Bir İsveç Macerası!

Aimpoint, Merkel, Norma, 3M Peltor ve Dogtech’in yeni ürünleri

Bundan birkaç ay önceydi. Dergimiz Armi e Tiro’nun editörü Sayın Cem Batırbaygil, Avrupa’nın seçkin av, doğa ve silah dergilerinin yazarları için düzenlenen “Journalist Hunt-2015” etkinliğine katılmakla ilgili fikrimizi sorduğunda cevabımız elbette “memnuniyetle” oldu. Dünyanın önde gelen optik nişangah markalarından Aimpoint koordinesinde düzenlenen yeni ürün tanıtım ve sürek avı partisi 30 Kasım-4 Aralık 2015 tarihleri arasında İsveç’in Malmö ve Sörmland şehirlerinde düzenlendi.Avrupa kıtasından; Türkiye, İsveç, Norveç, Danimarka, Finlandiya, Polonya, Rusya Federasyonu, Fransa, İspanya ve İtalya’nın yanı sıra Amerika’dan da gazetecilerin katıldığı etkinlik oldukça yoğun bir tempoda ve bir o kadar da zevkli geçti.

30 Kasım 2015 Pazartesi sabahı Aimpoint firmasının Malmö’deki merkezinde başlayan maceranın ilk saatleri katılımcıların birbirlerini tanımaları ve sponsor firmaların ürün tanıtımlarıyla sürerken ilk durak Aimpoint Atış Akademisi tesisleri oldu.

Gece geç saatlere kadar süren etkinlik kapsamında üç ayrı istasyona ayrılan toplam 19 gazeteci/avcı; avda kullanılacak .30 kalibre Merkel RX.Helix tüfekleriyle atış, bilgisayar destekli elektronik atış simülatörüyle hareketli hedeflere atış ve Aimpoint ürünlerinin tanıtımı üzerine brifing aldılar.

Avcılığın köklü bir geçmişe sahip olduğu İsveç’te, atıcılığı da oldukça ciddiye alan ve çok iyi bir tesise sahip olan Aimpoint firması, özellikle geyik, yaban domuzu ve tilki avı konusunda hazırladıkları ve sinema adını verdikleri atış poligonunda son derece iyi bir eğitim verdiler.

Geniş bir sinema perdesine yansıtılan av görüntülerine gerçek mermilerle ve herkesin av sırasında kullanacağı tüfeklerle yaptığı atışlarda av gerçekten vuruluyorsa ekran donuyor aksi taktirde av yürümeye devam ediyordu. Aynı senaryonun yansı perdesine yansıtılan ve bilgisayar destekli olarak atış sonuçlarının takip edildiği modelinde ise namlu hareketinden vuruş noktasına ve namlu hızıyla av hızını karşılaştırmaya kadar her türlü veriyi görebiliyordunuz.

Yorucu bir ilk günün ardından gece Malmö’de konaklama sonrasında 1 Aralık Salı sabahı bu kez Aimpoint atış poligonunda tanıtım faaliyetlerine başlandı. Öğleden sonraya kadar Aimpoint monteli tabancalar ile Aimpoint monteli yivli ve yivsiz av tüfekleriyle yapılan atışlar, ayrıca Aimpoint monteli av tüfekleriyle yapılan trap atışlarının ardından Sörmland yakınlarındaki Högsjö av sahasına olan 4,5 saatlik uzun yolculuğumuz başladı. Autoropa firmasının sponsorluğunda yedi Land Rover/Range Rover ciple süren yolculuğun hemen ertesinde başlayan sürek avı iki gün sürdü.

Toplam dört farklı sahada 24 avcı/atıcının katıldığı avın nihayetinde 4 Aralık Cuma günü 4,5 saatlik uzun bir yolculuğun ardından Malmö Aimpoint merkezinde biten tanıtım etkinliği herkesin ağzında hoş bir tat bıraktı. Gelelim bu kusursuz etkinlik sırasında tanıtımı yapılan ürünlere.


“Toplam dört farklı sahada 24 avcı/atıcı”

Aimpoint

Bugüne kadar piyasaya sürdüğü ürünlerden elde ettiği geri bildirimleri oldukça ciddiye alan Aimpoint firması, bu etkinlik sırasında tanıtımını yaptığı ürünleri de tamamen kullanıcı odaklı tasarlamış ve üretmiş. Tam/yarı otomatik tüfekler ve pompalı av tüfekleri için üretilen Micro, CompC3 ve Micro H-2 tasarımlar tamamen uluslararası standartları karşılayacak kalitede. Dizayn edilen ürünlerin adı gibi mikro ölçekte küçük olması bunun yanı sıra 5 ve 8 yıllık pil ömürleriyle çok uzun kullanım süresine sahip olması kullanıcıların başlıca tercih sebepleri arasında. Yine bu etkinlikte kullanılan optik nişangahların kullanıldıkları silahlar da şu şekilde oldu:


Yarı otomatik tüfekler (Browning Bar, Meral, Winchester STX, ARGO) için Micro™ monte aparatlı,

Yarı otomatik tüfekler (Browning Bar, Meral, Winchester STX, ARGO) için CompC3™ monte aparatlı,

Pompalı av tüfekleri için (çift tırnaklı 11 mm dovetail kızağa monteli) Micro™ monte aparatlı,

Pompalı av tüfekleri için (çift tırnaklı 11 mm dovetail kızağa monteli) CompC3™ monte aparatlı.

Aimpoint firma yetkililerinin verdikleri bilgiye göre Avrupa’da 2016 baharında piyasaya sürülecek ürünler şimdiden Leupold QR, TİKKA T3 ve SAKO Optilock üzerinde denenmiş ve elde edilen sonuçlar da son derece tatmin edici bulunmuş. Konu hakkındaki teknik bilgilerin detaylı olarak www.aimpoint.com internet adresinde bulunabileceği ürünler hakkındaki şahsi görüşümüze gelince:


Yeni tanıtımı yapılan ürünlerin tamamında en dikkat çeken özellik, tabanca üzerinde monteli olanlar dahil çok hafif olmaları (Micro H-2 100 gr) ve sıfırlama ayarı yapıldıktan sonra herhangi bir düzeltme yapılmaksızın atışların hedefte toplanabilmesi,

Kırmızı noktanın hangi parlaklık seviyesinde olursa olsun dağılmaması,

5 veya 8 yıllık uzun pil ömrü,

Soğuk, sıcak ve su/basınç etkisine karşı korumalı olmaları,

Pompalı av tüfekleri ile yapılan atışlarda trap atışları haricinde tüm kullanıcılar tarafından beğenilmeleri (trap atışlarında herkes hedefte kırmızı nokta görmek yerine otomatik kas hafızası ile beyinden gelen alışkanlıkla atış yaptı ve atışları hedefte topladı),

Pikatini raylara çok kolay monte/demonte edilebilmeleri; özellikleri ile ön plana çıkmaktadırlar.




Merkel-Norma

Tanıtım faaliyeti sırasında Alman firması Merkel’in av tüfeklerini temin etmesi sayesinde .30 kalibre RX-Helix yarı otomatik av tüfeğiyle atış yapabilme olanağı bulduk. Merkel’in 56 cm namlu uzunluğu ve 2,9 kg ağırlığa sahip RX-Helix modelinin en çarpıcı özelliği 1 kg’ın altındaki tetik basıncı.





Tetiği çekmek üzere çok hassas davranmanız gereken bu ağırlık, hareket halindeki hedeflere çabuk atış kolaylığı sağlarken bir yandan da emniyet açısından ilave bir dikkat gerektiriyor. Tecrübesiz atıcılar için dezavantaj olabilecek bu durum RX-Helix’in belki de dikkat edilmesi gereken en önemli özelliği.Kurma kolunun oldukça kısa bir mesafede (yaklaşık 6,5 cm) geriye alınarak yeni merminin namluya sürüldüğü sistem, atıcıya gözünü hedeften ayırmadan ve nişan hattını bozmadan doldurmaya olanak sağlıyor.



1 dakikadan kısa bir sürede namlusu değişebilecek basitlikte parçayla dizayn edilen Merkel RX-Helix’in beş mermi kapasiteli şarjöründe ise Norma firmasının Tipstrike ve Ecostrike modeli mermiler kullanıldı. Av sırasında, küçük ve orta büyüklükteki avlar için üretilen Tipstrike ve Ecostrike modeli mermilerde, atışlarda tek bir mermide dahi sorun yaşanmaması, ürünün kalitesi açısından da önemli bir gösterge.





Sportif maksatlı Norma Tipstrike/Ecostrike mermiler dibe doğru kalınlaşan, uçlara doğru incelen ve mekanik kurşun kilidi yapısı ile oldukça sabit dış balistik değerleri sağlıyorlar. Üst tarafındaki polimer uç “deformasyon geciktirici” hedefe giren merminin av vücudunun içinde formunu girişte bozmadan daha derine ve hayvanın yaşamsal organlarına nüfuz etmesini sağlamaktadır.





3M Peltor

Dünyanın en önemli koruyucu kulaklık markası 3M Peltor’un, av sırasında sesleri keskinleştirerek dikkatinizi artıracak ve ortamda oluşacak mermi gibi ani patlama seslerinden kulaklarınızı koruyacak avcılar için özel dizayn edilmiş yeni modeli LEP- 100 EU da bu etkinlik sırasında tanıtılan ürünlerden biriydi. Bugüne kadar alışageldik kafa bantlı ve kulakları tam içine alan koruyucu kulaklık modelinden tamamen farklı bir tasarım olan LEP-100 bildiğiniz elektronik kulak tıkacından başka bir şey değil. Tek bir butonla devreye alınan ve kulağın içine elinizle ittirerek sabitlediğiniz bu modelde teknik özellikler de şöyle:


Her bir kulaklık ağırlığı 4 gr,

16 saati bulan lityum iyon pil ömrü,

90 dakikada ve kendi özel kutusundaki AA tipi 3 kalem pilden şarj edilebilme özelliği,

Düşük, orta, yüksek ses seviyesi ayarı,

0-50 derece santigratta kullanım.



Avcılar için üretilen LEP-100’ün yenilikçi bu tasarımı kullanım kolaylığı sağlamakla birlikte, uzun süre kulak içinde oluşturduğu hafif kaşınma hissi nedeniyle tasarım konusunda yeni bir arayışa gidilmesine sebep olabilir. Aynı ürünün askeri maksatlarla üretilen TEP-100 modeli toplamda 272 gr’lık taşıma/şarj kutusuyla birlikte çok şık olmakla birlikte fiyat konusunda kullanıcıya pek de kolaylık sağlamıyor ne yazık ki. Yine de aldığınızda pişman olmayacağınız bu ürün için 300 US Dolar/EU Euro civarında bir meblağ ödemeye hazır olanlar için önerilebilir.




Dogtech

Bu etkinlik sırasında kullanılan bir başka ürün de İsveç Dogtech firmasının tasarım ve üretimi olan av/görev köpekleri için koruyucu giysilerdi . Av sporunun geleneksel hale geldiği Kuzey ülkelerinde özellikle yaban domuzu avı sırasında köpeklerin aldıkları ölümcül yaraların önüne geçmek ve köpeklerin kaybolmasını, ayrıca avcılar tarafından vurulmasını önlemek için tasarlanmış ve üretilmiş ürünler tüm av süresince kullanıldı.





2005 yılından bu yana faaliyetlerini sürdüren bu İsveç firmasının köpekler için tasarladığı tüm giysilerde içte neopren kumaş dıştaysa Yüksek Performans Polietilen Fiber (High Performance Polyethylene Fiber- HPPF) ve kevlar benzeri KNO3 kumaştan oluşan sert naylon kullanılmış. Köpeklerin avcılar tarafından vurulmasını önlemek ve araç çarpmalarından korumak üzere görünürlüklerini arttırmak üzereyse 3M reflektörler devrede. Köpeklere temas eden neoprenle dış kısım kumaş arasında kat kat koruyucu kevlar kumaş kullanılmasının sebebiyse yaban domuzu ve kurt benzeri dişli hayvanların ısırmalarına karşı vücutlarını koruyabilmeleri.




GPS ya da başka takip cihazlarının da takılabileceği cebi de bulunan koruyucu yeleklerin her boyunu bulmak mümkünken, küçükken alınan köpeklerin ileride büyüdüğünde üzerine uygun ebatta yelekle değiştirilmesiyse firma tarafından ücretsiz gerçekleştiriliyor. Sadece avcıların vazgeçilmezi av köpekleri için değil K-9 köpekleri için de tasarlanan Dogtech ürünlerinin fiyatlarıysa ürün kalitesine paralel olarak biraz yüksek gelebilir. Öte yandan köpeğinize olan sevginizin göstergesi olacak bu meblağın yeri geldiğinde köpeğinizin hayatını kurtaracağını bilmekse bir başka rahatlık.





Sevgili Armi e Tiro okuyucuları, sizlerle bu sayımızda da kısa bir İsveç maceramızın aktarabildiğimiz bölümlerini paylaştık. Yeni sayılarda yeni ürünler ve yeni maceraları paylaşabilmek üzere en derin sevgi ve saygılarımızı sunuyor, yeni yılın ülkemiz insanı başta olmak üzere tüm insanlığa daha fazla barış, sevgi ve hoşgörü getirmesini diliyoruz. Elbette Armi e Tiro sevenler için de bol atışlı ve barut dolu günler getirmesini … Sağlıcakla…




CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here