ABD kökenli Mossberg firması, taktiksel yivsiz tüfekleri ile meşhur olup bir çok kişinin saygısını ve güvenini kazanmış bir firma. Taktiksel tüfeklerdeki deneyimlerini ve mekanizmalı tüfeklerdeki uzmanlıklarını bu sefer alışılmadık bir ürün ortaya koyarak birleştirmişler: HS12 Taktiksel Süperpoze. Üstelik bu poze Türkiye menşeili Khan Arms tarafından İstanbul’da üretilmekte!
Mossberg, yaklaşık 7 senedir Türkiye’den yivsiz tüfek ihraç etmekte. Bunun sebebi ise Türklerin İtalya, Almanya ya da ABD gibi gelişkin silah endüstrisine sahip ülkelerin imalat kalitesini çok daha ucuza sunabilmesi. Öyle ki, İstanbul’da üretilmekte olan ve ABD Standartlarında iyi kabul edilebilecek bir Maverick Hunter pozesi, ABD pazarında yalnızca $450 civarında bir etikete sahip. Süperpozeler, kısıtlı kapasiteleri sebebiyle mesken savunması olarak daima pompalı tüfeklerin ve yarı-otomatik yivsizlerin gerisinde kalmışlardır. Lakin pozeler; kilitleme mekanizmaları sebebiyle güç olarak pompalı tüfekleri, güvenilirlilik olarak da her türlü yarı-otomatiği geride bırakır.
İşte bu “kusursuz güven” arayan müşterileri mesken savunması alanında fethetmek için yola çıkan Mossberg, Maverick HS12 süper pozesini geliştirdi. Esasen HS12, avlanma yasalarındaki fişek kapasitesi sınırı sebebiyle ülkemizde oldukça tutulacak bir model olabilir. Çünkü eksiksiz ve emsalsiz bir av aleti olmanın yanı sıra mesken savunması için rakip pozelerde olmayan bazı özellikler de ihtiva etmekte: fener vb aksesuarlar takılmasına müsaade eden namlu altı picattiny kızağı, çeşitli nişangahlar ve optikler monte etmeye imkan sunan üst picatinny kızağı, yüksek manevra kabiliyetli kısa namlu boyu ve sentetik dipçik amp; kundak.
Böylesi bir ürünü Mossberg ilk kez 2010 senesinin Nisan ayında düşünmüşü, 3 ay kadar sonra da ilk örneklerini yapmaya başlamıştı. Ayrıca kırmalı tüfeklerin mekanizmalı tüfeklere kıyasla magnum fişekleri çok daha sağlıklı bir şekilde kullandığını unutmamak gerekir. Neticesinde süperpoze ve çiftelerin kilit sistemleri oynar mekanizmaya neredeyse hiç sahip olmadığı için güçlü fişeklerde daha uzun ömürlü olur. Her ne kadar günümüz teknolojisi “neredeyse ideal” çalışabilecek mekanizmalı tüfekler üretse de kimi insanlar kırmalılardan vazgeçememekte. Maverick HS12’de işte tam da bu kitlenin yeni savunma silahı olması amacıyla üretildi.
Zaten teknik olarak düşündüğümüzde 2 adet 3”lik magnum fişeğin işimizi görebileceğinden daha berbat bir durumda kalırsak emin olun o noktada bizi muhtemelen ancak bir tam otomatik silah kurtaracaktır! Pozelerin düşük kapasitelerine rağmen sunduğu bir diğer özellik ise zifiri karanlıkta dahi el yordamı ile doldurması en süratli olan silahlardan olmalarıdır. Zaten yüzyıllardır süregelen güvenilir mekanizmalarını tartışmaya gerek bile yok! HS12’nin alıcı kitlesine güvenilirlik haricinde sunduğu en cazip özelliği ise hem klasik tipte bir av tüfeği olarak, hem de taktiksel bir savunma silahı olarak aynı anda işlev görebilmesi. Öyle ki, adeta ateşleme ve kilitleme haricinde (elbette bir de emniyet) bir mekanizmaya sahip değil. Ejektör bile konmamış! Bunun yerine sadece ekstraktörler (çıkarıcı tırnaklar) var.
İki namluya da sırayla hükmeden tek tetiği haricinde bel bağlamanız gereken hiçbir karmaşık sistem içermiyor. Biz, her ne kadar silahlarınızı her kullanımdan sonra temizlemeniz gerektiğini belirtsek bile HS12 yıllarca dokunmasanız bile fişekleri patlatacak kadar güvenilir bir tüfek. Elbette ki üst ve alt gözlere farklı fişekler koymanız durumunda hangisini ilk patlatacağını seçmenize imkan sağlayan bir selektör mevcut. Eğer mesken savunması hususunda fişek kapasitesinden yana bir çekinceniz varsa bir dipçik fişekliği edinerek bu tedirginliğinizi yenebilirsiniz. Neticesinde ejektörsüz bir pozeyi boşaltıp tekrar doldurmak eğer fişekler elinizin altındaysa yalnızca birkaç saniye alan bir işlem. Elbette ki bunu iki Magnum fişeği çözemeyeceği bir husus olmadığını farz ederek yazıyoruz! Ayrıca sentetik gövdeli silahların avcılıkta gittikçe popülerleştiğini de hatırlatmak lazım.
Nitekim insanlar (bilhassa da çifte ve süperpoze sahipleri) silahlarının kaliteli ve işlemeli ahşap dipçiklerine dağda taşta zarar vermek istemedikleri için hasar görmesi durumunda daha az üzülecekleri malzemeleri tercih edebiliyorlar. Bunun yanı sıra hafiflik ve ucuzluk gibi sebeplerden ötürü Maverick HS12 sentetik malzemeler kullanılarak üretilmiş. Düşük profilli ve rahatça nişan almaya elveren bir nişangah sistemi ile gelen HS12’nin namlusunda aksesuar kızağının raptedilmesi için konmuş olan kısa bir köprü mevcut. Eğer optik nişangah tercih etmiyorsanız bile bu picatinny kızağına ortadan açılmış olan bir oluk, aynı zamanda “gez” görevi de görmekte.
Parlak kırmızı bir fiber optik arpacık da hedefin her türlü ışık koşulunda bile net görülebilmesini sağlıyor. HS12 iki farklı modelde üretilmekte: Değiştirilebilir şoklu namlu ve sabit şoklu namlu. Alt picatinny kızağı ise her iki modele de dahil. Bu kızak ise buraya ekleyebileceğiniz kuvvetli bir ışık düşünülerek konmuş. Böylece bir mesken savunması senaryosunda hem karanlıkta daha net görebilirsiniz, hem de ışığın doğrultusundan yola çıkarak nişan almadan atış yapabilirsiniz. Hedefe vereceğiniz geçici körlüğe değinmiyoruz bile! Toplam 36.5 inçlik boyu (92.7cm) ve 18.5 inçlik (47cm) namlu boyuna sahip olan HS12, yalnızca 2.83 kg gibi bir ağırlığa sahip ki bu da klasmanında oldukça makul bir ağırlık. Neticesinde silahta 12 Numara 3” Magnum fişek yataklı iki adet namlu var. Böylesi bir ağırlık standart pozelerde yalnızca 20 numarada rastlayabileceğiniz türden. Silahın üretici tarafından tavsiye edilen satış fiyatı ise $524.
Teknik Kart
Üretici: Khan Arms; İstanbul, Türkiye
Mekanizma: Kırmalı – Süperpoze
Çap: 12 Numara – 3” Magnum Fişek Yatağı
Kapasite: 2 Fişek
Nişangahlar: Fiberoptik Arpacık amp; Gez Görevini Üstlenen Oluk
Namlu boyu: 46.99 cm
Tetik çekme mesafesi: 36.2 cm
Fiyat: 524 USD