Mısır’ın Eski Yerlisi: HAKİM

Hakim piyade tüfeği; 1950’li yılların başında Mısır tarafından üretim lisansı satın alınan, İsveç yapımı Ljungman AG-42 silahlarının bir kısmında 7,92 mm’lik Mauser mühimmatının kullanılmasından sonra, Mısır ordusuna dahil edildi.

Hakim tasarlanırken, Ljungman AG-42’nin üzerinde küçük değişikler yapıldı. Bu değişikliklerden en çok göze çarpanı, 7.92 mm’lik mühimmatın kullanılmasından dolayı yeni tasarıma namlu ağzı baskısı eklenmiş olmasıydı. Çünkü 7.92 mm’lik mühimmat, eskiden kullanılan orijinal 6.5 mm’lik İsveç mühimmatına göre nispeten daha çok geri tepmeye sahipti.

Hakim’de, İsveç tüfeğinin dış görünümünde de küçük değişiklikler yapıldı ancak temel tasarım aynı kaldı. Hakim piyade tüfeklerinin üretimi 1950-1960’lı yıllar boyunca İsveç’ten alınan makinalar ile devam etti ve yaklaşık olarak 70 bin tüfek üretildi. Daha sonra Mısırlılar, Hakim’in daha küçük bir versiyonu olan Rasheed tüfeğini tasarladılar ve az bir miktarda üretimini yaptılar.


Hakim tüfeği; gazlı sistem, sadece yarı otomatik modda çalışabilen ve şarjörle beslenen bir sisteme sahiptir. Hakim, Erik Eklund tarafından geliştirilen bir gazlı sistem kullanmaktadır. Bu sistem çeşitli tipteki mühimmatlara ayarlama yapmaya izin veren, manual olarak ayarlanabilen gaz vanası bulunan bir sistemdi. Kilitleme, cıvatanın arka kısmını aşağı çekerek gövdede bulunan girintiye geçirilmesi ile sağlanır. Mekanizmanın kurulması, her iki tarafta kavrama dişleri bulunan sürgülü üst kapak ile sağlanır. Kurmak için, sürgülü üst kapak sonuna kadar ileri doğru itilir ve ardından geri çekilir. Manuel emniyet, gövdenin arkasında ve dipçiğin üst tarafında bulunmaktadır. Besleme, 10 fişek kapasiteli şarjör ile sağlanmaktadır. Nişangahlar açık tip, mesafeye göre ayarlanabilen gez ve korumalı arpacıktan meydana gelir. Hakim tüfeği, kayış ve sökülebilir tipte süngü ile donatılmıştır. Toplam uzunluğu 1216 mm olan Hakim’in namlu uzunluğu ise 638 mm’dir ve bu silah 4,4 kg ağırlığa sahiptir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here