Military Police versiyonunun “trainer” kopyası Umarex-Walther ile işbirliği yapılarak üretilmiş, özenli bir işçilik ve mükemmel denge özelliklerine sahip. Gizli iğne ateşlemeli sistemi yerine dahili(gizli) horoz kullanılmış, emniyet mandallarının yerleri ise değiştirilmemiş. Ateş ederken stabil olduğu gibi, çok seri atışlar yapma olanağı veriyor.
Artık şunu rahatça söyleyebiliriz: Vakti çoktan gelmişti! Nihayet Smith amp;Wesson’un ürün katalogunda da .22 lr çaplı bir yarı otomatik var; üstelik hem kalite hem de fiyat olarak rakipleriyle baş edebilecek bir tabanca. Hatta yaptığımız testte güvenilirlik ve kontrol özelliklerine verdiğimiz notların ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. İlk kez yıllar önce, tam olarak 1957 yılında, yani polimer gövdeli silahların hayal bile edilmediği bir devirde Springfield’daki fabrikadan çıkan 41 modelinden beri, Samp;W küçük çaplı yarı otomatik tabancalar kategorisinde hiç gözükmemişti. Doksanlı yılların başlarında üretilen 2206 serisi de, özellikle güvenilirlik açısından ümit edilen sonuçları vermemişti.
Onu izleyen 22A modeli de ilk çıkarılan ve hala üretimde olan 41 modelinin ününü yakalayamadı. Revolver tabancaları dünyasının her zaman kralı olan marka, merkezden ateşlemeli yarı otomatikler kategorisindeki ilk başarısını Mamp;P-9 modeliyle yakaladı. Baktılar ki tuttukları yol doğru, o zaman “Neden aynı özelliklere sahip bir de .22 lr çaplısını yapmayalım?” dediler. İşte bu projeyi hayata geçirmek için Samp;W firması Alman devi Umarex-Walther ile işbirliğine gitti ve Amerikan lisansı ile tabanca Ulm kentindeki fabrikada üretildi. Polimer gövdeli tabancalara burun kıvıranlar sanırız artık bundan sonra bunların çelik gövdelilerle kıyaslanamayacağı tezini pek ileri süremeyecekler, zira bu .22 long rifle hafif tabancanın kontrol edilebilme özelliği karşısında gerçekten şaşıracaklar.
Dolayısıyla, bu zor ama talep oranı yüksek pazardan pay kapabilecek vasıfta bir silahı güç birliği yaparak üreten iki firmanın başarıda eşit payı olduğunu söyleyebiliriz. Nitekim bu segmentte bir yandan sportif atıcılıkta kullanılan ve bazen çok hassas ve çok pahalı olan silahlar yer alıyor, bir yandan da yılların eskitemediği ünlü Beretta 76 serisi silahlar diğerlerine kafa tutuyor. Ara segmentlerde ise; sökülmesi takılması bir hayli zor olan Ruger, tutuşla ilgili zaman içinde ufak tefek eksikleri ortaya çıkan Browning, çoğu sub-sonic tipte mühimmatları nedeniyle eleştiri alan Walther ve Sig, kolayca aşınan plastik şarjörleri pek beğenilmeyen Hammerli ve Tanfoglio ve sair silahlar yer alıyor. Müsabakalarda kullanmayacağı, ama güvenilir ve uzun ömürlü olmasını istediği bir .22 long rifle isteyen, ama fazla para harcamak istemeyen bir müşteriyi tatmin etmek kolay değil.
MÜKEMMEL ERGONOMİ
Tabancada Mamp;P-9 modelinde olduğu gibi değiştirilebilen tipte kabza sırtlıkları yok, ama sadece 26 mm alınlığındaki gövdesiyle silah mükemmel bir ergonomi sunuyor. Gerdeli polimer malzemeden, gövdesi ise paslanmaz çelikten yapılmış bir şarjör tercihi tam isabet, zira çok iyi bir silah yapıp, kalitesiz şarjör kullanmak bize anlamsız geliyor. Çünkü şarjör silahın zamana karşı dayanıklılığı ve güvenilirliğinde çok önemli bir ole sahip. Biz bunun canlı şahidiyiz, zira yılda kenardan ateşlemeli 300.000 fişek yakmak suretiyle .22 lr çaplı silahları adeta eriten bir poligonda çalışıyoruz. 12 fişek kapasiteli şarjörün plastik tabanı gövdeye iyi oturuyor.
Şarjör, tabancanın çalışma sisteminin temel öğesi. Mamp;P-22’de gövdesi metal gerdeli nylon malzemeden bir şarjör var. Buton ise yayı sıkıştırmaya yardımcı oluyor.
Fişekleri şarjöre doldururken sol taraftaki yayın yükleme düğmesi sayesinde hiç zorlanmıyorsunuz, son fişekler bile kolayca giriyor. Bilindiği gibi Mamp;P modelinin tam boyutlu versiyonu iki tipte üretiliyor, birinde sadece otomatik emniyetler mevcut, diğeri ise gövdenin iki yanında bulunan manuel emniyet mandallarına sahip . Mamp;P-22 işte bu ikinci versiyondan esinlenmiş. Ama orijinal modeldeki hareketli iğne yerini konvansiyonel tipte bir dahili horoza bırakmış. Bu da .22 lr çaplı küçük fişekler için daha üstün vasıflı darbe ve ateşleme anlamı taşıyor. Tabanca geri tepmeli (blowback) kapanma sistemiyle çalışıyor; bu sistemde sürgünün ağırlığı, dahili horoz ve icra yayı, devinimleriyle ateş etme sırasında sürgünün açılmasına karşı koyan direnci üretiyorlar ve sürgü sadece basınç sıfırlandığında gerçekleşiyor.
İcra yayı mili de metalden ve halka tipi şok emici tampon somun ile donatılmış. İcra yayı çok ince ama kusursuz çalışıyor.
Manuel kurma sistemi sürgünün son derece hafif yayı sayesinde çok kolay çalışıyor, hatta yay o kadar az direnç gösteriyor ki, sürgüyü nasıl kapatabildiğine şaşırıyoruz. Sürgüyü gövdeden ayırıp tarttığımızda sadece 142 gram geldiğini gördük. Malzemesi alüminyum alaşımlı ve gerçekten iyi işlenmiş. Yüzeyinde hafif bir mat saten işçiliği var. Arkadaki tutuş noktaları mükemmel, zaten sürgünün son derece hafif olması neredeyse bunlara ihtiyaç bırakmayacak. Öne doğru sürgü hafifçe inceliyor, böylece hem gövdeye uyum sağlıyor, hem de kılıfa girme eylemi kolaylaşmış oluyor.
Sürgü dış bloğu çelikten, içinde iğneyi, kovan çıkarıcıyı ve otomatik iğne emniyetini barındırıyor. Blok sürgünün kendisine bir pimle tutturulmuş.
Sürgü profili oldukça hoş, ama sağ tarafında bulunan ve iri beyaz puntolarla firma adı ve adresini taşıyan yazının estetik açıdan pek hoş olduğunu söyleyemeyiz. Diğer yandaki model ve firma logosu ise silahın genel dizaynına uyumlu ve şık. Gez Novak tarzında ve komple siyah, yükseklik ve yanal yönde ayarlanabiliyor. Arpacık beyaz insert ile donatılmış ve yerine dişli bir pimle sabitlenmiş. Sürgü mekanizmasını barındıran blok da yerine bir yandan bir yana geçen bir pimle sabitlenmiş durumda. Sistem olarak Walther 1911 Gold Cup modelini andırıyor. Yekpare bir parça halinde içinde kovan çıkarıcıyı (ekstraktörü), iğneyi ve otomatik şarjör emniyetini barındırıyor.
Sürgünün çizgileri 9 mm’lik modeldeki ile aynı, ama alüminyum alaşımlı olduğundan sadece 142 gr ağırlığında.
Otomatik şarjör emniyeti aynen bir revolverin emniyeti gibi çalışıyor: Tetiği çektiğinizde horozun sağ tarafında bulunan bir manivela hareket ediyor ve emniyeti yukarı doğru itiyor, bu şekilde horozun iğneye vurması sağlanmış oluyor. Farklı tipteki icra yayı mili üzerinde dairesel bir tampon somun var ve bu küçük kalibrenin ürettiği enerjiyi sönümlemekte gerçekten çok etkili. Namludaki kanallı rampa mühimmatın şarjörden fişek yatağına geçişini kolaylaştırıyor ve çekirdeği yuvarlak yüzey üzerinde değil iki temas noktası üzerinde kaydırıyor. Üst kısımda namluda fişek bulunup bulunmadığını gösteren delik mevcut ve bu da Mamp;P-9 modelindekinin aynısı.
Tabancayı parçalarına ayırma işlemi çok kolay: Sürgü tutma mandalını 90º derece döndürüp hafifçe gövdeden çıkarmak yeterli. Mandal yerine bağlı kaldığından kaybetme riski yok. Daha sonra sürgünün arka tarafını geriye çekip yukarı kaldırıyor ve icra yayı, tampon somun ve icra yayı milini düşürmemeye dikkat ederek ön taraftan çekip çıkarıyorsunuz. Bu işlem sırasında horoz kurulu durumda kalıyor ve sürgünün yeniden yerine takılması için de o pozisyonda kalması gerekiyor. Şarjör takılı değilken tetiğe basmak mümkün değil. Gövdenin iç ve sol tarafında paslanmaz çelikten yapılmış kovan fırlatıcı göze çarpıyor. Yaptığımız test atışları sırasında her tipte fişekle görevini eksiksiz yerine getirdi. Sadece Fiocchi Standard Velocity fişeklerle yaptığımız son atışta sürgünün açık pozisyonda kalmadığını belirtelim. Bunun dışında, tabanca kullandığımız her tipte ve çok sayıda (yaklaşık 400) fişeğin hiç birisiyle en ufak tutukluk yapmadı.
Tabancanın sağ yanı. Manuel emniyet mandalı ile sürgü tutma manivelası çift taraflı kullanılabilen tipte.
Orijinal sistem olan hareketli iğne bu modelde yerini konvansiyonel tipte dahili horoza bırakmış
ATIŞ İZLENİMLERİ
Silahın fabrika ayarıyla yaptığımız atışlarda neredeyse hangi fişek kullanılırsa kullanılsın hafifçe sola kayma görüldü, sadece Fiocchi HV fişeklerde tuhaf bir şekilde hedeften sapma görülmedi ve 18 metreden yaptığımız atışlarda nişan alınan ile vurulan nokta arasında sadece 2-3 cm kadar bir fark ortaya çıktı. Test sonrasında poligonda sekreterlik görevi yapan iki hanımdan Mamp;P-22’yi denemelerini istedik. Bunlardan adı Aurora olan ve yirmi yıldır sportif atıcılıkla uğraşan hanımın yorumlarını dinleyelim: “Ellerim küçük olduğundan tetiği çekmekte biraz zorlandım, çünkü tetik yolu da biraz uzun. Nişan düzenekleri sezgisel atışa çok müsait ve süpersonik fişeklerin sesi şiddetli çıksa da, hatta namlu alevi ürkütücü olsa da, silahın kontrol edilebilirliği gerçekten şaşırtıcı derecede iyi.
Tetik Mamp;P-9 modelinde kullanılanın aynısı, modifiye iğne emniyeti ile donatılmış.
Halbuki ateş ederken gördüğünüzde ve çıkardığı sesi duyduğunuzda farklı şeyler bekliyorsunuz”. Aurora 25 metreden yaptığı altı el atışta tabakların hepsini vurdu. Diğer hanım, yani Angela ise bugüne kadar sadece havalı silahlarla ateş etmiş birisi ve ateşli silahlarla ilk deneyimini bu tabanca ile yaşadı. Angela’nın parmakları ise çok uzun. Yorumu şöyle oldu: “Poligonda kiraya verirken dokunduklarım dışında başka referanslarım olmasa da, bu silahın kabzası çok hoşuma gitti diyebilirim. Bir fişekle diğeri arasında verdiği tepki bayağı farklı olsa da, kullanırken zorlanmadım”. Angela silahın kumanda düğmeleri ile tanışma faslından sonra, Mamp;P-22’yi doldurdu ve hiç tereddüt etmeden rahatça kullandı. Kabza eline tam oturmasa ve geri tepme enerjisine yeterli kontrast oluşturmayan geriye yatık bir pozisyonda ateş etse de, silah yine çok iyi iş çıkardı.
Kabza kalınlığı sadece 26 mm ve mükemmel ergonomiye sahip
Tabancanın ince kabzası, ağırlıkların mükemmel dağılımı, çok hafif bir sürgü mekanizması, olması, metal icra yayı mili, metal namlu ağzı ve Picatinny kızağın dolu polimer malzemeden oluşu sayesinde ağırlıkların bilhassa namlu kısmında dengeli dağıtılmış olması gibi özellikleri ile Mamp;P- 22, olimpiyat disiplinlerinde kullanıma uygun olmamakla birlikte, kesinlikle piyasadaki en iyi .22 lr çaplı tabancalardan biri. Atışlar arası hızı ve kullanışlı bir tabanca olması sayesinde iyi ve ekonomik bir antrenman silahı olarak da düşünülebilir. Aynı zamanda action kategorisi atış seansları için de iyi bir seçenek olabilir. Ancak donanımında tek bir şarjör olması yetersiz; Mamp;P-9 modelinde olduğu gibi, paket donanımına bir yedek şarjör eklenebilir. Tetik mekanizmasının çalışması parmağınızı koyduğunuz yere göre değişiyor.
Arpacık yerine dişli bir pimle sabitlenmiş, beyaz dikey referansı ile geleneksel tipte
Lymann elektronik tetik ölçme cihazını kullandık ve değiştirilmiş iğne emniyetli tetiğin boğum noktası altına indiğimizde, yani destek (kaldıraç) noktası yükseldiğinde tetik ağırlığının değiştiğini fark ettik. Tetiğin standart parmak dayama pozisyonuyla ölçtüğümüz ağırlığı 2 kilogramın biraz üzerinde; çok hafif sayılmasa da zorlamıyor. İçten horoz bulunmasına rağmen Mamp;P-9 modelinin gizli iğne ateşlemeli tetik mekanizmasından büyük farkı yok. Serinin daha büyük modelindeki özellikleri mümkün mertebe bu modele de yansıtma çabaları bir ölçüde başarılı olmuş. Ancak 9 mm çaplı olanın yerine bununla antrenman yapmanın riski, geri tepmenin neredeyse sıfır olmasına alışmak olur ve tekrar 9 mm’e dönünce araya bocalama evresi girebilir! Namlu ağzındaki koruyucu burç vidalı ve sökülebiliyor (anahtarı silahla birlikte veriliyor). Namlu üzerinde alüminyum bir koruyucu dişli mevcut ve bunu da gevşettiğinizde namlu gövdeden ayrılıyor ve daha ayrıntılı bir temizlik yapabiliyorsunuz. Sistem Walther- Colt 1911 modelinde kullanılanın aynısı.
Gez yükseklik ve sağ-sol ayarı yapılabiliyor, Novak tarzında.
Yönetmelikleri izin veren ülkelerde sesi sönümlemek için namludaki dişli, bir susturucu ile değiştirilebilir. Kullanım kılavuzunda tabancanın ne şekilde sökülebileceği, şarjörün temizlenmesi için nasıl parçalarına ayrılabileceği anlaşılır şekilde anlatılıyor, hatta solaksanız, şarjör çıkarma düğmesini nasıl çift taraflı kullanılır hale getireceğiniz de anlatılmış. Bu işlem küçük bir tornavida ile iki dakikada halledilebiliyor. Sürgü tutma mandalı ise zaten iki taraflı, dolayısıyla sürgüyü sol elinizin başparmağı ile de kilitleyebilir veya serbest bırakabilirsiniz. Silah içi dolgulu siyah plastik çantasıyla satılıyor, içinde arpacığı sökmeye yarayan küçük bir alyen anahtar bir de gez ayar için daha büyüğü mevcut. Güvenlik kilidi, garanti belgesi ve testte kullanılmış bir kovan da çantada bulunan diğer öğeler. Bunların hepsi diğer .22 çaplı polimer tabancalarla aynı seviyede bir fiyata sizin olabilir.
Balistik Tablo
Padova kentindeki Poligonun sekreterlerinden Angela ilk kez bir ateşli silah deneyimi yaşadı ve Mamp;P-22’nin çok ergonomik bir kabzası olduğunu söyledi.
Poligonun diğer sekreteri Aurora ise yirmi yıldır sportif atıcılık yapıyor, Mamp;P 22’nin en beğendiği özelliğinin sıfıra yakın geri tepme olduğunu belirtti; parmakları kısa ve tabancanın tetik yolu uzun olsa da, çok iyi atışlar yaptı.
Teknik Kart
Üretici: Carl Walther gmbh, Ulm, Germania, per Smith amp; Wesson, 2100 Roosvelt avenue, Po box 2208 Springfield, MA 01102-2208, Stati Uniti, www.smith-wesson.com
Modeli: Mamp;P-22
Tipi: Yarı otomatik tabanca
Çapı: .22 lr
Spesifik kullanım alanı: Poligonda antrenmanlarda Mamp;P-9 modeline iyi bir alternatif olabilir.
Fişek kapasitesi: 12
Mekanizma: Geri tepmeli (blowback)
Tetik sistemi: Tek hareketli
Çarpma sistemi: Dahili horoz ve devinimsel iğne
Emniyet tertibatı: Manuel çift taraflı emniyet, şarjör emniyeti, tetik emniyeti
Namlu: 104 mm uzunluğunda
Nişan düzenekleri: Yükseklik ve yanal yönde ayarlanabilen gez, beyaz referanslı siyah arpacık
Malzemeleri: Gövde polimer, sürgü alüminyum alaşımı
Yüzey işçiliği: Siyah saten yüzeyler
Ağırlığı: Boş şarjörle 648 gr
Niteliği: Sportif silah
SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN
Kimlere yönelik: Daha üst çaplı olanlara benzer özellikte bir 22 lr çaplı tabanca sahibi olmak isteyenlere
Neleri gerektiriyor: En azından ikinci bir şarjör satın almalısınız.
Neden satın alınır: Test edilen bütün mühimmatlarla çok iyi ateş edebilen ve hafif olmasına rağmen namlu şahlanması sıfır olan bir .22 lr.
Kimlerle kıyaslanabilir: Sig Mosquito, Tanfoglio Force, Walther P22 ve Hammerli X-esse ile kıyaslanabilir.