İtalyan avcılar tarafından git gide daha fazla beğenilen küçük kalibreli tüfeklerin yaygınlaşmasıyla birlikte, alüminyum alaşım malzemeden, işlemeli gövdesi ve ceviz dipçiği olan bu hafif süperpoze de göze çarpanlar arasında. Otomatik ejektörler ve manuel namlu selektörüne sahip, tek tetikli, ilave olarak da beş adet şok tüpü: Aristokrat bir silah sayılmaz ama görevini fazlasıyla yapıyor
Yivsiz namlulu yabancı bir tüfeğin İtalya pazarında kendine yer bulması pek kolay değil, zira bizim silah üretici üstatların arkasında kuşkusuz yılların deneyimi, kalitesi ve geleneği var. Hele yarı otomatik veya süperpoze tüfekler söz konusu ise, yabancıların işleri daha da zor, çünkü bu konuda hem başyapıt niteliğinde made in Italy silah üretenler, hem de daha ekonomik bantta silah üreten çok sayıda üretici var.
Bu sefer meydan okuyan ise, son yılların en dinamik ve ilginç segmanlardan birinde, yani 20 kalibreden küçük, 28 ve 36’lık (magnum olursa daha iyi) tüfeklerin segmentinde kendisine yer açmaya çalışan küçük kalibreli bir Türk süperpozesi.
Yıldız SPZ ME 36 tam tamına bir .410; yani 19-20 gram saçmalı magnum fişekler atabilen 76 mm’lik bir yatağa sahip olan 36’lık bir tüfek. Üstelik hafifliği (2.400 gramdan daha az) ve kalibresi arasında, ferma köpeğiyle yapılan sülün, keklik ve benzeri avlar için ideal bir denge oluşturmuş. Kısaca özetlememiz gerekirse, Türkiye’deki Yıldız firması “rafine” bir silah imal ettikleri iddiasında değil ama, bunun belirttiğimiz türden avcılığa yatkın iyi bir tüfek olduğuna kuşku yok.
TÜRK ETKİSİ
SPZ ME 36 (bu arada tüfeklere model ismi verme konusunda İtalyanların daha zengin hayal gücüne sahip olduklarını belirtelim) ilk bakışta kundak ve dipçiğinde kullanılan ahşapla dikkat çekiyor. Kullanılan ceviz hiç fena değil, rengi ise normalden bir ton açık. İnce el kundağı yan taraflarında tırtıklı işlemeye sahip, dipçiğin tabanca tipi kabzası ise oldukça uzun. 36 kalibrenin yarattığı sarsıntı ve tepmenin fazla şiddetli olmaması nedeniyle, tüfek genel olarak iyi bir kavrama sağlıyor.
El kundağı ayrılma sistemi çanak tipi, sürgünün hareketi ise gayet akıcı. Dolayısıyla el kundağını oldukça kolay şekilde çıkartabiliyorsunuz.
Gövde üretiminde alüminyum alaşım malzeme kullanılmış olması nedeniyle tüfeğin ağırlığı oldukça sınırlı tutulmuş (bizim test ettiğimiz tüfek 710 mm boyunda namlularla 2.400 gramı aşmadı). Gövde üzerinde üretici firmanın adı ve av figürleri içeren desenler var. İki yanda uçan kınalı keklik resimleri ve bir de av köpeği figürü kakma olarak işlenmiş. Bunların hepsi standart kalite seviyeleri içerisinde, özel ve rafine bir işçilik söz konusu değil, ama bu Türk malı tüfek bütünü halinde geçerli bir av tüfeği olma özelliği taşıyor.
Alaşım gövdenin iki yanağında av figürü içeren desenler yer alıyor
Gövdenin yüzeylerini güçlendirmek için iki iğneye ait deliklerin bulunduğu yerde bir adet yıldız vida ile bir de bu hassas bölgeyi aşınmadan koruyan çelikten bir takviye plakası düşünülmüş. Dipçik ile gövde arasındaki birleşim mükemmel sayılmaz, zira küçük bir “hiza” farkı var, ama bu işlevsel değil ancak estetik açıdan bir olumsuzluk içerebilir. Gövdenin ve keskin kenarları olmayan tetiğin köşelerdeki yuvarlak hatları ise gayet iyi tasarlanmış.
SPZ ME 36 manuel namlu selektörüne (seçme düğmesine) sahip tek tetikli bir tüfek. Eğer emniyet mandalı sağa sürülürse ilk önce alt namluyu ateşliyor, sola sürüldüğünde ise ateşlenen ilk namlu üstteki oluyor.
Rampa üzerinde düşük takozlu kapatma sistemi basit ve geleneksel tipte, ayrıca bu küçük ama keyifli 36 magnum tarafından üretilen sarsıntıların düzeyinden etkilenmesi mümkün değil. Gövdenin iç kısmındaki işçilikte ufak tefek eksikler olsa da, bunlar süperpozenin işlevini olumsuz etkileyecek düzeyde değil. Monoblok gövdenin yüzey işçiliği ise gayet iyi. Test atışlarında denediğimiz “ME” versiyonunu ile diğeri (M versiyonu) arasındaki fark,birincisinde basit manuel ejektör yerine otomatik ejektörler kullanılmış olması. Bu önemli bir ayrıntı sayılır ve iki farklı model arasında yaklaşık önemli sayılabilecek bir fiyat farkı bulunduğundan, tercih nedeni olabilir. Otomatik ejektörler büyük bir rahatlık ama, ara sıra kullanacağı fazladan bir tüfeğe sahip olmak isteyen avcılar tercihlerini manuel ejektörden yana da kullanabilirler.
Testte kullandığımız tüfeğin 10,2 mm çaplı namluları 710 mm uzunluğunda idi, ama 660 mm uzunlukta namlulara sahip versiyon da mevcut. Tüfeğin paket donanımı içinde beş adet şok tüpü var, ayrıca bunları söküp takmak için gerekli olan anahtar da beraber veriliyor. Namlu üst şeridi köprü tipinde (on bir köprülü), altta ise sekiz adet havalandırma köprüsü mevcut.
CARISIO’DAKİ TEST
Bu küçük “Yıldız”ı avda deneme fırsatım olmadı ve bu nedenle onu aslında kullanım amacı dışında kalan trap atış poligonunda denemekle “yetindim”.
Monoblok gövdenin yanlarında özel bir işçilik yok. Bizim test ettiğimiz “ME” versiyonu otomatik ejektörlü idi, ama manuel ejektör mekanizmasına sahip versiyon da mevcut ve daha ucuz.
Nişan alma, hedefe yönelme, çalışma sistemi ve balistik verimi hakkında değerlendirme yapabilmek için Torino yakınlarında bulunan ve milli takımdaki atıcıların da bazen antrenman yaptıkları Carisio (VC) trap alanına gittim. Burada küçük 36 kalibrelik tüfeğimizin 30 metreden klasik plak üzerindeki grupmanlarını değerlendirme fırsatımız da oldu.
Önce tetik mekanizmasını tanımak ve ele nasıl oturduğunu görmek için birkaç “serbest” atış yaptık, sonra Poligon müdürü Massimo Vallini ile birlikte plaklara ateş etmeye başladık. Atışlarda hem Remington Express Long Range 36 kalibre not-magnum fişekleri 14 gram 7,5 numara kurşun saçmalarla denedik, hem de üç farklı markadan 36 magnum fişekler kullandık. Bunlar 20 gram 7,5 numara saçmalı Rc 410 fişekler, 19,5 gram 6 numara saçmalı Fiocchi Magnum fişekler ve 19,5 gram 6 numara saçmalı Winchester Super X High brass game loads fişeklerdi. Bütün bu fişeklerle yaptığımız atışlarda, tartımızda üreticisinin deklare ettiği ağırlıktan yaklaşık 300 gram daha hafif, yani 2.400 gram gelen bu süperpoze, gayet tatlı ve yumuşak reaksiyonlar verdi ve ince plastikten dipçik tabanı omzumuzu geri tepmelerden korumak için yetti ve arttı. Epeyce uzun olan tabanca şeklindeki kabza, tırtıkları gayet iyi işlenmiş ince el kundağı ile birlikte atışlarda etkin bir kavrama sağladı ve hedefe yönelme-nişan alma gibi manevraları büyük kolaylık ve hızla yapmamıza olanak tanıdı.
Paket donanımda beş adet şok tüpü ve bunların sökme- takma anahtarları mevcut.
Yıldız SPZ ME 36 kalibre 36 Magnum bizde genel olarak olumlu bir izlenim bıraktı: Gövdenin ve madeni aksamın yüzey işçilikleri iyi olduğu gibi, dipçik ve kundakta kullanılan ahşap kalitesi de piyasada satılan bir çok süperpoze ve diğer tipte çiftelerinkinden daha üstün. Ayrıca, otomatik ejektörü olan bir versiyonu seçebilme olanağı, paket donanımında bulunan beş adet şok tüpü, koyu renk yüzey kaplaması, kaliteli olan namluları bu tüfeği başarılı sülün avlarını farklı deneyimlerle yaşamak isteyen avcılar için gayet rahatlıkla seçilebilecek eksiksiz bir ikinci ya da üçüncü tüfek haline getiriyor.