Armsan’ın Yeni Taktik Av Tüfekleri Armtac RS-A2/RS-A3 Ve RS-X2/RS-X3

Bu Türkler Çok Oluyor-4

Değerli Armi E Tiro okuyucuları, bu sayıda size ARMSAN firmasının 2006 yılında üretmeye başladığı otomatik ve pompalı yivsiz av tüfeklerinin son versiyonları olan RS-A2, RS-A3, RS-X2 ve RS-X3 modelleri ile yaptığımız testler hakkında bilgiler vereceğiz. Yakacık Avcılık ve Atıcılık Spor Kulübü Derneği Atış Poligonunda, yoğun yağmur şartları altında yaptığımız test atışları tüfeklerin isimlendirmesinde kullanılan “taktik” nitelemesine uygun olacak şekilde kötü hava şartlarında yapılmıştır. Armsan’ın üretim kalitesinden beklendiği üzere yoğun yağmur altında kullandığımız tüfeklerde hiçbir sorun yaşamadık.


Polimer üzerindeki kavramaya yönelik ergonomik yapı sayesinde gerek eldivenli gerekse çıplak elle tutuşlarda herhangi bir kayma yaşanmadı. Yazının sonunda ifade etmemiz gereken bu hususu en başta yazmamızın nedeni, hem ülkemizin hem de dünyanın önemli silah üreticileri arasında yer alan Armsan Silah Sanayiinin ürettiği silahlarda kalite ve “GÜVENİLİRLİK” açısından geldiği noktayı vurgulayabilmektir. Tabii ki sadece yağmur şartları altında denemenin tam anlamıyla yeterli olmadığının altını çizmek gerekiyor. Armsan firmasına ait pompalı ve otomatik olmak üzere iki ayrı tüfek tipinin değişik versiyonlarını test ettik.


Resimlerden de görüleceği üzere oldukça modern tasarıma sahip bu tüfekler birbirlerine dış görünüm ve aksam itibarı benzerlik göstermektedirler. O nedenle bu yazımızda tüfekleri tek tek incelemek yerine ortak özellikleri ve birbirinden ayrıldıkları noktaları ifade etmeye çalışacağız. Atışlarda tüm tüfeklerde 28 gram ile 52 gram aralığında, normal saçmadan avcılarımızın genellikle yerli av tüfekleri ile atmaya çekindiği şavrotine kadar tüm fişekler kullanılmıştır. Tüfekleri yan yana koyduğumuzda RS-A2 ve RS-A3 modellerini birbirinden ayıran temel farklılıklara baktığımızda en önemli farklılık olarak namlu boyu ve fişek kapasitesi gözükmektedir.


A2 de 51 cm olan namlu boyu A3’te 61 cm uzamaktadır. 7+1 olan fişek kapasitesi ise 9+1’e çıkmaktadır. A2 ve X2 modellerinde kullanılan yüze ayarlanabilir kundak, iyice ayarlandığında atıcılara tüfeği nişan hattına getirmelerinde büyük bir kolaylık sağlamaktadır. A3 ve X3 modellerinde kullanılan, diğer kısa modellerde bulunmayan Dipçik üzerindeki geri tepme azaltıcı tamponun özellikle 52 gram fişek atışlarında çok faydalı olduğu gözlenmiştir. Yine A3 ve X3 modellerinde bulunan 61 cm lik namlu uzunluğu özellikle slug atışlarında diğer kısa namlulara nazaran daha küçük gruplar yapmıştır. Saçma dağılımı şok kullanılmamasına rağmen daha küçük olmuştur. Tüm modellerde taktik teleskobik dipçiğin, atıcı anatomik özellikleri dikkate alınarak ayarlanabilir uzunlukta olması, farlı boy ve cüsselerdeki atıcılara tüfeği daha kolay ve hızlı omuza getirme, nişan alma açısından büyük kolaylık sağlamaktadır.



RS-A2+


Yeni nasıl taktik tüfeklerde kullanılan ve tüfeğin uzun süre atış/nişan pozisyonunda tutulması durumunda el ergonomisi için çok faydalı olan dipçik tabanca kabzesi, bugün test atışı yaptığımız tüm modellerde bulunmaktadır. Tüfeklerin altına monte edilen fişek haznesini doldurmaya yarayan doldurma haznesi sayesinde tüfekler süratli bir şekilde atışa hazır hale getirilmektedir. Doldururken dikkat edilecek husus fişeğin haznenin içine doğru tam itilmesidir. Hazneye tam oturmayan fişek, asansöre düşerek doldurmayı engellemektedir. Bu durumda doldurmaya devam edebilmek için düşen fişeği namluya sürmekten başka bir çare yoktur. Ayrıca pompalı modellerde taktik özellik olarak düşünülen ve süratli doğru atış yapmaya destek olan kurma kolunu çektikten sonra otomatik olarak yerine götüren yay desteği büyük kolaylık sağlamaktadır.





Kurma kolundaki yay desteği konusundaki tek çekincemiz, fişek haznesindeki fişekler bittikten sonra tüfeğin çatışma/av sahnesinde kesintisiz kalabilmesi için süratli doldurma/atışa devam etme durumunu engellemesidir. Atış poligonunda bu hususu paylaştığımız Armsan yetkilileri konuya süratle çözüm üreterek yayı kısa bir sürede kolaylıkla çıkarmış ve tüfeğin istediğimiz taktik özellikte atışını sağlamıştır. Gerek otomatik gerekse de pompalı mekanizmalar tüm fişek tipleri seri olarak denenmiştir.

Üst üste 4 5 tur denenmesine rağmen, ne atışta ne mekanizma da ne de boş fişek atımında hiçbir sorun yaşanmamıştır. Tüfeklerin taktik özelliğini pekiştirecek şekilde üstlerine optik nişangah, dürbün, lazer noktalayıcı ve fener takmayı mümkün kılan NATO standardı Pikatini Ray sistemi bulunmaktadır.X2 ve A2’de bu raylar sadece gövde üzerinde yer alırken, X3’te ön el kundağı altına, A3’te ise şarjör Uzatma Üzerinde Çok Yönlü Pikatini Raylar ilaveten monte edilmiştir.





Fiber optik arpacık tüm modeller için özellikle az ışıklı/ karanlık şartlarında isabetli atış yapabilmek için düşünülmüş ince ve çok kullanışlı bir detaydır. Özellikle gez kullanmadan yapılacak süratli atışlarda tüfeği hedefe getirmede çok büyük kolaylık sağlamaktadır. Ayarlanabilir gez sistemi yine atıcının vücut anatomisine göre düşünülmüş güzel ve kullanışlı bir detay olarak ortaya çıkmaktadır.






Tercih ettiğiniz modele göre tüfeğinizde bulunacak; teleskobik ayarlanabilir dipçik, ayarlanabilir gez, yüze ayarlanabilir kundak ayarlarını atış poligonunda vücut ergonominize göre ayarladığınızda, tüfeği doğrultup nişan hattına getirme ve isabetli atış yapmada birçok konuyu atış yapmadan halletmiş bulunuyorsunuz. Bu ayarları muntazam yaptığınızda dolabınızda bulunan silahı ihtiyaç/av anında elinize aldığınızda doğru isabetli atış için yolun yarısını kat etmiş bulunmaktasınız. Yolun diğer yarısı ise yetenek ve atış çalışmaları ile kolaylıkla aşılabilecektir.



RS-A3





Armsan’ın yıllara dayanan tecrübe, arge ve teknik bilgisi bugün test ettiğimiz tüfeklerde kolaylıkla fark edilmektedir.Dış görünüşlerinde mat siyah renkleriyle pek anlaşılmasa da tüfekleri elinize aldığınızda üretim kaliteleri açıkça görülmektedir. Yabancı menşeili silahlarda bile gördüğümüz ufak plastik defoları test edilen silahlarda bulunmamaktadır.Bu Türkler Çok Oluyor yazı dizimize bu sayıda Armsan Silah Sanayiinin ürettiği ve halihazırda satışta bulunan ARMTAC RS-A2 ve RS-X2 modelleriyle ve raflarda yerini alacak RS-A3 ve RS-X3 modellerini incelemeye çalıştık. Hava ne kadar yağmurlu olursa olsun, attığımız yüzlerce fişekten kaynaklanan omuz sızımız ne kadar rahatsız ederse etsin, poligonda geçirdiğimiz zamanın her dakikasından ve kullandığımız tüfeklerin kalitesinden memnun kaldık.



RS-X2+






Sizi yarı yolda bırakmayacağını bildiğiniz teçhizat ve silahla yapacağınız görevlerde konsantrasyonunuz diğer değişkenlere odaklanacağı için başarı yüzdeniz artacaktır.Yerli silah sanayiimiz kullanıcılara bu kolaylığı sağlamak için elinden gelen fedakârlığı çekinmeden yapmaya devam etmektedir. Biz kullanıcılara düşen ise alım tercihlerimizde ihtiyacımızı sağlıklı ve doğru kriterlere göre belirleyerek, yapılan fedakârlığın karşılığını vermektir.



Diğer yerli silah üreticisi şirketlerde olduğu gibi ARMSAN’ın da üretim kapasitesinin büyük bir bölümü ihracata ayrılmaktadır. Bu hem ekonomik, hem de bir kalite başarısıdır. Tüm ARMSAN yetkililerine bundan sonraki süreçte başarılarının devamını diliyoruz. Daha önceki sayılarda incelediğimiz taktik amaçlı yivsiz tüfeklerin test yazılarında üzerinde hassasiyetle durduğumuz bir hususu burada da belirtmeden geçemeyeceğiz. Ülkemizde taktik kullanım amaçlı bu tip tüfeklerin üretilmesi sevindirici olduğu kadar bu özellikteki tüfeklerin kullanıcılara sunulması bir endişe kaynağı haline gelmiştir.



RS-X3






Mevcut mevzuat içerisinde kötü niyetli kişilerin 8, 9…15 fişek kapasiteli bu silahlardan kolaylıkla edinebiliyor olması, bu tüfeklerin mevcut özellikleriyle raflarda sivil kullanıcılara sunulması üzerinde bir kez daha düşünülmesi gereken konulardandır. Mevzuata aykırı olduğu bilinmesine rağmen, 10/15 fişek kapasiteli tüfeklerin avcılık faaliyetlerinde kullanılması federasyon tarafından avcılık etiği açısından sorgulanmalıdır. Tüm değerli Armi e Tiro okuyucularına sevgi ve selamlarımızla.




Teknik Kart

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here