Hedef Üzerinde Nereye Nişan Alınmalı?

Doğru bir şekilde oluşturulan nişan hattı, hedef üzerinde hangi noktayı göstermelidir?

Nişan noktası tüm silahlarda, hedefin tam orta noktasıdır. Yani arpacığımızın ucundan nereyi görüyor isek vuruşlarımız o noktada toplanacaktır. Nişan noktası ile vuruş noktası aynı yerdedir. Bunun tek istisnası ayarlanabilir gezlere sahip olan silahlardır.

Şekilde de görüldüğü gibi ayarlanabilir geze sahip silahlarla numaralı hedeflere atış yaparken, siyah olan arpacık ve gezin, aynı renkteki hedef merkezinde kaybolmaması için, nişan noktası, beyazla siyahın kesiştiği alt kenar orta noktasını gösterecek şekilde ayarlanır. Bu şekilde ayarlanan bir silahla hedefin alt kenar orta nok- tasına nişan alındığında, vuruşların hedefin merkezinde toplandığı görülecektir. Fakat bu ayar sadece poligon atışlarında kullanılmalıdır. Gerçek hayatta nişan noktası, vurulmak istenen hedef merkezine göre ayarlanmalıdır.

Sabit geze sahip silahlar fabrikasyon olarak, 25 m.’den nişan alındığı noktayı vuracak şekilde ayarlanmıştır. 25 m.’den sonraki hedeflere atış yaparken, çekirdek yer çekimi etkisiyle yere doğru eğim yapacağından, milimetrik olarak, vurulması istenilen noktanın çok az üstüne nişan alınabilir. Bu silahlarda milimetrik ayar yapacak bir gez sistemi olmadığından bu ayar, göz kararı yapılmak zorundadır.

Doğru nişanın ne olduğu, nasıl tesis edileceği atıcı tarafından çok iyi anlaşılmalı ve pek çok kere tekrar edilmelidir. Temelde nişan alma; iki noktanın hizalanmasıdır. Çok basit olan bu hadisenin zor tarafı, nişancının atış boyunca vücudun göstereceği doğal salınımı dengeleyerek bu hizalamayı koru- ması ve tetiği bu hizalamayı bozmayacak şekilde çekebilmesidir. Bu basit fakat kesinlikle gerekli hadisenin en önemli kısmı, mermi namludan çıkıncaya kadar gözün ve zihinsel dikkatin arpacıkta toplanmasıdır. Bu süre esnasında göz ve zihinde meydana gelecek kayma sonucu arpacıktan uzaklaşacak dikkat fark edilmeden, nişan hattının ve dolayısı ile atışların bozulmasına sebep olacaktır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here