Devlere Meydan Okuyan Striker

Kısa namlulu silah üretimi alanındaki en ünlü Türk firmalarından biri gizli iğne sistemine sahip yeni polimer tabancasını lanse etti. Modern ve göze hoş gelen çizgileri, değiştirilebilen tipte üç adet kabza sırtı, yedek şarjörü, özen gösterilmiş ayrıntıları ve çok agresif bir fiyatı var. Hedefe isabet yüzdesi ise en prestijli rakiplerinden bile aşağı kalmayacak seviyede

Tam anlamıyla kompakt bir silah sayılmaz, ama o bir tam boy tabanca da değil. Bununla birlikte yeni Girsan MC 28 SA, kişisel savunma amaçlı kısa namlulu silahlar segmentinde en zorlu kategorilerden biri olan striker, yani gizli iğneli ateşleme sistemi ve polimer gövdeye sahip olanlar kategorisinde başa baş mücadele etmek için gerekli bütün özellikleri kendisinde barındırıyor. Glock tarafından otuz yıldan fazla bir zaman önce açılan bu yola dünyanın en büyük yarı otomatik silah üreticileri de dahil kimse girmeden edemedi.

Nitekim en son Heckler amp; Koch SFP9 modeliyle (yıl sonu ilk örnekleri İtalya’da satışa çıkacak), Beretta ise APX modeliyle bu kategori içindeki yerlerini aldılar.Ama büyük çapta üretimlerle bu pazarda tekel oluşturan firmaların yanı sıra, şimdi esas üretimleri başka tipte silah olan, ancak siviller için olduğu kadar güvenlik güçleri için de büyük bir potansiyele sahip bu pazarın cazibesine kapılan firmaların sayısı da giderek artıyor. İşte böylece bugüne kadar birçoklarının daha ziyade Beretta 92F klonları (yani Yavuz 16) ile tanıdığı Türk firması Girsan da, polimer gövdeli gizli iğne ateşlemeli modelini piyasaya sürmüş oldu.

Satın Almak İsteyenler İçin

Kimlere yönelik: Sivil giysilerle silah taşımak durumunda olanlara, ama aynı zamanda görev gereği kılıfta silah taşıyacak profesyonellere yönelik. Ev tipi savunma silahı olarak da iyi bir alternatif.

Neleri gerektiriyor: Ateş ederken “asabi” reaksiyonlar veren bir silah değil, konforlu ve kullanışlı bir kabzası var.

Neden satın alınır: Çünkü kalite/fiyat dengesi gerçekten son derece ilgi çekici

Kimlerle kıyaslanabilir: Beretta APX, Glock 19, Heckler amp; Koch SFP9, Smithamp;Wesson Mamp;P, Steyr M-A1, Walther PPS

Ara boyda bir namlu

Türk teknisyenlerin tercihi genel anlamda savunma amaçlı ve üstte taşınabilen bir silah tasarlamaktan yana olmuş ve bu tipte tabancaların en modernlerinden esinlenen bir estetik yaklaşımla, silahın toplam uzunluğunun hem üstte taşımaya, hem de atış idmanlarında iyi yönetilebilir bir silaha uygun olmasına karar vermişler.Bu nedenle namlu 108 mm olarak tasarlanmış: bu uzunluk genelde 127 mm olan klasik bir tam boyutlu tabancanın namlusuna göre daha kısa, ama aynı zamanda klasik bir compact namlusuna göre daha uzun, zira kompakt tabancalarda ise namlu genelde 95-100 mm oluyor.


Nitekim Türk üreticinin katalogunda kompakt versiyon da yer alıyor ve namlusu 97 mm. Hiç gecikmeden .40 Samp;W çaplı olanı da üretime almışlar, ama silahın İtalya ithalatçısı olan TFC (Villa Carlina-Brescia) firması şu an için İtalyan pazarında en çok tutulan modeli ithal ediyor. Evet, bu durumda silahın toplam uzunluğu 194 milimetrenin biraz altında kalıyor, ağırlığı ise 730 gram ve buna yaklaşık 90 gram da boş şarjörün ağırlığını eklemeniz lazım. Bunlar silahın doğal kullanım amacını, yani üstte görünmez şekilde ya da kılıfta taşımaya uygun olduğunu doğrulayan rakamlar.

1.

1.İlk bakışta Smith amp; Wesson Mamp;P ile bazı benzerlikler taşıyor ve MC 28’in modern çizgileriyle bu segmentteki en ünlü rakiplerden aşağı kalmayacağını gösteriyor.

En tanınmış silah üreticilerinin Glock için sürekli alternatif aradıkları bir sektörde rekabet edebilmek için, Girsan da MC 28 modelinde hiçbir şeyin eksik olmamasına dikkat etmiş: Bir şeyi açıkça ifade edelim, silahta devrimsel nitelikte herhangi bir şey yok, ama küçük ayrıntılara gösterilen özen ve fiyatı bir araya geldiğinde, ortaya gerçekten dişli bir rakip çıkmış. Bu açıdan baktığımızda üreticilerin bir çoğuyla aynı çizgide ama, maliyeti düşürme felsefesini de izliyor ve kapanma sisteminde “zorunlu” bir tercih olarak modifiye Browning sistemi tercih edilmiş. Namlunun fişek yatağı kare kesitli ve bu çizgileri kovan fırlatma penceresiyle birlikte sürgüde de görüyoruz. Fişek yatağının altındaki eğimli yüzeyler namlunun sürgüden kurtulmasını sağlıyor. Bu kilit sistemi atış döngüsünün mükemmel çalışmasını sağlamaktan başka, işçiliği basitleştirmek ve dolayısıyla maliyeti azaltmak gibi bir avantajı da beraberinde getiriyor.

2.

3.

2.Paket donanımında üç adet değiştirilebilen kabza sırtı var ve yumuşak kauçuk dokuları çok iyi bir tutuş sağlıyor.

3.İşaret parmağını tetik köprüsü üzerine dayayarak çift elle ateş etmeye alışık olanlar için köprü üzerine tutuş sağlayıcı kertikler açılmış.


Komple donanım

Silahın çantasıyla birlikte sunulan paket donanımı gerçekten zengin. MC 28 üç adet değiştirilebilir tipte kabza sırtıyla donatılmış. Bunları değiştirmek için kabzanın alt kısmındaki pimi çıkarmak yeterli. Kabza sırtları oldukça yumuşak bir kauçuktan yapılmış ve test atışlarında kullandığımız Fiocchi Black Mamba gibi en sert mühimmatla bile gerçekten çok iyi bir tutuş sağlayarak silahın kontrolüne katkı veriyorlar. Paket donanımda bir de yedek şarjör var: Her iki şarjör de çift sıralı, 9×21 çaplı 15 fişek kapasitesine sahip. Silahın donanımında ayrıca bir doldurma aparatı, bir temizlik seti ve bir de silahın yetkisiz kimselerce kullanılmasını engelleme amaçlı kilit var.

Kabza en beğendiğimiz özellikleri barındırıyor: Üst arka kısmındaki geniş oyuk insiyaki tutuşu gerçekten son derece kolaylaştıran bir form, kabza ve tırnağının genel dizaynı da ateş ederken ele gerçekten çok iyi koruma sağlıyor. Bu özelliği bilhassa enerjik yapılı .40 Samp;W fişeklerle daha faydalı olacak sanırız. Kabza sırtında yatay dizili on üç tırnak var ve bunlar sırtlık için mükemmel bir tutuş anlamına geliyor. Kabzanın önü üzerinde ise küçük kareciklerden sık bir “ağ” oluşturulmuş ve dolayısıyla kabzanın ön yüzü de çok iyi tutuş özelliğine sahip. Zayıf elinin işaret parmağını tetik köprüsü üzerine dayayıp iki elle ateş etmeyi tercih edenler için de polimer köprü üzerinde dört yatay tırnak açılmış. Tabancadaki mandal ve manivela boyutları da minimum ölçülere indirgenmiş ve zaten bu tip bir tabancanın kılıftan çıkarılması sırasında sağa sola takılmaması gerektiğinden doğru bir karar alınmış.

1.

2.

3.

4.

1.Sol tarafta görülen kumanda mandalları ve manivelalar boyut olarak çok küçültülmüş. Şarjör kilit düğmesi kazara müdahalelere karşı korunaklı, sürgü tutma manivelası ise küçük oluşu ve yapısı ile kılıftan çıkarma esnasında silahın sağa sola takılmasını engelleme amacına uygun.

2.Sürgünün arka tarafında bulunan görsel ve dokunmalı uyarıcı yatakta fişek olduğunu haber veriyor.

3.Bu kategoride yarışan bütün rakipler gibi Girsan da otomatik iğne emniyeti ile donatılmış.

4.Gövdenin arka kısmında sürgü kılavuzları ile, tetik mekanizmasının kurulma ve iğneyi serbest bırakma eylemlerini gerçekleştiren dişi görülüyor.

1.

1.Türk malı yarı otomatiğin icra yayı görülüyor.

Şarjör kilit düğmesi solak olanlar için sağ tarafa alınabiliyor, yüksekliği kabzayla neredeyse aynı hizada ve bu şekilde şarjörün kazara düşürülme riski azaltılmış. Sürgü tutucu manivela da çok küçük ebatlı: Yüzeyi üzerindeki tırnaklar sayesinde kolay müdahale edebiliyorsunuz. Sürgü üzerinde arka kısma gelecek şekilde altı adet kertik açılmış; önde ise üç kertik bulunuyor. Bunların konfigürasyonu da sürgünün sıkı kavranmasını garanti altına alıyor. Sürgü kenarları yeterince kütleştirilmemiş olsa da sürgüyü geri çekme anında parmaklara herhangi bir rahatsızlık vermiyorlar. Son bir ayrıntı ise gövdenin ön kısmı üzerinde üç adet slot bulunan mil-spec 1913 tipi Picatinny kızak. Bu donanım da bu tip tabancalarda artık yerleşmiş bulunan bir eğilimi destekliyor, yani taktik fener veya lazer takabilme olanağı sağlıyor.

2.

3.

4.

5.

2.Ön gövde üzerinde fener veya lazer noktalayıcı takma amaçlı Picatinny kızak var.

3.Arpacık kırlangıç bağlantılı; sürgünün ön kısmında zayıf elini kullananlar için üç adet tutuş kertiği mevcut.

4.Girsan namlunun kubuzu görülüyor. Kare kesitli oluşu kovan fırlatma penceresine ankastre geçerek kapanmasını sağlıyor. Opak (mat) kumlama yapılmış yüzey de göze çarpıyor.

5.Sürgünün üzerinde gidip geldiği çelik ön kızaklar görülüyor. Bunlar test atışları sırasında görevini kusursuz yaptı.

Test atışlarımız

Mc 28 ile test atışlarını özel bir maden alanında gerçekleştirdim ve tesadüfen aynı anda Matteo Pellegris ve Roberto Vezzoli gibi iki ünlü atıcının da orada antrenman yapıyor olmalarından yararlanarak fırsatı değerlendirdim ve daha sağlam bir kanaat elde etmek için onları da test atışlarına müdahil ederek yirmi otuz el atış yapmalarını sağladım. Girsan tabancayla ilk temasımızda isabet hassasiyeti ve sair özellikleri fazla dikkate almadan birkaç şarjör yakmayı öngörmüştük. Daha sonra test için yanımızda getirdiğimiz piyasa işi (hazır) mühimmatla ateş etmeye ve kronografik tespitleri yapmaya başladık. Silahı daha elimize alır almaz kabza ile hoş bir kavrama oluştu.

Arkadaşımız maden sahasında Girsan’la test atışlarını yaparken.

Bu az bir şey sayılmaz, çünkü nişan almadan yapılan hızlı atışlarda bile bu Türk malı yarı otomatik hiç sorunsuz kontrol edilebiliyor. Silah boşken dengesi arkaya doğru hafifçe kaymış gibi, ama şarjör gerek 15 fişekle tam doluyken, gerek kısmen doluyken denge merkezi gayet iyi diyebiliriz. Bunu avantajı da tabii namlu şahlanmasının en aza indirgenmesi oluyor. Fiocchi Black Mamba gibi enerjik fişeklerle bile namlu şahlanması çok sınırlı kaldı. Sonraki bölümde isabet testlerine geçtik ve o zaman devreye arkadaşlarımız Vezzoli ve Pellegris de girerek önemli katkı sağladılar, çünkü MC 28’in maksimum potansiyeli onların elinde daha belirgin şekilde ortaya çıktı. Ve bu potansiyel gerçekten bayağı yüksek! Grupmanlardan da görüleceği gibi, kullandığımız dört farklı mühimmatın hepsiyle isabet oranı bizi şaşırtacak kadar mükemmel oldu.

Silahın paket donanımında 15 fişek kapasiteli iki adet şarjör yer alıyor.

Gez ve arpacık insiyaki şekilde göze oturtulabiliyor. İsabet testlerinde saptadığımız bir nokta da fabrika ayarlarıyla ilgiliydi ve atışlarda hafifçe sola aşağı kayma vardı. Tetik sistemi, birçok rakip gizli iğne ateşlemeli tabancada olduğu gibi temiz ve net çalışıyor. Bizim test ettiğimiz versiyon “SA” yani single action (tek hareketli) tetik sistemine sahip olandı, ama Girsan ürün yelpazesinde Çift hareketli tetik mekanizması olan modeller de var ve sanırız ABD pazarı için düşünülmüşler. Test sonrası edindiğimiz kanaat, elimizde beklentilerimizin ötesine geçen bir silah bulunduğu şeklinde oldu, sanırız bunda Türk üretimlerine karşı ön yargılı olmamızın da etkisi var. Halbuki Girsan kısa namlulu silahlar sektöründe yıllardır uzmanlaşmış bir firma, nitekim Türkiye’de silahlı kuvvetlere ve emniyet güçlerine de silah tedarik ediyor. Sivil silahlar alanında geliştirdiği deneyimler sayesinde Girsan bu tabancasının namlusu için 50.000 atışlık inanılmaz bir garanti veriyor…

Teknik Kart

Üretici: Girsan, Türkiye, www.girsan.com

Modeli: Mc 28 Sa

Çapı: 9 x 21

Çalışma sistemi: Geometrik kilit ve modifiye Browning sistemiyle çalışan yarı otomatik tabanca

Besleme sistemi: Tekli fişek sunumu yapan çift sıralı şarjörle

Atım kapasitesi: 15

Namlu: Uzunluğu 108 mm, döndürerek çekiçleme sistemiyle imal edilmiş, sağa kıvrımlı altı adet yiv donanımlı

Toplam uzunluk (mm): 193,8

Yükseklik (mm): 144,8

Kalınlık (mm) : 30

Tetik sistemi: Tek hareketli

İğne (ateşleme) tipi: Hareketli iğneyle

Emniyet tertibatı: Otomatik iğne emniyeti, otomatik tetik emniyeti; yatakta fişek olduğunu gösteren görsel ve dokunmalı uyarıcı

Nişan düzenekleri: Kırlangıç tipi geçmeli gez ve arpacık

Nişan hattı uzunluğu (mm): 151,8

Deklare edilen ağırlık: 730 gr (şarjörsüz)

Malzeme: Gövdesi polimer, namlu ve sürgü mekanizması çelik

Vasfı: Genel tipte silah

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here