Kwa Kriss Vector En Modern Havalı

Bugüne kadar hiç görülmedik tipte mafsallı kapak takımı sayesinde karşımızda son yılların en yenilikçi makineli tabancalarından birinin replikası duruyor. Alışılmadık dizaynına rağmen ergonomisi iyi, blowback gaz sistemiyle ve neredeyse hakikisi gibi çalışıyor.

Renaud Kerbrat’ın tasarımı hiç kuşkusuz orijinal: Tasarladığı makineli tabancanın sürgüsü gerileme aşamasında namluyla aynı eksende geriye gideceği yerde, aşağı yönde bir dönüş gerçekleştiriyor ve normal şablonun dışına çıkıyor. Bunun nedeni, daha kompakt bir iskelet gövde elde etmek ve namlunun atıcının omuzu ile hizalanmasını sağlamak, bir de kabzanın namlu eksenine göre daha yüksekte olmasıyla birlikte namlu şahlanmasının sınırlı tutulmasını temin etmek. Dolayısıyla .45 acp çaplı tam otomatik silahlar içinde şu ana kadar en yüksek kontrolü sağlayanlardan biri ortaya çıkarılmış diyebiliriz.Projesi 2009 yılında yapılan Kriss bu anlamda oldukça orijinal bir silahtı ve KWA firması da şimdi bu modelin replikasını üretmiş bulunuyor. Blowback özelliğine sahip bu “ASG” orijinaliyle neredeyse bire bir aynı mekanizmaya sahip.

Kriss orijinal çalışma sistemine sahip bir makineli tabanca. Özel sürgüsü mafsallı tipte ve dizaynı hem atıcının omuzu ile namluyu hizalama hedefine, hem de kabzayı namlu ekseninin üzerine çıkarma amacına yönelik. KWA bu modelin replikasını üretme kararı almış.

ALIŞILAGELMİŞİN DIŞINDA

Sürgü grubu merkezi bir gövde içinde ve aynı zamanda şarjör giriş ağzını da barındıran bu gövde silahın bütün halinde kütle merkezini oluşturuyor. Üstte de belirttiğimiz gibi, sürgü gerilerken aşağı yönde belli bir eğim sergiliyor. Bu hareketi sırasında ekseni şarjöre paralel olan bir icra yayını sıkıştırıyor. Silahın geri kalan kısımları daha “hafif”: Kabzası alıştığımız kabzalardan daha yüksek, hatta tetik yanak hizasında. Atıcının zayıf eli iki destek noktasına dayanabilir: Şarjör giriş ağzının dış kısmı, ki burada el ayası ve parmaklar hizasına gelen iki oyuk tutuşu oldukça sağlamlaştırıyor; ya da önde bulunan ve namlu ağzı altındaki Picatinny kızağa uygulanmış olan dikey kabza. Atıcının güçlü elinin başparmağı çift taraflı kullanılan emniyet mandalına rahatça müdahale edebilir.

Fotoğrafta atış modu seçme butonu görülüyor. Üç atış modu var: Tekli, kontrollü iki atış ve full otomatik atış.

Şayet zayıf el gövdeye tutunursa, her ikisi de silahın sol tarafında bulunan şarjör çıkarma butonuna ve sürgü tutma mandalına rahatça erişebilir. Öndeki kabzadan oluşan diğer tutuş noktası kumandalara erişimi daha zor hale getiren bir konum, ama daha açık bir tutma pozisyonu sağlıyor ve silahın sağ tarafına konulan kızağa takılabilen bir fenerin uzaktan kumandası için yeterli alan bırakıyor. Kurma kolu sol tarafta bulunuyor, atış seçme butonu ise çift taraflı kullanılabiliyor, ama merkezi bir noktaya yerleştirilmiş olduğu için zayıf elle uzanmayı gerektiriyor. Atış seçme butonu silahın çalışma sistemini üç farklı pozisyona ayarlayabiliyor: Tekli atış, birbiri ardına ikili atış ve full auto (tam otomatik).

ELDE HİSSEDİLENLER

Nişan düzenekleri uzun Picatinny kızak üzerinde bulunanlardan ibaret ve katlanabilir tipte. Arpacık pim şeklinde ve üzerinde koruyucu tünel mevcut, yükseklik ayarı yapılabiliyor. Arkada ise yanal yönde ayarlanabilen bir hayalet gez var. Red dot (kırmızı nokta) bu nişan düzeneklerine bire bir uygun diyebiliriz. Dipçik sağ tarafa yatabiliyor, kundak ise en fazla 25 mm olmak üzere uzunlamasına ayarlanabilen tipte. Ergonomi açısından bu replikanın ele çok iyi oturduğunu belirtmemiz lazım. Buna rağmen ağırlığın büyük kısmının silahın merkezinde toplandığı gibi bir algı söz konusu. Ağır ve uzun yapılı şarjörü insana bir nevi “sarkaç” hissi veriyor. Silahın ağırlığını eğer zayıf elle desteklemezseniz güçlü elinizde oldukça fazla hissediyorsunuz.

1.

2.

1.Kundak iki adet vidası sayesinde maksimum 25 mm uzatılacak şekilde uzunluk ayarı yapılabiliyor.

2.Dipçik katlanabilen tipte, gez ve arpacık ise katlanabilir ve çıkartılabilen tipteler.

Atışlar sırasında tetik mekanizması bize ASG silahların ortalamasına kıyasla biraz sertmiş gibi geldi, ama bu iyi çalışmadığı anlamına gelmiyor. Niteliksel olarak “combat” (muharebe) tipi silahlara uygun bir tetik mekanizması denilebilir. Diğer yandan, silahta iki atış kontrollü çalışma modunun öngörülmüş olması, tetik mekanizmasını atıcıya çiftli atışlarda destekleme sorumluluğundan muaf tutuyor. otomatik atışların frekansı yeterince sık (13 bb/saniye); bu nedenle, gazlı bir replika olarak wargame (savaş oyunları) için pek uygun sayılmaz (tabi oyunda rakiplerin silahları da bunun aynısı ise, mesele yok). Atış şiddeti HopUp sistemini nasıl ayarladığınıza bağlı.

Hold open ve şarjör çıkarma kumandaları silahın sol tarafında ve şarjör giriş ağzı zayıf elle kavrandığında bu kumandalara kolayca erişebiliyorsunuz.

Bu sistemi kendi anahtarı ile oldukça kolay ayarlayabiliyorsunuz. 30 metreden nişan alarak yapılan yavaş atışlarda bir tabak çapında grupmanlar elde edebiliyorsunuz. Bu da normal bir sonuç sayılır, zira King 0,20 gr saçmalar ve Forane gazla namlu çıkış hızının yeterince sabit kaldığını tespit ettik. Keyif amaçlı atışlarda küçük teneke kutuların hedef tahtası olarak Kriss için ideal olabileceğini söyleyebiliriz. Malzemelerinden de biraz söz etmemiz gerekirse, kısmen metal kısmen polimer malzeme kullanılmış ve bütünü halinde hem işçiliğe hem de estetiğe yeterli özen gösterilmiş.

Balistik Tablo

Teknik Kart

Üretici: KWA

Modeli: Kriss Vector

Çapı: 6 mm

Çalışma sistemi: Gazlı ve blowback’li sistem

Namlu uzunluğu: 125 mm

HopUp: Ayarlanabilir tipte

Besleme sistemi: 20 saçma kapasiteli, çıkartılabilir tipte şarjör

Nişan organları: Gez ve arpacık yatırılabiliyor ve çıkartılabiliyor

Atış seçme selektörü: İki atış kontrollü ve full otomatik atış modları; ayrı mandallı emniyet tertibatı

Ağırlığı: 2.660 gr

Toplam uzunluğu: 630 mm (katlanmış dipçikle 450 mm)

Malzeme: Polimer ve metal

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here