Silahınızı Tek İstifli mi, Çift İstifli mi İstersiniz?

Ateşli silahlar dünyasında büyüklük önemlidir. İster silahın boyutu, şarjörün boyutu, ister kalibrenin boyutu olsun, bireysel ihtiyaçlarınız için en uygun kurulumun belirlenmesi çoğunlukla aletlerinizin boyutlarına bağlıdır.

Tek istif ve çift istif, mermilerin şarjör içinde nasıl yönlendirildiği veya “istiflendiği” arasındaki fark anlamına gelir. Bir silahtan beklentilerinize bağlı olarak biri diğerinden daha iyi olabilir ve bir sonraki tabanca seçiminizde bunu dikkate alabilirsiniz.

Tek İstifli Tabanca Nedir?

Birisi “tek istifli” terimini kullandığında, mermilerin ateşli silah şarjörü içinde nasıl yönlendirildiğini kastediyordur. Bir silahın kendisi tek istifli olmasa da, tasarlandığı şarjör öyledir, dolayısıyla terim sıklıkla birbirinin yerine kullanılır.

Tek istifli şarjörler/tabancalar, ilgili mermileri tek sıra halinde dikey bir çizgide üst üste yığacak şekilde tasarlanmıştır. Bu, ateşli silahın daha ince, daha hafif ve bazı durumlarda daha kompakt olmasını sağlar.

Popüler tek istifli tabancaların bazı örnekleri Glock 48, Smith ve Wesson M&P Shield ve klasik 1911’dir.

Çift İstifli Tabanca Nedir?

Tek istifte olduğu gibi çift istif de mühimmatın şarjör içinde nasıl yönlendirildiğini tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Çift istifli bir şarjörün mühimmatı, şarjörün içinde iki dikey çizgi oluşturacak şekilde kademeli bir düzende istiflenir.

Çift istif şarjörlü ateşli silahlar, tek istifli muadillerine göre daha kalın olma eğilimindedir ve çoğu zaman daha ağırdır. Daha büyük gövde boyutları nedeniyle sadece daha ağır olmakla kalmıyorlar, aynı zamanda daha yüksek kapasiteye sahipler ve dolayısıyla daha fazla cephane taşıyorlar.

Bugün piyasada en yaygın çift istifli tabancalar Glock 19, Walther PDP ve Sig Sauer P320’dir.

Tek İstiflinin Faydaları Nelerdir?

Yukarıda bahsedildiği gibi tek istifli tabancanın temel faydaları daha ince profili, daha hafif olması ve daha fazla gizlenebilir ayak izidir. Daha ince bir profille, elleri daha küçük veya el becerisi daha az olanlar ateşli silahı rahatça tutabilir ve yönlendirebilir. Ayrıca ellerinizin büyüklüğüne bağlı olarak daha yüksek derecede kontrol sağlar.

Mühimmat yalnızca tek bir dikey çizgide istiflendiğinden genellikle daha düşük kapasiteye sahip olursunuz, bu da daha az ağırlık anlamına gelir. Ayrıca ateşli silahta daha az malzeme vardır ve bu da çok az da olsa çift istifli muadiline göre ağırlık azaltımını artırır.

Daha ince profil ve daha hafif olması nedeniyle, tek bir istifi ve çift istifi gizlemek genellikle çok daha kolaydır. Daha dar kıyafetler giyen, daha küçük bir fiziksel yapıya sahip veya mümkün olan en küçük ayak izini arayan biriyseniz, tek istifli tabanca satın almak iyi bir karar olacaktır.

Çift İstiflinin Faydaları Nelerdir?

Artık tek istifin artılarının ne olduğunu bildiğinize göre, çift istifin artıları nelerdir diye sorabilirsiniz. Çift istifli tabancaların en dikkate değer faydaları daha yüksek kapasite, daha geniş tutuş ve bazı durumlarda daha rahat atış deneyimidir.

Kademeli çift istifli tasarıma sahip olmak, mühimmat için daha fazla yer anlamına gelir ve çoğu zaman bu, yeni bir silah satın alırken çoğu insanın ana düşüncesidir. Özellikle gizli taşıma için seçtiğiniz ateşli silahta daha yüksek kapasiteye sahip olmak, her atışın önemli olduğu yüksek stresli bir ortamda son derece önemli olabilir.

Elleri daha büyük olan kişiler için geniş bir tutuşa sahip olmak, söz konusu ateşli silahla genel verimlilik açısından çok önemlidir. Daha geniş ayak izi sayesinde çizim ve atış sırasında ellerinizin ateşli silahı güvenli ve düzgün bir şekilde kavramasını sağlar. Bazı tek istifli silahların kabzaları çift istifli kadar geniş olsa da bu kural değil istisnadır.

Bazı atıcılar için daha geniş bir tutuşa sahip olmak, hem zihinsel hem de fiziksel konfor seviyelerini büyük ölçüde artıracaktır. Her çekişte tabancanızı iyi bir şekilde kavrayacağınızı veya satın alacağınızı bilerek rahat olduğunuzda, oraya nasıl ulaşacağınız yerine elinizdeki göreve daha fazla odaklanabilirsiniz.

Tek İstif, Çift İstiften Daha mı İyi?

Artık her ikisinin de faydalarını bildiğinize göre, muhtemelen hangisinin sizin için uygun olduğuna karar vermeye çalışıyorsunuz. Herkes farklı olduğundan, bu sizin bireysel ihtiyaçlarınız ve durumunuzdan büyük ölçüde etkilenecektir.

Dar kıyafetler giyen, aktif bir yaşam tarzı sürdüren, uzun süre oturan veya sadece en fazla gizlenmeyi sağlamak isteyen biri için, tek istifli ateşli silah sizin için en uygun olanı olabilir. Elbette tüm bunlar çift istifli bir ateşli silahla yapılabilir, ancak geleneksel olarak tek istifli bir silah daha çok tercih edilir.

Elleriniz daha büyükse, daha fazla kapasiteye ihtiyacınız varsa veya daha büyük bir gövdeyi tercih ediyorsanız, çift istifli bir tabanca sizin için uygun olacaktır. Geleneksel çift istifli tabancalar, o kadar ince ve gizlenebilir olmasa da, kaliteli bir taşıma sistemiyle yine de rahat ve güvenilir bir şekilde taşınabilir.

Hem Tek İstif hem de Çift İstif Avantajlarından Yararlanabilir miyim?

Ateşli silah geliştirmedeki son gelişmeler sayesinde bunu yapabilirsiniz! Çok uzun zaman önce Sig Sauer, çift istifli ateşli silahın kapasitesini tek istifin ince profili ve gizlenebilirliğiyle birleştiren Sig Sauer P365 9 mm tabancayı piyasaya sürerek kalıpları kırdı.

O zamandan bu yana Springfield Armory Hellcat ve Smith and Wesson M&P Shield Plus gibi diğer şirketler de bu yeni ayak izinin takip ettiler. Bu silahların tümü geleneksel çift yığınlı silahın kapasitesine ve şarjör tasarımına sahiptir, ancak tek yığınlı tabancanın kapladığı alanı ve avantajlarını sunarlar. Bu, daha büyük bir silahın cephane sayısını, ancak daha küçük şarjörün gizlenme kolaylığını isteyenler için mükemmel bir çözümdür.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here