IMI Tavor TAR-21: Bordo Bereliler İçin

IMI Tavor TAR-21, IMI (Israel Military Industries) tarafından tasarlanıp üretilen ve aynı zamanda ismini İsrail’deki Tavor dağından alan bir piyade tüfeğidir. İsrail Silahlı Kuvvetlerinin envanterindeki M16, M4 ve IMI Galil gibi piyade tüfeklerinin yerini alması amacıyla bu proje başlatılmıştır.

Silahın tasarımı 1991 yılından itibaren, IMI ve İsrail Silahlı Kuvetlerinin işbirliğiyle başlanmıştır. 1998’de ilk prototip üretilmiş ve 2002 yılına kadar test edilmek üzere orduya temin edilmiştir.TAR-21 İsrail ordusu tarafından olumlu not almıştı ancak bu sırada ABD tarafından çok sayıda M4’ün İsrail’e verilmiş olması IMI Tavor TAR-21’in geliştirilme aşamasında yavaşlamaya yol açmıştır.

İlk seri üretime 2003 yılında 15.000 adet olarak başlamıştır. Kullanıcıları arasında İsrail yanı sıra birçok batılı NATO, Hindistan ve Hırvatistan gibi ülkeler bulunmaktadır. Ülkemizde de Bordo Bereliler olarak bilinen Özel Kuvvetler Komutanlığı da bu kullanıcıların arasında bulunmaktadır.
Silah kontrolünü maksimize edecek ergonomik tasarımı nedeniyle ev, bina baskını gibi şehir içi operasyonlarda; bullpup ( silahın boyunun avantajlı bir biçimde kısaltılması sistemi -böylece atış gücü ve menzili düşmez.) tasarımıyla askerin siluetini küçülterek sokak savaşlarında daha hızlı ve kolay hareket edebilmesi için kullanılmaya oldukça elverişli tam otomatik bir tüfektir.

Dakikada 750/900 mermi atış hızına ulaşabilecek bir mekanizması mevcut. M1 Garand, IMI Galil ve AK 47’de de olduğu gibi yağsız uzun iğneli piston sistemiyle çalışıyor. Bu sistem silahın mekanizmanın çalışma gücüne (boş kovanın atılması ve yenisinin fişek yatağına sürülmesi) katkı sağlar. AK-47’den de görebileceğimiz üzere bu sisteme sahip silahlar diğer silahlara nazaran ekstrem koşullara daha dayanıklıdır.
Mühimmat olarak 5.56x45mm NATO veya 9x19mm Parabellum fişekleri kullanılabilir. Kovan atım boşluğunun yönü değiştirilebilmesi nedeniyle hem sağ hem sol el kullanan atıcılar için uygun dizayn edilmiş.

Birçok saldırı tüfeğinde olduğu gibi 30 fişek hazneli şarjöre sahip.Bu şarjör M4 piyade tüfeğiyle aynı şarjördür. Silahın birçok temel parçasının polimerden yapılmasıysa ciddi derecede hafiflik sağlamış.
Tabi böylesine modern bir silaha klasik nişangah olmazdı. Bunun yerine lazer noktalayıcı, MARS veya MEPRO nişangah sistemleri tercih edilmiş.
4 farklı modeli vardır.
TAR 21: Piyade tüfeği olarak üretilen temel modeldir. Çatal ayak, lazer noktalayıcı, M203 bombaatar ve dürbün monte edilebilir.
CTAR 21: Namlusu TAR 21’e kısaltılmış olan compact modeldir.
MTAR 21: CTAR 21’den daha da kısadır. Silahı kısaltmak için el kundağının yerine tutma kolu yerleştirilmiştir. 5,56 mm ve 9 X 19 mm çapında üretilmiştir.
T95: MTAR 21’in geliştirilerek üretilen son modeldir. 9 X 19 mm mühimmat kullanır.
Özellikleri:
AĞIRLIK : 3.27 KG
NAMLU UZUNLUĞU: 46 CM
SİLAH UZUNLUĞU: 72 CM
KALİBRE: 5.56x45mm

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here