FAMAS: Bir Fransız Klasiği

FAMAS (Fusil d’Assaut de la Manufacture d’Armes de St-Etienne), saldırı ve piyade tüfeği olarak Fransız lejyonları için üretilmiş bir tüfektir.

İlk üretimleri 1973 yılında yapılmış ise de seri üretime 1979 yılında geçebilmiştir. O tarihe kadar Fransız ordusu tarafından kullanılan MAS, MAT ve MAC piyade tüfeklerinin yerini almıştır. İlk modeli olan F1, 400.000’den fazla üretilmiştir. Fransa dışında Gabon, Cibuti, Senegal ve dünyanın en büyük silah alıcılarından olan Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihraç edilmiştir. NATO STANAG’a uygun olarak üretilen G2 modeli Fransa Deniz Kuvvetleri tarafından oldukça rağbet görmüştür.




Saint-Etienne silah fabrikasının 2000 yılında kapatılmasından dolayı FAMAS üretimi durdurulmuş olmakla beraber günümüzde bakım ve onarımı Nexter Mechanism tarafından sağlanmaktadır.

Bullpup tarzı olarak üretilmiş tüfek standart 5.56 45mm’lik NATO mühimmatını kullanır. FAMAS F1 ve FAMAS G2 isimli iki modeli mevcuttur. FAMAS G1 modeli için çok büyük yenilikler getirmesede 1994’te üretilen G2 modeli oldukça geliştirilmiştir. FAMAS F1 ilk üretilen modelidir, G2 isi daha sonra üretilen modelidir. FAMAS F1 25 mermilik şarjörler kullanırken,daha yeni olan FAMAS G2 ise 30 mermilik şarjörler kullanır. FAMAS G2′ nin commando, keskin nişancı, hafif makineli gibi özel versiyonları da bulunur. Famas yakın mesafe ve uzak mesafeden çok etkili bir tüfektir. Bunun nedeniyse yakın mesafede otomatik modda kullanılırken uzak mesafede üçlü atış modunda kullanılabilmesidir. Özellikler:
TÜR: Saldırı, piyade tüfeği.
ÜRETEN ÜLKE: Fransa.
AĞIRLIK: 3.8 kg (G2), 3.61 kg (F1).
UZUNLUK: 757 mm.
NAMLU UZUNLUĞU: 488 mm.
MÜHİMMAT: 5.56 × 45 mm.
ATIŞ HIZI: Dakikada 950 fişek.
ETKİLİ MENZİL: 300 m (F1), 450 m (G2).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here