Glock’larda Emniyet Tertibatı Var mı?

Glock tabancalarında, ateşleme başparmağınızla devreye sokup çıkardığınız manuel veya harici emniyetler yoktur. Bu durum, bazı silah sahiplerinin Glock tabancalarının emniyetleri olup olmadığını veya tamamen emniyetlerini sorgulamasına yol açmıştır. 

Glock serisi yarı otomatik tabancalar  1980’lerin başında piyasaya sürüldüğünde , çekiç ateşlemeli çift etkili/tek etkili ve yalnızca tek etkili tabancaların doymuş pazarına girdi. Birçok DA/SA tabanca tasarımında, silahı taşımayı güvenli hale getirmek için manuel bir emniyet veya horoz düşürme kolu kullanırsınız.

Glock o zamanlar nispeten benzersizdi – uğraşılacak harici emniyet kolları yoktu. Bu tasarım kararı bazı atıcıların Glock tabancalarını taşımanın veya ateşlemenin daha az güvenli olduğu yönünde etiketlemesine yol açtı.

Glock Güvenli Emniyet Sistemi

1982 yılında Avusturya Ordusu Glock P80’i benimsediğinde, başlıca rakipleri aşağıdaki sistemlerden birini kullanıyordu:

1. Manuel emniyet/hortum düşürme kolu — DA/SA

Beretta 92 serisi gibi bazı tabancalarda, emniyet kolunu aynı anda devreye sokmak çekici aynı anda gevşetir. Bu, ilk atışın çift etkili olacağı anlamına gelir – yani nispeten uzun ve ağır bir tetik darbesi – sonraki atışlar tek etkili olacak – yani kısa ve hafif. SIG P220 serisinde, bu basitçe bir gevşetme koludur – tetiği sıkabilir ve tabancayı istediğiniz zaman ateşleyebilirsiniz. 

2. Manuel güvenlik — SAO

Browning tasarımı M1911 ve Hi-Power (P35) tabancalarda, çekiç kurulu olduğunda manuel emniyeti devreye sokarsınız.  Kurulu ve kilitli  veya Birinci Durum olarak adlandırılan bu hazır olma durumunda, tabancayı ateşlemek için manuel emniyet kolunu devre dışı bırakmalısınız. CZ 75 ve Heckler & Koch USP gibi bazı DA/SA tabancalar da bu işlevi sağlar.

Glock yarı otomatik tabanca serisi, Glock’un  Güvenli Eylem Sistemi  ve  dolu hazne göstergesini içerir .  Güvenli Eylem Sistemi  üç pasif emniyetten oluşur. Bunlar şunlardır: 

1. Tetik Emniyeti

Etkileşime gireceğiniz ilk Glock emniyeti, tetiğin ortasında bulunan yaylı bir kol biçimindeki tetik emniyetidir. Tetik emniyeti devreye girdiğinde, tetiğin hareket etmesini engeller. Tetiği sıktığınızda, bu kolu bastırırsınız. Kol, tetiğin yüzüyle aynı hizada döndüğünde, tetik vuruşunu tamamlayarak tabancayı ateşlemenizi sağlar. 

2. Ateşleme Pimi Emniyeti

Ateşleme iğnesi emniyeti,  tetiği kasıtlı olarak sıkmadığınız sürece ateşleme iğnesinin ileri hareket etmesini engelleyen yaylı bir pistondan oluşur  . Tetiği sıktığınızda, tetik çubuğundaki bir lob ateşleme iğnesi emniyetini kaldırarak ateşleme iğnesinin ileri hareket etmesini ve fişekteki kapsüle çarpmasını sağlar. 

3. Düşme Güvenliği

Bir tabancayı düşürmek kesinlikle ihmalkarlığın bir işareti değildir. Ancak bazı tabanca tasarımlarında, silahın sert bir yüzeye çarpmasının ani etkisi, kurulmuş çekiç veya tetikleyicinin serbest kalmasına ve haznedeki kartuşun istemeden ateşlenmesine neden olabilir. 

Bu Glock emniyetinde tetik çubuğu emniyet rampasının üzerinde yer alır. Tetiği sıktığınızda, tetik çubuğu ateşleme piminin arka kısmıyla arayüz oluşturur, emniyet rampasını alçaltır ve ateşleme piminin ileri hareket etmesini sağlar. 

Ateşleme pimi ve düşürme emniyetleri, silahı sert, düz bir yüzeye, namlusu üzerine veya yan tarafına düşürdüğünüzde ateş almamasını sağlamak için birlikte çalışır.   Her iki iç emniyeti devre dışı bırakmak için tetiği kasıtlı olarak sıkmalısınız .

Tetik bırakıldığında bu üç pasif emniyet sıfırlanacak ve yeniden devreye girecektir. 

Dolu Hazne Göstergesi

Çıkarıcı aynı zamanda dolu hazne göstergesi olarak da kullanılır. Haznede bir mermi olduğunda, çıkarıcının sürgüden dışarı çıkmasına neden olur ve   haznenin dolu durumunun  görsel ve dokunsal onayını sağlar.

Bazı atıcılar dolu hazne göstergelerini gereksiz görür. Dolu hazne göstergesinin tüm silahları dolu olarak kabul etmenin ve tuttuğunuzda ateşli silahınızı boşaltmanın yerini tutmadığı doğru, ancak daha deneyimli olanlar için hoş bir ek olabilir. 

Ateşli Silahların Güvenliği

Ateşli silah güvenliğinin,  dikkatli bir zihniyet geliştirmek ve ateşli silahların kullanımıyla ilgili kurallara uymakla ilgili olduğunu  vurgulamakta fayda var  . Glock ateşli silahlarında bulunan pasif güvenlik sistemleri faydalıdır, ancak silahınızın dolu durumunu tekrar tekrar kontrol etmenin ve tutarlı namlu farkındalığı  ve  tetik disiplini uygulamanın yerini tutmaz . 

Deneyimli bir atıcının elinde, Glock tabancaları diğer silah türlerinden daha az güvenli değildir.  Pervasız ve sorumsuz kişilerin elinde ,  ateşli silahlar genel olarak tehlikeli bir sıkıntıdır . Glock tabancaları bu konuda benzersiz değildir. 

Kılıf Güvenliği

Glock’un birincil emniyeti tetik emniyeti olduğundan, Glock tabancasını kılıfına koymak, gevşek kumaş veya bezin aşağı doğru vuruşta tetik koruyucusuna girmesi durumunda risk oluşturabilir. Kılıfına koyma işlemi sırasında istem dışı bir ateşleme riski konusunda endişeleniyorsanız, ateşli silahınızı kılıfına nasıl koyduğunuza dikkat edin. 

Glock’unuzu her zaman düzgün ve bilinçli bir şekilde kılıfına geri koymalısınız bu, hareketlerinizin farkında olmazsanız herhangi bir silah için tehlikeli bir hareket olabilir. 

Boşken açık kalan ve şeklini koruyan bir kılıf seçmeyi düşünün. Sert deri veya Kydex bu amaca hizmet etmelidir.


Manuel Güvenlikler Hakkında Bir Söz

Glock tabancalarında  genellikle manuel emniyet kolları bulunmaz  ; Glock’un MHS girişi hariç.  

Glock tabancalarının sahip olduğu pasif emniyet sistemleri, onları tutmayı ve taşımayı güvenli hale getirmek için gayet yeterli olsa da, bazı atıcılar tabancalarını çekerken manuel emniyet kolunu devre dışı bırakmayı tercih ediyor. 

Bunun nedeni, kurulu ve kilitli olarak taşınabilen M1911 modeli veya bir DA/SA tabancasıyla deneyim sahibi olmanız olabilir. Sonuç olarak, önemli olan sizin  gönül rahatlığınızdır ; bu nedenle, evinizde taşımaktan veya bulundurmaktan en rahat olduğunuz tabanca türünü seçmelisiniz. Ancak, fırsatınız varsa Glock tabancalarını düşünmeli ve onlarla denemeler yapmalısınız.

Örnek olarak Glock 44’ü ele alırsak, aslında Glock’un en hatalı modeli değildir ancak  diğer silahlarda olduğu gibi her zamanki sorunları vardır  , bu yüzden çoğunlukla eğitim amaçlı kullanılır, yarışma amaçlı kullanılmaz.


Son Düşünceler

Glock tabancaları,   ateşli silah güvenliği kurallarına titizlikle uyduğunuz takdirde,  elleçlemek, taşımak ve ateşlemek için tamamen güvenlidir . Ateşli silahlarla güvende değilseniz , bir Glock ile daha güvende veya daha tehlikeli olmayacaksınız.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here