İngiltere’den Yivli Tüfeklere Kısıtlama:

Avrupa’daki silah severler için işler pek de tıkırında gitmiyor; İngiliz başbakanı David Cameron; Avrupa Konseyi’nde “Yarı-Otomatik Yivli Tüfekler” hakkında AB çapında yasaklama getirilmesine dair önerge sunacak

Paris saldırılarının ardından, ateşli silahlar ile alakalı 91/477/EEC’nolu yönetmelik üzerinde yapılması planlanan değişiklik taslağı, oldukça ciddi kısıtlamalar içeriyor: Avrupa çapında B7 kategorisi silahların; (Yarı otomatik modern spor tüfekleri) ruhsatlı, çalışamaz durumda, kurusıkı ve hatta replika türü olsalar bile AB çapında yasaklanmaları!

B7 kategorisine dahil olan günümüz silahlarından bazı örnekler

Söz konusu taslak; 7 Aralık 2015 tarihinde AB Parlamentosu IMCO Komitesi (İç Piyasa ve Tüketici Koruma Komitesi) tarafından oldukça soğuk ve hoşnutsuz karşılandı. AB tarihinde bu denli sıkılaştırılmış silah yasalarının teklifi dahi daha önce hiç görülmemişti. IMCO ise; AB Komisyonu’nun silah-kontrol aktivitelerini meşrulaştırmak için kullandığı silah karşıtı hurafeler ile başa çıkmak adına kapsamlı veriler sunmuş olup çeşitli AB ülkeleri tarafından da desteklenmekte. Ayrıca yasanın bir de koleksiyoncuları etkileyen boyutu var: Eğer yasa yürürlüğe girerse M1 Garand, Gewehr 43, M1941 Johnson ve benzeri tarihi eserleri toplamakta olan koleksiyoncular oldukça zor bir durumda kalacak.

Eğer yasa kabul olursa bu durumdan en çok koleksiyoncular muzdarip olacaklar.

İngiltere’de söz konusu yasa 1988’den beri yürürlükte. Türkiye’de ise bu tür tüfekler şu an için yalnızca bulundurma ruhsatı ile veriliyorlar. Ayrıca yarı otomatik silahları; avda yivsiz ise eğer kapasite düşürücü tapa ile kullanma zorunluluğu, yivli ise eğer manuel mekanizmalı olması zorunluluğu var. Dolayısıyla insanlar, yüksek harçlar ödedikleri ve zaten avlanmalarına müsaade etmeyen bir tüfeğe sahip olmaya pek meraklı değil. Bu sebeple bizde de yarı otomatik yivsiz tüfeklere artık son derece ender rastlanıyor.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here