Sig Sauer’in Yeni Yıldızı: MPX

Elinizde fark edilir, masada fark edilir, ateş ederken, kılıfındayken fark edilir. SIG Sauer fark edilir. Kullanıcısı fark yaratır. (SIG Sauer Türkiye distribütörü).

Söz konusu tehdit unsuru her ne olursa olsun, her türlü koşul ve ortamda, taviz vermeden işlevini fazlasıyla yerine getiren ve SIG SAUER ayrıcalığı ile üretilen yeni nesil tabancalar, tüfekler ve otomatik tabancalar beklentilerin ötesinde silah teknolojisine yeni bir boyut getirmeyi başarmıştır. Söz konusu olan güven, atış ve performans olduğunda SIG SAUER ateşli silahları kıyaslanamaz bir performans sağlar. (SIG Sauer Türkiye distribütörü).

Alışılmadık bir dizayn. Ulaşılamaz performans. Otomatik tabancalar için yeni ve çığır açıcı mekanizma güvenliği, saha da en zorlu çevre koşullarında dahi kanıtlanmış ve kabul görmüş adaptasyon ve atış gücü.

İşte SIG Sauer şirketinin altına imza attığı yeni nesil MPX. Gaz basınç darbe teknolojisini kullanan 9×19 mm fişeklerle uygun otomatik tabanca. İsviçre dizaynına sahip silah, ilk kez tamamiyle kilitli eş zamanlı itme rotu teknolojisini otomatik silahlarda kullanan taraf olmuştur. Bu sayede kullanıcı güvenirliğini arttırmıştır.2013’te üretilen silah 2015’te piyasaya sürülmüştür. SIG Sauer dünyada yaygın olarak bilinen AR tipi tüfek platformuna ait geleneksel gaz basınç darbe teknolojisini geliştirerek Stroke Push Rot (Eşzamanlı İtme Rotu) adı verilen yeni teknolojiyi endüstriye kazandırmıştır.

Bu sayede sistem çok daha uzun süre çok daha temiz kalmakta, geri tepme azaltılmış olmakta ve silahın güvenirliği artırılmaktadır. Sonuç doğal olarak eşsizdir. Mekazima pislenmez, ısınmaz, tutukluk yapmaz. Kum, yağmur, çamur (silahın mekanizmasını olumsuz etkileyebilecek her türlü ekstrem ortamda) gibi her türlü ortamda sorunsuz olarak çalışır. Tüm bunları yapmaya muktedir SIG Sauer’ın macerası 1853’te Friedrich Peyer im Hof, Heinrich Moser ve Conrad Neher’in İsviçre’de Rhine Şelalerinin çevresinde başarılı bir vagon fabrikası kurmasıyla başlar. Küçük değişiklerle kısa bir sürede fabrika dünyanın en çok bilinen, başarılı konveksiyonel silah fabrikalarından birine dönüşür. İsviçre Federal Savunma Bakanlığının başlattığı bir yarışmayı kazanan şirket, 30.000 tüfek üretme ödülünü kapmıştır. Bunun üzerine şirket ismini Schweizerische Industriegesellschaft (SIG) olarak değiştirmiştir.

1970’lerde SIG fiyatının kalitesiyle dengeli olduğu bir tabanca tasarlamaya başladı. Bu atılımdan hemen sonra İsviçre Hükümetinin İsviçre’deki silah şirketlerinin hareket ve üretim kapasitesini kısıtlayan kanunlar çıkarmasıyla SIG kendisine yabancı bir partner aramaya başladı. Alman şirketi olan Sauer amp; Sohn ile birleşen SIG’in yeni adı SIG Sauer olarak anılmaya başlandı. Şirketin tabanca üretim çizgisini 1975’te ürettiği SIG P220 belirlemiştir. SIG Sauser, 2. Dünya Savaşı’ndan hemen önce pompalı ve av tüfekleri üretmeye başlamıştı. Savaş esnasında şirket, Sauer 38H tabancasını üretmiştir. SIG aynı zamanda Alman MG42’den esinlerek MG 710 adında 7.62x51mm NATO fişeklerini kullanan makineli tüfek üretmeyi de başarmıştır. 1985’te Sigarmsı’ın ABD şubesi Tysons Corner, Virginia’da açıldı ve P220 ile P230’u ithal etti.

1987’de Sigarms; Herndon, Viriginia’ya ve daha sonra 1990’da Exeter’e, New Hampshire’a yeni fabrikalarını açtı. Sigarms ve onun Avrupalı kardeş fabrikaları Saueramp;Sohn, Blaser, Mauser Jagdwaffen GmbH ve Swiss Arms; Michael Lüke ve Thomas Ortmeier tarafından Ekim 2000’de satın alınmıştır. Tüm bunları takiben 1 Ekim 2007’de Sigarms adını resmi olarak SIG Sauser Inc. olarak değiştirmiştir. Ron Cohen 2004 yılında özel olarak seçilmek suretiyle şirketin CEO’su olarak SIG Sauer ailesine katılmıştır. 1963’te doğan İsrail asıllı Cohen, İsrail Teknoloji Enstitüsü’nde okumuş ve İsrail Savunma Kuvvetleri’nde görev almıştır.


Cohen 1979-84 yılları arasında muharebe birliğinde komutanlık yapmıştır. Günümüzde SIG Sauer en büyük 5 şirketten biri olmayı başarmıştır. Aynı zamanda ABD’deki en hızlı büyüyen ateşli silah üreticilerindendir. 2005 yılından beri hisseleri yaklaşık olarak %50 büyüdü. SIG Sauer son zamanlarda çalışma gücünü 3 katına çıkarmayı başarmıştır ve sadece fabrika ile ekipman üretimine 18 milyon dolar yatırım yapmıştır. SIG Sauer’a göre her 3 Amerikan polisinden biri SIG Sauer silahlarından birini kullanıyor. Şirket, Amerikada bulunan Alman uzmanların liderliğindeki SIG Sauer Akademisi’nde ateşli silah kursları düzenlemektedir.

Göreve Hazır: SIG MPX’in ateşleme mekanizması her türlü ekstrem koşul için dikkatli bir şekilde oluşturulmuştur. Tüm bunlar, olayın heyacanına kapılarak anlatılmış şeyler değil. Firmanın sitesindeki deneme atışları görüntülerini izlerseniz, ne demek istediğimizi daha iyi anlarsınız. El Kundağı: AR tarzı, 2 elli kullanıma uygun silah kundağı, kullanıcılarını yeni bir silah taliminden kurtarıyor. Sig MPX’in özellikleri AR tarzı çift elli kullanıma uygun atış modu pimini ve şarjör düşürme pimini de kapsar. Döner Sürgü Sistemi: Kilitlenmiş kapalı döner sürgü sistemi, namlunun su veya fişekten dalayı herhangi bir şekilde tıkanması ihtimaline karşı güvenliği maksimize etmiştir.


Kısa Vuruşlu Gaz Piston Sistemi: Gaz basınç darbe teknolojisi, geri tepmeyi ve namlu içinde kalan barut atıklarının azalmasını sağlar. Son fişek ateşlendikten sonra kovan atma boşluğu açık kalır. Genişletilmiş ve eğimli şarjör ağzı silah doldurması için ekstra kolaylık sağlıyor. Çift taraflı sürgü bırakıcı (açıcı da) silahın başlıca özelliklerinden biri olarak zikredilebilir. Adaptasyon ve Yenileme: SIG MPX, kullanıcılarına sahadaki ihtiyaçlara göre namlu uzunluğunu ve dipçik yapısını/tarzını değiştirme serbestiyetini vermiştir. SIG Sauer MPX, hem işlevselliği hem de boyutsal avantajları dolayısıyla kapalı alan veya sokak çatışmalarında kullanılmaya son derece elverişli bir silahtır. Yıllar boyunca ürettiği çeşitli silahlarla kendini defalarca kanıtlayan SIG Sauer kalitesinin avantajını kullanmasını da bilmiş olacak ki başta ABD güvenlik güçleri olmak üzere tüm dünyada kendine alıcı bulmayı bilmiştir.


Tabi Türkiye de SIG Sauer çekim alanı içindeki ülkelerden biridir. Özellikle Doğu ve Güney Doğu Anadolu’da şark hizmetini yapmakta olan Polis Özel Harekatçılara SIG Sauer 516 (4-pozisyonlu ayarlanabilir gaz ayar valfi, kısa darbeli itme gaz sistemi, M16 tipi STANAG şarjör ile uyumlu, krom astarlı namlu, seçimli atış tercihi, standart 1/2” x 28 TPI dişli namlu ağzı, A2 alev gizleyen ile serbest hareket edebilen alüminyum M1913 dört yönlü raylı el kundağı ve M1913 üst mekanizma rayı sağ/sol el kullanıcıları İçin kontrol imkanı, Flip-Up nişangah, sağ/sol el kullanıcıları için askı kayış yuvaları) dağıtımı yapılmaya başlanmıştır. Ancak SIG Sauer MPX, ülkemizdeki otomatik silah piyasasında Heckler amp; Koch MP5’in (Alman Heckler amp; Koch firmasının 1964’te üretmeye başladığı, 1966’da dağıtımı başlanan otomatik tabanca) tahtını elinden alamamıştır. Bu durumu hemen her polis merkezi önündeki nöbetçi polislerin silahına bakarak anlayabilirisiniz. Bunun nedeni MPX’in yetersizliği değil, sınırlı silah envanteri bulunan ülkemizde ki karar alıcıların silah envanterini yenileme konusundaki tutum ve davranışlarıdır.

SIG MPX-K

Compact variant – 4.5” barrel

Sıkıştırılmış versyonu-4.5’’ namlu

Select Fire

Değişebilen ateş seçenekleri

Aliminyum

Handguard

El kundağı

3 position telescoping

3 pozisyonlu içiçe geçen

SIG MPX-P

Pistol variant – 8.0” barrel

Tabanca varyasyonu-8.0’’ namlu

Select Fire

Değişken ateş modu

Carbon fiber rail-adaptable

Karbon fiber handguard shown

Shown with SIG MPX Reflex Sight

SIG MPX refleks namlu



SIG MPX-SD

Integrally suppressed variant

Tamamiyle susturuclu varyasyon/versiyon

– 6.5” ported barrel – Select Fire

6.5’’ namlu-değişken/seçici ateş modu

Extended aluminum rail-adaptable

Handguard

El kundağı

3 position telescoping

3 poziyonlu iç içe geçme

stock shown



SIG MPX-C

Carbine variant – 6.5” barrel with

6.5’’ namulu karabine tüfek versyonu

9.5” muzzle brake permanently

9.5’’ namlu ağzı baskısı




SIG Sauer ve tarihçesindeki firmalar tarafından üretilmiş silahlar:


Tabancalar:
SIG P220, SIG P210, SIG P245, SIG P225, SIG P226, SIG P227, SIG P228 (Amerikan Ordusu tarafından M11 tabancası olarak benimsenmiştir), SIG Sauer P938, SIGP239, SIG P320, SIG P230, SIG P290, SIG P232, SIG Sauer P238, SIG P250.

Otomatik Tabancalar: SIG Sauer MPX ve varyasyonları.

Tüfekler: SIG Sauer SSG 2000,SIG Sauer SSG 3000.

+Sauer amp; Sohn: Sauer 90 (2008’de üretimi kesildi), Sauer 202, Sauer 200 STR (İskandinav Sniperı), Sauer 303, S 200 TR keskin nişancı tüfeği (6mm Norma BR tekli atış olarak ve 6.5x55mm, .308 Winchester 5 fişek kapasiteli şarjör).

+Swiss Arms: SIG 510/STGW 57, SIG M400:( 5.56x45mm NATO ve direkt gaz sistemi), SIG SG 540, SIG SG 542, SIG 551, SIG 552SIG 553 SOW, SIG 516:(5.56x45mm NATO AR dizayn gaz pistonu sistemi, 16 numara namlu), SIG 716:( 516 .308 Winchester ve 7.62x51mm NATO kartuşlarıyla uyumlu), SIG 522LR, SIG 556, SIG SHR 970 (İsveç Av Tüfeği).

Blaser: HKS, K95, Blaser R93, Tactical 2, R8, LRS2.

Mauser Jagdwaffen GmbH: M 12 Basic, M 12 Extreme, M 03 Basic, M 98 Magnum, M 03 Extreme, M 03 Trail,M 03 Match / Jagdmatch,M 03 Solid,M 03 Africa,M 03 Arabesque, M 03 De Luxe, M 03 Old Classic, M 03 Alpine, M 98.

Makineli Tüfekler: MG 710, MG42’den esinlenilerek üretilen genel amaçlı makineli tüfek.

TEKNİK KART

TİP: Makineli Tabanca

ATIŞ TİPİ: Tam-Yarı otomatik

DİPÇİK TÜRÜ: Katlanabilir veya genişletilebilir dipçik

ORİJİNAL ÜRETİM: Amerika Birleşik Devletleri

İMALATÇI: SIG-Sauer ABD

ÜRETİM TARİHİ: 2013

VARYASYONLAR:

• MPX (Standard varyasyon)

• MPX-K (Sıkıştırılmış Varyasyon)

• MPX-P (Tabanca Varyasyonu)

• MPX-PSB (Tabanca Varyasyonu)

• MPX-SD (Kendinden Susturuculu Varyasyonu)

• MPX-C (Karabine Tüfek Varyasyonu)

KARTUŞ: 9 mm NATO, .357SIG, .40Samp;W

AĞIRLIK: 3 kg

TETİK TİPİ: AR tarzı

YÜKSEKLİK: 265 mm

GENİŞLİK: 52 mm

NAMLU UZUNLUĞU: 165 mm

GEZ-ARPACIK MESAFESİ: 270 mm

ATIŞ ORANI: 850 RPM (dakika da 850 mermi)

MEKANİZMA SİSTEMİ: Tamamiyle kilitli, kısa vuruşlu gaz basınç darbe teknolojisi

ŞARJÖR KAPASİTESİ: 10/20/30 Fişek kapasiteleri

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here