Ormanın En Hızlısı

600 mm uzunlukta namlular, değiştirilebilen tipte şoklar arasında bir Briley Diffusion, yanları deliksiz namlu şeridi; kısaca ormanda çulluk avı için tasarlanmış bir profesyonel. Ağırlığı 2.400 gramın biraz üzerinde, gövdesi elektrolitik olarak işlenmiş orijinal altın yaldızlar ve lazer işlemelerle süslü bir tüfek

Omnium Rizzini firmasının ilk süperpoze modeli. İlk kez 1997 yılında tanıtılan bu tüfek, bundan iki yıl sonra özel olarak çulluk avı için tasarlanmış 12 numara çaplı versiyonuyla da vitrinlerdeki yerini almıştı. 20 numara çaplı bu son modeli ise hafiflik açısından neredeyse rekor sayılabilecek bir yapıya sahip ve test ettiğimiz versiyonu sadece 2.420 gram geliyor. 600 mm uzunluğundaki “çıplak” namlularının da katkı sağladığı hafiflik ve çevikliği ile, bu tüfek ormanların kraliçesi çulluğu sık dallar arasında saklandığı yerden adeta bir ok hızıyla kalkışı ve çizdiği tipik “7” şeklindeki uçuşu sırasında yakalamak için tasarlanmış bir spesifik bir av silahı. Tabii çulluktan çulluğa bazı farklılıkların söz konusu olduğunu da unutmayalım: Ekim ayının ilk günlerinde geçiş yapanlardan, ki bunlara yüksek düzlüklerde rastlanır, Ocak ayında hayatta kalmayı başarmış ve yerleşik düzen kazanmış daha kurnaz olanlarına kadar çeşitli davranış gösterenlerini biliyoruz.

Hangisi olursa olsun, çulluk avlayabilmek için kısa mesafeden çok seri, hatta yıldırım hızıyla atış yapmak gerektiğini de iyi biliyoruz. Bunun için kullanışlı, çevik, insiyaki atışa uygun nişan düzenekleri olan, hatta saçma grupmanını mümkün olan en kısa sürede açabilen özel fişek kullanımına uygun bir süperpoze (ya da çifte) lazım. Veya elinizdeki tüfeğin spesifik şoklar ya da namlularla donatılmış olması gerekli. Yıllar içinde silah üretimi tekniklerindeki gelişmeler sonucu Paradox namluların yanı sıra, tipik sabit cyl/**** tipinde veya değiştirilebilen türden şoklar geliştirildi. Bunlardan bazılarıyla gerçekten çok iyi sonuçlar alınıyor. Bizim test konumuzu oluşturan “Omnium beccaccia light” modelinin namluları da değiştirilebilen tipte şok donanımına sahip. Silahın paket donanımında 5 adet namlu içine geçen tipte ve 700 mm uzunlukta şok mevcut: klasik **, ***, **** ve cyl şoklar aynı zamanda çelik saçmalarla kullanılabiliyor; bir de kaval tipi olan var ve “Paradox” olarak adlandırılan bu şok Briley yapımı.

1. Briley firmasının Diffusion modeli değiştirilebirlir şoklar Rizzini süperpozenin paket donanımında yer alıyor. Sağa kıvrımlı hafif yivleri sayesinde saçmalardaki dağıtıcı etkinin helezon formda olmasını sağlıyorlar.

2. 700 mm uzunluktaki çelik şoklar içten geçmeli. Aralarında Rizzini ve Briley markalarını taşıyanlar da görülüyor.

3. Namlular üzerindeki battue tipi namlu şeridi ve “V” formundaki gez hızlı nişan almayı kolaylaştırıyor.

Briley firmasının verdiği bilgilere göre silindirik şokta herhangi bir boğum yok, Diffusion modelinde ise (ki bunun bizim kullandığımız Paradox olduğunu sanıyoruz) sadece 0,005” (0,127 mm) kadar bir boğum var (skeet gibi) ve bu tüpün sağa kıvrımlı iç yivleri saçma grubuna helezonik bir seyir kazandırıyor. Rizzini fabrikasından çıkma silindirik namlularla 15 metre mesafeden yapılan atışlarla şoklu namlularınkileri karşılaştırdığımızda, şoklu atışların 750 mm çapındaki hedef dairesinin içine birkaç saçma fazla düşürdüğünü tespit ettik. Ayrıca saçmaların dağılımı, yani grupmanlar da silindirik çıplak namlularınkine kıyasla daha düzenliydi. Hedef dairesinin dışına düşen saçmalar da mevcuttu, ancak yine de daireye çok yakın yerlere isabet etmişlerdi.

C42 özel çelikten imal edilen namlular silindirik tipte ve yekpare gövdeli (kullanılan alaşımlı çelik 35CrMo4). Kilit takozlarının yüzeyi hare tekniğiyle kaplanmış. Parlak koyu renkli namluların iç kısımları ise krom kaplama, uzunlukları 600 mm, ağırlıkları 1.097 gram, namlu iç çapları ise 15,9 mm.

“ÇIPLAK NAMLULAR”

Namlunun üstünde iki adet havalandırma köprüsü olan çıkıntılı tipte namlu şeridi ve hızlı nişan almayı kolaylaştıran “V” tipi gez mevcut. Yanlarda bulunan birleşim bantları bu namlularda kullanılmamış. Arpacık kırmızı renkli küçük çubuk şeklinde, oldukça iri yapıda. Bu konfigürasyondaki süperpoze 1.045 mm uzunluğunda ve 2.424 gram ağırlığında. Oldukça hafif olmasına rağmen son derece stabil ve dengeli. Kubuz hafif alaşımlı metalden, sayısal kontrollü tezgahlarda imal edilmiş, yüksekliği 58,3 mm, eni 36 mm, uzunluğu ise 69 mm.

Silahın mekanizması FN modelinden türetilmiş klasik İtalyan boxlock. Trapez kesitli sağlam bir takoz ve kilit tırnaklarının yanı sıra yine iri boyutlu kırma takozları mevcut.

kubuzun ön yüzüne çelik bir parça uygulanmış ve iğne deliklerinin olduğu bölgeyi korozyondan koruma amacıyla düşünülmüş. Baskülü dipçiğe sabit şekilde tutan bir kol var.

1. Gövdenin sol tarafında yine aynen göğüsteki gibi dore işçilikli bir çulluk figürü var. Bunlar Ri.Pa firması tarafından lazerle gerçekleştirilmiş.

2. Tüfeğin sol yanının ayrıntıları görülüyor. Resimde huş ağaçları arasında uçan bir çulluk var ve üzeri elektroliz işlemiyle altın yaldız kaplanmış. Baskülü çevreleyen kısımlar ve namlular ise gri bir sınır çizgisi oluşturuyor.

3. Baskül CNC tezgahlarda işlenen hafif alaşımlı metal parçadan elde ediliyor. Silahın mekanik şeması geleneksel tipte, çelikten bir plaka kovan çıkarıcı tırnakların çıktığı delikleri koruyor.

4. C42 çelikten imal edilmiş yekpare gövdede kullanılan çelik namlularda da kullanılmış. Kilit tırnaklarının yüzeyleri hareleme tekniğiyle işlenmiş.

5. Bu resimde de basit ve sağlam yapılı kubuz görülüyor. Dış yüzeyi koyu gri ve horozları kuran pim mevcut.

Gövde üzerine lazerle işlenmiş gravürler Paride Piardi ve Raccardo Varini tarafından doksanlı yılların başında kurulan Ri.Pa firması tarafından gerçekleştirilmiş. Bu süslemelerde sağda ve solda yer alan ağaç siluetleri arasında uçan bir çulluk figürü görülüyor. Çulluğun üzeri elektrolitik olarak işlenmiş altın yaldızla kaplı. Süslemelerin hemen yakınında marka yer alıyor, göğüs kısmında yine altın renginde (dore) çulluklar ve ağaç figürleri bulunuyor. Tetik tablasının üzerinde helezon yaylı batarya bulunuyor, bu Rizzinin firmasının klasik Anson tipi bataryası ve donanımındaki manivela; hem ilk namluyu seçmekte kullanılan hem de manuel emniyet vazifesi gören düğmeye bağlı. Ayrıca otomatik emniyet ve silah açıkken devreye giren emniyet mekanizmasının düğmeleri var. Tetik köprüsü koyu renkte ve üzerinde silahın adı yazılı (beccaccia = çulluk). Seçme sistemli tek tetik krom kaplama, üzerinde ayar yapmaya yarayan alyen vida var. Kovan çıkarıcı tırnaklar (ekstraktörler) otomatik tipte. Tabanca kabzalı dipçik klasik dizayna sahip ve bakalit malzemeden yapılmış bir omuzluk ile donatılmış. Yüzeyi yağ işçilikli. El kundağı alman tipinde, ağırlığı 295 gram, üzerindeki Auget tipi ayırma kolu çok basit bir mekanizmayla çalışıyor. Kabza ve kundaktaki tırtıklı yüzeyler İskoç tipinde ve lazerle işlenmişler, yeterli tutuşu rahatça sağladıklarını söyleyebiliriz. Dipçik 375 mm uzunluğunda, burun düşüklüğü 38, topuk düşüklüğü ise 60 mm. Dipçik kasasının işçilik kalitesi oldukça iyi. Dipçik ve baskül bir arada 1.032 gram geliyor.

12 numara tüfekte yine Ergal malzemeden kubuz ve altın yaldızlı hayvan figürleri var.

ATIŞ TESTLERİ

Silahta ağırlıkların uyumlu dağıtılmış ve çok iyi bir denge sağlanmış olması, estetik ve işçilik kalitesiyle birleşince, Battista Rizzini tipik ürünlerinden biri ortaya çıkmış. Silahı elinize ilk aldığınızda ilk fark edilen hafifliği ve kolay kullanıma yatkınlığı oluyor. Nişan almak hızlı, dipçik ise konforlu. Testte kullandığım 20 farklı mühimmattan (26 ile 35 gram arasındaki Fiocchi, Nobel, Cheddite, Zanoletti ve Baschieri) hiç biriyle sorun yaşamadım. Bakalit malzemeli dipçik pedini ve bu süperpozenin hafifliğini dikkate alırsak, geri tepmenin 30 gram kurşunlu fişeklerden itibaren kendini hissettirdiğini söyleyebilirim. Tabii bir de şunu belirteyim ki, atışları yaptığım sırada üzerimde sadece bir gömlek ve bir avcı yeleği vardı. Silkeleme ve şahlanma söz konusu olmasa da, uygun miktarda kurşunla doldurulmuş fişekler kullanmanın daha iyi olacağı kesin. Tüfek çok hafif, çok kısa, çok kullanışlı ve estetik açıdan da fena sayılmaz. Baskül modern ama aynı zamanda klasik, koyu gri yüzeyi üzerinde dore süslemeler mevcut. Dipçikte kullanılan ahşap standardın biraz üstü ceviz, yağ işçiliği ile parlatılmış. Zaten Rizzini ulusal ve yabancı bir çok üreticinin aksine dipçikleri ve silahın bileşenlerinin büyük kısmını kendi fabrikasında üretiyor. Bu tüfek başta da bahsettiğimiz gibi, özellikle çulluk avı için tasarlanmış bir çifte; havalanan çulluğa daha seri kilitlenmeyi kolaylaştıran özel tipte namlu şeridi, iri boyutlu ve Lpa fosforlu arpacık, battue tipi namlu şeridinin üzerindeki “V” formlu gez silahın bu özelliğini en çok belli eden bileşenlerden bazıları. Bu Rizzini süperpozenin diğer bir özelliği, kaval tipi ve dağıtıcı özellikli Briley iç şok sistemi.

2. Dipçik yastığı bakalit malzemeden. Dipçikte özel seçim Türk cevizi kullanılmış, yapımı ve yağlı yüzey işçiliği Rizzini elinden çıkma.

3. El kundağı gaga tipinde, üzerinde basit mekanizmalı Auget tipi açma butonu var.

4. Tek tetik namlu seçme özellikli, krom kaplama ve ayarlanabilir tipte. Tetik korkuluğu (köprüsü) koyulaştırılmış renkte, üzerinde tüfeğin model adı var.

5. Namlu ağızları ve Lpa yapımı kırmızı fosforlu arpacık görülüyor.

Tüfeği omuzladığınızda çevikliği ve hafifliği gerçekten büyük keyif veriyor. Ben de bazı av parkurlarında bu tüfeği kullanmış olduğumdan bunu rahatlıkla söyleyebiliyorum.

Yan namlu bantlarının bulunmayışı ve namlu şeridinin spesifik konfigürasyonu ile hedefe yönelirken yana açılma hareketlerinin büyük rahatlıklar ve seri şekilde yapabiliyorsunuz.

Namluların imalatına büyük özen gösterilmiş, dolayısıyla isabetlilik ve saçma dağılımları da çok iyi. 35 metre mesafeden plakalara yaptığım atışlarda iyi yüzdeler elde ettim: Testte kullandığım Fiocchi fişekteki 333 saçmadan 178 tanesini ilk namluyla, 218 tanesini de (%65,4) ikinci namluyla 750 mm çapındaki hedefe isabet ettirdim. 350 mm çapındaki daha küçük hedefe sağladığım isabet de fena değildi (ikinci namluyla %33,6). Kısaca, bu süperpoze için konusunda ihtisas sahibi güzel ve hafif bir 20 numara diyebiliriz. Üstelik diğer av türlerinde de gayet verimli şekilde kullanılabilir.

Resimde arkadaşımız Arluno (Milano) atış poligonunda test atışlarını yaparken görülüyor.

Namluları kırma eylemi mükemmel; son derece yumuşak ve sessiz gerçekleşiyor. Kapatırken çıkan ses de mekanizmanın güvenli şekilde çalıştığının habercisi. Zaten mekanizma 10 yıl garantili. Tetik hızlı, düşürme ağırlığı 2 kilonun üzerinde (2.133 gr ilk namlu, 2.212 gr ikinci namlu). Silahın bütün kumandaları etkin ve verimli çalışıyor.

Kalitesine zaten alışık olduğumuz bu Rizzini süperpozenin fiyatı da fazla yüksek değil, zira değiştirilebilen tipte şoklarla donatılmış olsa da (maksimum şok mevcut değil), bu aslında uzmanlık alanı olan bir tüfek ve pazarda kendisine yeterli sayıda müşteri bulacağını düşünüyoruz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here