DOCTER UNIPOINT 1 – 4X24

Sürek avı için tasarlanan bu dürbün, lenslerinin bilinen kalitesine bir de akıllı ve reflekssel artıkıl (iç taksimat) aydınlatma sistemi eklemiş. Ayarları çok hassas olan bu dürbün en zor avlarda bile çok rahat odaklanabiliyor

Yazı: Ruggero Pettinelli, Fotoğraflar: Matteo Galuzzi

Sürek avı için geliştirilen dürbünlerin bir çoğunun artık aynı özellikleri taşımaya başlamasından beri (tipik şekilde 1-4x değişken büyütme özelliği ve 24 mm objektif gibi), artık üreticiler küçük ayrıntılara yönelerek fark yaratma çabası içine girdiler. Nitekim Docter Unipoint “-4×24 dürbün de bu konuda ev ödevini yapmış görünüyor, zira piyasaya son sürdüğü dürbün gerçekten yüksek kalitede.

KLASİK YAPI

Dürbünün yapısı klasik tipte, 30 mm çapında yekpare gövdeli bir tüp (silaha hem geleneksel şekilde halkalarla, hem de Zeiss tipi kızakla monte edilecek şekilde üretilmiş) ve üzerinde tırtıklı kasnağıyla göz merceği kampanasından oluşuyor. Kampana üzerindeki yüzeyi tırtıklı ön kasnak büyütme ayarı için, arkadaki daha küçük olanı ise diyoptri (+/- 2,5) ayarı için. Kule tipi ayar halkaları her zamanki gibi ortadaki tüpün üzerinde bulunuyor: Üstteki temas noktasının aşağı yukarı yönde ayarlanmasını, sağ taraftaki ise ileri geri yönde ayar yapılmasını sağlıyor.

Diyoptri ayar kasnağı +/-2,5 toleransa sahip. Büyütme ayarı yaparken 2,5 ve 3x ara değerleri var, ama biraz sert hareket ediyor.

Hassasiyeti 100 metre mesafede her bir klik için 2 santim kadar. Fazla hassas sayılmayabilir ama, bu tip kullanım amacı olan bir dürbün (yani yarı otomatik yivlilerle 100-150 metreden yapılacak atışlar) için yeterli olabilir. Dürbün kullanımında iki adet iç taksimat (artıkıl) mevcut: Bunlardan “0” olarak tanımlanan ilki, görme alanının tam ortasında yer alan bir noktadan ibaret; diğeri ise “4-0” olarak tanımlanıyor ve dot’un (noktanın) etrafında yatay yönde iki adet çizgisi, dikey yönde ise sadece alt bölümde bir çizgisi var. Her iki iç taksimatta da, dürbünün sol tarafındaki reosta-ayar halkasına müdahale ettiğinizde ortadaki dot aydınlatılabiliyor. Bu reosta ayar halkası içinde aynı zamanda aydınlatma işlevini yerine getiren Cr2032 pil de mevcut. Aydınlatma ayarı el yordamıyla ve adeta kendiliğinden çok rahat yapılabiliyor: Üzerinde baykuş logosu (Docter’in sembloü) bulunan kırmızı düğmeye çift klik yaptığınızda merkezi dot orta derecede ışık yoğunluğuyla hemen aydınlanıyor. Düğmeye tekrar basıp bunu basılı tuttuğunuzda ise ışık yoğunluğu istediğiniz noktaya gelene kadar artıyor. Eğer aydınlatma fazla gelirse, düğmeye basmayı kesiyorsunuz ve sonra tekrar bastığınızda bu sefer ışık yoğunluğu azalmaya başlıyor. Düğmeye çift klikle kapatma işlevi yerine geliyor, bunun akabinde üç klik yaparsanız aydınlatma tekrar açılıyor ve en son bıraktığınız seviyede yanıyor. Ama söndürdüğünüz aydınlatmayı üç yerine iki klikle yeniden açmak istediğinizde ise, lamba ışık yoğunluğu orta seviyede olacak şekilde açılıyor.

Avcı tarafından düğmeye 180 dakika boyunca hiç müdahale yapılmazsa, pili lüzumsuz yere tüketmemek için dot aydınlatması kendiliğinden kapanıyor. Avın en heyecanlı anında pilin bitmesi gibi can sıkıcı durumlar yaşamamak için, yükseklik ayarı yapılan halkanın vidalı kapağı buraya yedek bir pil koyabilmek için biraz derin yapılmış. Nitekim yatay ayar yapılan halkaya göre bunun boyu daha fazla (12,5 yerine 18 mm). Ayrıca kapak boşluğu içine pilin düşmesini önlemek amacıyla yerleştirilmiş küçük bir mıknatıs ta bu akıllı çözümün bir parçası. Pili düşürmek için kapağı avuç içinize sertçe vurmanız yeterli oluyor.

YAPTIĞIMIZ TEST

Testte kullandığımız dürbün geleneksel, yani halka takılan tipte tüpü olan ve 4-0 tipi iç taksimata sahip dürbündü. Halkaları takabileceğiniz alan oldukça geniş, ön kısımda 88 mm arkada ise 70 mm uzunluğunda. Bu şekilde, dürbünü bir boltaction (mavzer mekanizmalı) bir yivliye takmak istediğiniz zaman (örneğin safari avlarında kullanılan uzun ya da ekstra uzun hareketli olanlar) sorun yaşamıyorsunuz. Biz denemelerimiz sırasında dürbünü Browning Bar bir tüfek üzerindeki yekpare Weaver kızak üzerine monte ettik, yani tipik yaban domuzu avında geçerli olan ortamı yaratmaya çalıştık. Dürbünün yaklaşık 490 gram olan ağırlığı tüfeğin ağırlık merkezini veya nişan alma-hedefe yönelme gibi eylemleri olumsuz etkileyecek bir ağırlık değil, özellikle de yivli, ahşap dipçikli geleneksel tipte (yani polimer dipçikli olanlardan daha ağır) bir tüfek ise. Kumandaları “kurcalarken” iç taksimat ayar kasnaklarının farklı bir formda olmalarına rağmen çok iyi çalıştıklarını, kliklerin ise net ve hassas şekilde attıklarını gördük. İstenen ayarbulunduktan sonra üst noktada bulunan küçük yıldız vidaları gevşetiyor üst diski döndürerek ayarları tekrar “sıfıra” getirebiliyorsunuz.

Artıkıl (dürbün iç taksimatı) “4-0” olarak adlandırılıyor. Sadece merkezi dot aydınlatılıyor.

Dijital teknolojisi sayesinde aydınlatma butonu gerçekten çok kolay ve işlevsel, geleneksel mekanik reostalar gibi klik sesi duyularak değil kesintisiz ayar sistemiyle çalışıyor ve çok iyi bir aydınlatma sağlıyor. Av ve ortam tipine göre istediğiniz kademede aydınlatma sağlayabiliyorsunuz. En yoğun aydınlatmada bile dot aşırı göz alıcı değil, buna karşın direkt güneş ışığında bile gayet iyi seçilebiliyor ve görme alanı üzerinde ışıklı haleler yaratmıyor. Zum ayar kasnağı geniş ve iyi kavrama sağlayan bir yüzeye sahip, ara referansları da (2,5 ve 3x) gayet yararlı. Ama ayarı biraz sert.

100 metre mesafeden .30-06 kalibre Geco 170 grs Sp fişeklerle yaptığımız atışlarda, silahın isabet toleransını da dikkate alarak bir değerlendirme yaparsak, testten iyi sonuç aldığımızı söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here