1- Atış eğitmeni beynimizin atışta nasıl çalıştığını çok iyi bilmelidir. Öyleki beynimizin milyonlarca özelliğinden iki tanesi direkt atış ile ilgilidir bu özelliklerden biri unutmak diğeri aynı anda bir tek şeyi düşünerek yapmak.
2- Atış eğitmeni gözün yaradılışını ve atış da nasıl çalıştığını iyi bilmelidir. Gözümüz eğer uzağa bakıyorsa yakındakileri bulanık eğer yakına bakıyorsa uzaktakilerri bulanık görecek şekilde bir yapıdadır ayrıca iki gözümüzden birinde nişan alma kabiliyeti varken diğer göz sadece bakar nişan alamaz.
3- Atış eğitmeni böbrek üstü bezlerinin atışta nasıl çalıştığını bilmeli ve bu konuyu asla atlamamalıdır. Böbrek üstü bezlerimiz çalışırsa heyecanlanırız çalışma heyecanlanmayayım diyemiyeceğimize göre ne yapmamız gerekli ayrı bir yazı konusu bekleyiniz önümüzdeki sayımızı.
4- Atış eğitmeni öğrencisinin nasıl bir psikoloji içinde olduğunu yanına geldiğin de anlamalıdır. Emniyetli atış yaptırmak hocanın elindedir tabiiki vucut dilini okumasını biliyorsa.
5- Atış eğitmeni hedefdeki vuruşlardan öğrencisinin hangi hataları yaptığını analiz edebilmelidir.Zaten bu işi bilmiyen hoca öğrencisini bir adım ileri götüremez nasılmı analiz edilir vuruşlar bayağı bir sayfa izah gerekiyor buda başlıbaşına bir yazı konusu sevgili silah tutgunları.
7- Atış eğitmeni dönen cisimlerin dönüş istikametine dik bileşke kuvvet oluşturduğunu aklından hiç çıkarmamalıdır. Eveeet geldik zurnanın zırt dediği noktaya bu konu tamamen etkili menzil azami menzil vede uçağın helikopterin motosikletin ve de tabancanın çalışmasını sağlayan en temel fizik kuralı.
8- Atış eğitmeni beynimizin atış ile ilgili iki önemli özelliği olan unutma özelliği ve bilinçaltı faaliyetlerinin atışta nasıl koordine edileceğini öğrencisine nasıl öğreteceğini bilmelidir. Evet yukarıda bu maddelerden bahsettik ama bu bilgi öğrenciye nasıl aktarılmalı işte öğretmenliğin püf noktalarından biri de budur. Neden budur azıcık anlatayım. Atış eylemi bilincin (yani düşüncenin)+bilinçaltının (yani kalıcı belleğin)+ fiziğin aynı anda kullanılabilmesi ile gerçekleşen MUHTEŞEM bir spordur da ondan.
9- Atış eğitmeni çift göz nişan almayı bilmelidir. Evet tabancada nişan almada ulaşacağımız son nokta budur, bunu becerebilmek için dört aşamalı bir çalışma gerekir.
10- Atış eğitmeni tüfek temel atış tekniklerinin tabanca atışlarında kullanılamayacağını bilmelidir. Zurnanın devamlı zırt dediği bir nokta da budur “beeeen kanascı beeen askerde keskin nişancıydım” bravo doğrudur ama elindeki de tabanca değil, tüfekti.
11- Atış eğitmeni tıbbi, teknik yukarıdaki konuları öğrencisine aktarabilecek bir anlatıma sahip olmalıdır.
12- Atış eğitmeni tüm bu öğrettiklerinin öğrencisi tarafından tekrar edilmez ise azami 7 gün içinde unutulup gideceğini tekrar eğitim almak gerektiğini (atış yapmak değil teorik eğitim) çok iyi bilmelidir.
13-Atış eğitmeni sıka sıka (poligonlarda ) nişancı olunamayacağını iyi bilmelidir. Çünkü atış yaparak sadece patlama refleksini öğrenebiliriz evde öğreneceğimiz 24 tane daha bilgi var.
Hoşca kalınız sevgili okurlarımız.
Serhat KERMAN
Atış eğitmeni.