden ödün vermeyen ve zaten bu yüzden bütün dünyada bir milyon adetten fazla satan bu tüfek için başka söze gerek yok. Son versiyonun adı Traqueur (İzleyici) ve en “ekstrem” sürek avlarında vurmak ve yaralı hayvanı izleyip elde etmek amaçlarına hizmet ediyor.

ÇOK KULLANIŞLI

Son derece zorlayıcı ortamlarda yaban domuzuna sürek avı yapmak, ya da yaraladığı av hayvanını takip edip bularak son vuruşu yapmak isteyenler, muhakkak kullanışlı olması gereken, kolay çekip çevrilebilen, dolayısıyla kısa namlulu, (genelde kısa mesafelerden atış yapılacağı için dürbüne gerek duyurmayacağından) metal nişanahları bulunan ve refleksel hızlı atışlara yatkın bir tüfeğe ihtiyaç duyar. Bu tip avlardaki ortam çok sık bitki örtüsü, dallar ve çalılıklarla kaplı olduğundan, silahın aynı zamanda sürek avındaki diğer avcılar tarafından da görünür olmasını sağlamak ve tehlikeleri önlemek için avcının pozisyon takibini kolaylaştırmak amacıyla özel olarak renklendirilmiş yüzeylere sahip olması çok önemli. Yeni Traqueur bütün bu özellikleri kendisinde barındıran bir tüfek, modern ve agresif bir görünümü var, dikkat çekici yüzeylere ve teknolojik açıdan gelişmiş malzemelere sahip. Tüfeğin iskeleti Bar modelindeki klasik karkas yapıdan oluşuyor, komple mat yüzey kaplamalı, hatta sürgü yüzeyinde bile aynı şekilde yüzey işçiliği öngörülmüş. Sadece 470 mm uzunluğundaki namlusu da siyah ve üzerinde hafifletme amaçlı derin kanallar açılmış (fluted). Dipçik ve el kundağı üzerindeki renkli yüzeyler hariç, silahın mat siyah dışındaki yegane renkli parçası altın rengi olan tetiği. Fişek yatakları iki adet, bunlar kesinlikle yaban domuzu ve Avrupa’daki toynaklıların avına yönelik tasarlanmış klasik yapıda kalibreler: .30-06 ve .308Winchester kalibre, 4 fişek kapasiteli çift sıralı şarjör ve bir adet de atım yatağında olmak üzere toplam beş fişeklik kapasite. Bar serisindeki tüfeklerle göre daha yenilikçi olan yönü dipçik-kundak bütünü diyebiliriz.

Daha önce Composite fluted modeliyle denenmiş olan dipçik-kundak grubunun daha “agresifleşmiş” hali dersek yanılmış olmayız. Yine polimer malzemeden, mat siyah yapıdaki dipçikle el kundağı üzerine turuncu renkli ve tutuş sağlayıcı yüzeye sahip parçalar eklenmiş. Köşeli bir dizayna sahip bu parçalardan dipçiğin üzerinde olanın her iki taraftaki yüzü üzerinde derin bir kanal açılmış, tüfeğe adeta kurgubilim filmlerinde gördüklerimiz gibi dinamik ve son derece hi-tech bir görünüm kazandırıyor. Silahın ergonomisine de dikkat edilmiş ve paket donanımda üç farklı dipçik tabanı yer alıyor. Elastik dipçik tabanları 10, 15 ve 20 mm kalınlığa sahipler ve omuzlama uzunluğunu, dolayısıyla tetik erişim mesafesini kullanıcıya en uygun olacak şekilde ayarlama olanağı sağlıyorlar. Kayış halkaları takmak için bağlantı noktaları da öngörülmüş (halkalar silahın ambalajında veriliyor). Nişan tertibatı genel çizgileriyle “Bar” geleneğini izliyor ama nişan alma eylemini daha refleks ve içgüdüsel hale getirmeye yönelik bazı güncellemeler yapılmış: Arpacık kırmızı renkli fiber optik malzemeden, rampa üzerine monte edilmiş ve yatay ve düşey ayarı yapılabiliyor. Gez ise “Battue” tipinde, yani namlunun arka yarısı üzerine monte edilmiş belirgin bir rampanın üzerine yerleştirilmiş. Geleneksel tipteki “V” çatalı yerine “U” şeklinde bir çatal dizaynı öngörülmüş ve rampa üzerinde hem uzunlamasına beyaz çizgiler mevcut, hem de yanlarda yeşil renkli iki fiber optik referans noktası var.

ATIŞ TESTİ

Atış testimizi her zamanki gibi Somma Lombardo (Varese) kentinde bulunan poligonda gerçekleştirdik ve 100 metre mesafeden sadece metalik nişan elemanları kullanarak önden destekli atışlar yaptık. Aynı gün içinde yine piyasaya yeni çıkmış olan aynı kalibreli Browning bar Zenith prestige wood Hc modelini de denedik (dergimizin İtalya Ekim 2012 sayısında) ve bu tüfek için de aynı fişekleri kullandık. Bu şekilde namlu boyunun kısalmasının mermi hızında neden olduğu farklarla ilgili enteresan veriler edinme şansı yakaladık. Aynı fişeği kullandığınızda, Traqueur modelinin 470 mm uzunluğundaki namlusu ile Zenith’in 510 mm uzunluğundaki namlusu arasındaki fark, performanstaki düşüşe en az 9,1 metre/saniye (Rws 165 grain), en fazla 17,7 metre/ saniye (Geco Soft point 170 grain) olarak yansıyor. Bu da yüzde olarak her iki fişekle yapılan atışlarda sırasıyla yüzde 1,2 ile yüzde 2,2 hız kaybına denk düşüyor. Kısaca mermi hızındaki fark yok denecek kadar az, ama namlu ağzından püsküren alev oranı gündüz gözüyle bile fark edilecek kadar fazla. Standart sapma (yani aynı fişek partisiyle yapılan bir atış ile diğeri arasındaki hız farkı) olarak bakıldığında da belli bir fark ortaya çıkıyor: Geco Sp 170 grain fişeklerle bu yüzde 3,9’dan 7,9’a; Rws Dk 165 grain fişeklerle 4,5’tan 6,8’e; Winchester Power max 150 grain fişeklerle 0,7’den 10,1’e; Vihtavuori N140 barut ve Sierra Matchking 168 grain çekirdekler kullanarak yapılan özel dolum fişeklerle de 2,0’den 4,6’ya çıktı. Standart sapma ne kadar fazla olursa, bilindiği gibi grupmandaki dağılım da mesafe arttıkça teorik olarak o kadar fazla oluyor. Ama Traqueur gibi sürek avı ve takip amaçlı bir tüfeğin atış mesafeleri dikkate alındığında, bunlar önem arz etmeyen farklar olarak değerlendirilebilir. Bu tip avlarda namlunun nişan hattı üzerinde 40 mm kadar kısa olması ise daha önemli. İşte test atışlarımız sırasında tüfeğin bu özelliklerini daha iyi kontrol edebilmek için, 50 metre daha mantıklı gibi gözükse de hedefi 100 metre mesafeye yerleştirdik.

Atışların bir kısmını Geco Sp 170 grain çekirdekli fişeklerle, bir kısmını ise kendi doldurduğumuz “match” hassas fişeklerle yaptık. Geco fişek lerle üç atışı 70 mm çapında bir grupman içinde topladık, kendi doldurduğumuz fişeklerle yaptığımız üç atışta ise az da olsa daha iyi bir grupman elde ederek mermileri 60 mm çapında bir daire içinde toplayabildik. Bu sonuçlar konvansiyonel tipte namluya sahip bir Bar ile elde edilebilecek olanlara göre hiç kuşkusuz daha zayıf olsalar da, silahın avdaki spesifik amacına yeterince uygun sayılırlar. Bu denemelerimiz silahın daha uzun mesafeli atışlarda da rahatlıkla kullanılabileceğini gösteriyor, ancak 150 veya 200 metrelere çıkıldığında, gövde üzerinde bu amaçla bulunan bağlantıları kullanarak bir dürbün takılması çok daha iyi olur.

Örneğin yekpare tipte bir Weaver kızak kullanarak bunun hızlı bağlantı sisteminden yararlanılabilir ve dürbün gerekmediğinde boşuna monte edilmiş vaziyette bırakılmaz, silah da çıplak haliyle daha kullanışlı şekilde görev yapabilir. Birkaç dakika arayla “normal” bir Bar ile Traqueur kullanmış olmamız başka bir noktayı da daha belirgin şekilde görmemize neden oldu. Kısa namlulu ve ahşap yerine polimer dipçikli bu tüfek ağırlık açısından diğer modele göre önemli bir avantaj sağladığından, ateş etme reaksiyonlarını bir hayli hızlandırıyor. Tüfeğin atışlar sırasında verdiği tepki genelde yatay yönde geliştiği için, namlu şahlanması fenomeni son derece hafif diyebiliriz, bu yüzden tekrarlayarak yapılan atışların hızı olumsuz etkilenmiyor. Sadece kabzayı sıkı kavramanız ve gövdenizi hafifçe öne eğmeniz dengeli ve sorunsuz atışlar yapmanız için yeterli oluyor. Çalışma sisteminde her zamanki gibi en ufak aksama olmadığını söylememize gerek yok sanırım. Boş kovanların dışarı atılışından besleme sisteminin akıcılığına kadar her yönüyle hatasız çalışma sistemi ile Traqueur son tahlilde son derce kullanışlı ve performans açısından 510 mm uzunlukta namluya sahip “normal” tüfeklerden pek de aşağı kalmayan bir silah. Geliştirilme nedeni, tekrar etmemiz gerekirse, nispeten daha kısa mesafelerden dürbünsüz ve sadece metalik nişan elemanları kullanarak yapılan atışların geçerli olduğu av tipi. Ama menzili 200 metreye kadar da uzatabilirsiniz ve bunu aynı kategorideki silahlara oranla boyut ve ağırlık açısından belli bir avantaja sahip olarak gerçekleştirebilirsiniz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here