Beretta’nın Gözdesi: A400 Action 28 Numara Otomatik

Birçok silah üreticisi şirket için yarı otomatikler, piyasanın kalbidir. Bu piyasanın liderlerinden biri de kuşkusuz Beretta. Durmaksızın yenilik peşinde koşan şirket kendini yenilemekten ve kapalı kapıları aralamaktan asla çekinmiyor.

Zaman geçtikçe her ne kadar yarı otomatiklerin yolu 20’lik namlulularla kesişse de, onlardan bir hayli küçük ve hoş. Tercihiniz bir hayli daralıyor olsa gerek… Bundan sadece bir kaç yıl önce Remington daha küçük çaplı yarı otomatikler yapmayı başardı ve .410’luk mühimmat bunun en büyük nişanesidir. Ama nedendir bilinmez bu büyük başarının ardından Remington’un bu çalışması bir anda ortadan kayboldu.

İşin doğrusu Beretta henüz bu noktaya ulaşmış değil. Yine de A400 Action 28’lik, bu şirketin ne kadar büyük bir yol aldığını hepimize gösterir nitelikte. Garip olansa, bu silahın 2014’ün başlarında tanıtımı yapıldığında hiç de ilgi görmemesine karşın sene sonuna kadar 26 numaralardan çok daha fazla hasılat elde etmesi. 20 numaralardan çok küçük olmasa da kullanışlı, hoş bir silah. Çok hafif olmasına karşın silah ile dengenizi bulabilmeniz için yeterli ağırlıkta.

Bu silahın ağırlığı 2.6 kg olarak açıklandı ki bu oldukça ideal bir ağırlık. Diğer modern yarı otomatik silahlarda da olduğu üzere üretiminde alüminyum gibi hafif materyaller demire tercihen alaşıma katılmış. Bu silah çok hafif modern bir his vermesiyle beraber hayatında ilk defa eline silah alan birinin dahi rahatça kullanabileceği şeklilde güvenli tasarlanmış durumda. Tabi bazen bu kadar lüks -özellikle küçük namlulularda- yarı otomotik silah üreticileri için büyük sorunlara neden olabiliyor. Silah kurma mekanizması, tamamiyle fişeğin ateş gücünden ortaya çıkan enerjiyi en ideal şekilde kullanmak üzere tasarlanmış. Yıllar boyunca, genelde fişekler daha az ses ve tepme olacak şekilde dizayn edilmektedir. Tabi bu duruma yarı otomatik üreticileride iştirak etmek zorundaydılar. Daha küçük çap, daha az tepme ve bu da mekanizmayı çalıştırmak için daha az enerji demektir. İşte çağımızın silah üreticileri için başarının üç anahtarı…

Mühimmat

28’lik namlulularda önemli bir gariplik olarak karşımıza çıkan durum günümüzde sadece 70mm’lik fişeklerle üretilmesi. 28 numara namlular için yalnızca 21⁄2 inç veya 23⁄4 inç (65 veya 70mm)’lik kovanlı fişekler mevcut ama bu namlu çapı daha çok uzun menzilli atışlar için uygundur. Fazla düşünmeden söyleyecek olursak, 14 grain’den 28 grain’e kadar kurşun doldurabiliriz. düşünebiliriz. 28 grain’lik kurşunun 28 kalibre fişek yatağı içine sığışabilmesi beni her zaman şaşırtmıştır. Beretta’nın her atış dolduruşta çalışacağını iddaa edemeyiz ama muhtemelen daha geniş menzilli fişeklerle, bir süreliğine kullanılmış birçok diğer silahtan daha iyi performans gösterecektir. Bu arada kişiden kişiye değişir ama her zaman gaz piston sistemi için kaliteli bir yağı kullanmanızı öneririz. Motor yağını, yüksek sıcaklığa dayanabildiği ölçüde gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz, çok daha yavaş yanar.

Yağ ve parçalar siyahlaşıp kirlenebilir ama silahı temizlemesi ve bunu silahı her temizlediğinde uygulaması çok daha kolaydır. A400 Action’ının şarjörünün hemen üstünde yukarı aşağı kayabilen bir gaz pistonu var. Piston, namlunun üstündeki çerçevenin hemen içinde bulunur ve fişeğin harekete geçmesini sağlar. Bu pistonun aynı zamanda yaylı bir sistemi vardır. Bu sistem de enerjiyi fişek için her bir devirde maksimuma ulaştırır. Ateşlenmiş fişekteki gaz, namlunun içindeki gaz kanllarına doğru boşalır. Piston bu gazın etkisiyle kapak takımını geri iter. Mekanizma da ilerideki atışlar için kurulumu sağlar. İcra yayı birçok yarı otomatik silaha kıyasla oldukça yumuşak bir yapıya sahiptir. Bu da minimum derece enerji kullanılmasını sağlar.

Tespitler

A400 Action’ın namlusu, daha büyük kalibrelilerin tüm özelliklerine sahiptir. Bu namlu Beretta Steelium diye bilinen yüksek dayanıklı çeliğin kromla kaplanarak üretilmiş halidir. Bu namlu birçok ısıl işlem sonucu oldukça sağlamlaştırılmıştır. Özel işlemlerle sağlamlaştırılmış bu namlunun performansı oldukça yüksektir. Namlunun siyah boyası koyu ve dış yüzeyi parlayan bir siyah renge sahiptir.

İşlemler sonucu bu görüntü yerini aşırı parlaklığı olmayan mat gümüş saten rengine bırakmıştır. Emniyet mandalı parmağınızın, üstüne konforlu bir şekilde oturabilmesi için daha geniş ve kavisli olarak üretimiş durumda.Siz sormadan söyleyelim ayriyeten şarjör mekanizması için de bir emniyet mandalı da mevcut. Ahşap kısmı ceviz ağacından yapılmış, lazerle işlenmiş ve yağlanmasıyla beraber görüntü şöleni tamamlanmış. Dipçik ve el kundağı, ele oturması için ergonomik olarak en iyi biçimde dizayn edilmiş. Dipçik lazerle dama şeklinde dekore edilmiş ve el kundağının üstüne Beretta amblemi koymayı da unutmamışlar.




Dipçiğin muhteşem tasarımı sayesinde silahla sağ veya sol elinizle farklı şekillerde poziyon alabilir rahatça kullanabilirsiniz. Dipçiğin ucunda tepmenin etkisini azaltmak için yumuşak bir omuzluk mevcut ve ayrıca omuz kayışı takılabilinmesine de olanak sağlanmış durumda.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here