Av Sezonu Açıldı

Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından belirlenen tarihler kapsamında av sezonu bu yıl 17 Ağustos’ta açılacak. Avcılar av sezonu boyunca hafta sonu, çarşamba ve resmi tatillerde avlanabilecek.

Batı Akdeniz, Marmara, Güney Doğu Anadolu, Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz bölgelerinde 2013-2014 Av sezonu, 17 Ağustos Cumartesi günü başladı. Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü, Merkez Av Komisyonu’nun yeni sezon kararlarına ilişkin açıklamalarda bulundu. Merkez Av Komisyonu 16 Mayıs 2013 tarihinde toplandı ve alınan kararlar 26 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazete’de yayımlandı.

İZİN VERİLEN AV HAYVANLARI

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü›nün açıklamasına göre avına izin verilen av hayvanlarından bazıları için avcı başına bir günlük avlanma limitleri şöyle: «Kuşlar için; bıldırcın 10, üveyik 8, karatavuk 3, çulluksakarmeke 4, tahtalı-sakarca kazı 3›er, su çulluğu (bekasin):1, kınalı, kum, kaya ve çil kekliği: toplamda 2, (bu av sezonunda çil keklik sadece Ağrı, Ardahan, Bingöl, Bitlis, Elazığ, Erzincan, Iğdır, Kars, Ankara, Çankırı, Eskişehir, Afyonkarahisar, Malatya, Erzurum, Van ve Tokat illerinde avlanacak), yeşilbaş, kirik (çamurcun), elmabaş patka, çıkrıkçın toplamda 6. Memeliler için; Yaban tavşan 1, ada tavşanı, yaban domuzu (bek ve yürüyüş avında avcı başına): 2›şer, yaban domuzu (sürek avında avcı başına), (sürekçiler av yapamaz): 2, çakal 1, tilki 2.»

AVCILARIN GÜNLÜK LİMİTLERİ

Merkez Av Komisyonu’nun kararına göre; birbirini izleyen bir günden fazla süren avlanmalarda, avlanan av hayvanlarının avlaklarda ve av dönüşünde nakil vasıtası ve/veya avcıların üzerinde taşınabilecek en fazla miktarı; her bir avcı için belirlenen bir günlük avlanma limitlerini aşamayacak. Ancak bulunduğu ilin dışına avlanmaya gidecek avcılar beyanları doğrultusunda, birbirini takip eden ava açık iki gün olan sadece cumartesi ve pazar günleri ile resmi tatillerde (idari tatiller de dâhil), av dönüşlerinde bagajlarında avcı başına iki günlük limiti bulundurabilecek. İlan edilmiş genel ve devlet avlaklarında belirlenen kotalar; bakanlığın belirleyeceği kurallar doğrultusunda, kararda belirtilen avlanma süreleri ve günlük avlanma limitlerine uyulmak koşuluyla, ilgili avlak bölgesinde avlanma izin belgesi alınarak her gün av yapılabilecek. Genel ve Devlet Avlağı’nda herhangi bir türe ait kota bitince o türün o avlakta avlanması yasak. Avlattırılan tüm türlere ait kotalar bittiğinde o avlak ava kapanıyor.

YASAK ARAÇ GEREÇLER BELİRLENDİ

Avlanmada kullanılması ve bulundurulması yasaklanan araçlar, gereçler ve özellikleri ile avlanma esasları ise şu şekilde belirlendi: « Namlu hariç haznesi iki fişek alacak şekilde sınırlandırılmamış otomatik, yarı otomatik pompalı vb. yivsiz av tüfekler ile havalı tüfek ve tabancalar, « Canlı mühre ve çığırtkanlar, mekanik, elektronik hareket kabiliyetine sahip mühreler ile uçurtma şeklindeki mühreler, elektronik görüntü büyültücü veya görüntü değiştiriciden oluşan gece avı cihazları (gece nişan alma ve görüş dürbünleri), « Zehirli veya uyuşturucu yem, ilaç vb. malzemeler, « Yivli av tüfekleri kuş avında, « Bakanlıkça izin verilen geleneksel avcılık hariç, her türlü kapan, olta, ilmek, ağ, ökse, alaca, kafes ve tuzaklar, « Kişilerin yakın mesafeyi görme amacıyla kullandıkları el fenerleri hariç, ışık yayan araç ve gereçler, şarzlı el projektörleri ve sabit projektörler, aküyle çalışan el projektörleri; petrol türevleriyle çalışan her türlü ışık kaynaklı araç gereçler, « Sulak sahalarda; saz, kamış, diken, ot, çuval vb. şeylerle yapılmış veya toprakta çukur açılarak hazırlanmış üstü açık gümeler hariç, özel mülkiyetteki araziler de dâhil, her türlü üstü kapalı, korunaklı gümeler yapılamaz veya kurulamaz ve buralarda avlanılamaz, « Yaban domuzu avlarında tek kurşunlu fişekler dışında, başka fişek bulundurulması ve kullanılması da yasak.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here