GHOST INTERNATIONAL GTB

Güvenlik güçlerine yönelik amfibik bir ayakkabı: Değişken sertliğe sahip taban, çıkartılabilir tipte tabanlık, nefes alabilen saya, topukta jel yastık, burunda polimer malzemeden koruyucu takviye. Araç sürüşe ve yürüyüşe yönelik konfora büyük özen gösterilmiş.

Günümüzde “taktiksel” amaçlı amfibik bir çift bota ulaşmak artık çok kolay, zira Avrupa pazarları bu tip özelliklerin her çeşidine sahip botları ithal eden distribütörlerin istilasına uğramış durumda. Dolayısıyla biri ile diğer arasında sadece küçük farklar söz konusu. Ama yine de amfibik tipte bot üretenler arasında İtalyan Ghost International firması ürünlerinin bazı özellikleriyle bir adım önde.

Profesyonel güvenlik operatörlerinin zemine sağlam tutunma, konfor ve ergonomi gibi belli başlı özellikleri barındıran ürünlere ihtiyaç duydukları kesin. Dayanıklılık konusuna gelince, bu botun dış kısmı, yani sayası tamamen İtalya’da üretilen derilerden imal edilmiş ve kullanılan 1.100 denye Dupont Cordura kumaşa termik (ısıl) kaynak prosesi ile kaynatılmış. Bu kumaş nefes alabilen tipte, yani hava geçirgenliği olan bir dokuya sahip, kesilmeye ve mekanik zorlamalara karşı da dirençli malzemeden yapılmış. Isıl kaynak işlemi, vulkanizasyon işleminden farklı olarak iki farklı malzemeyi birbirine kaynatırken bunların spesifik özelliklerinin kaybolmamasını sağlıyor.

Değişken sertlikli taban , ön-arka kısımlarındaki tırnaklar daha sert, orta kısmı ise daha yumuşak. Her türlü yüzeyde kaymaz özelliğe sahip.

Kordura kumaş üzerinde aynı malzemeden yapılmış olan ve anti-statik bağcıkların geçtiği delikli şeritler var. Botun dili de, gövdede olduğu gibi hem uzun yürüyüşlerde, hem de araç sürüşlerinde maksimum konfor ve ergonomiyi sağlayacak şekilde tasarlanmış. Bu amaçla gövdesi dizayn edilirken konçların fazla yüksek olmaması ve arka kısımda aşil tandonunu aşmayacak yükseklikte olmasına özen gösterilmiş. Bu da yürüyüş sırasında bilek hareketinin rahat gerçekleşmesini sağlıyor.

ÜST ÜSTE KATMANLAR

Üretici firmaya yaptığım ziyarette bu botu oluşturan bütün tabakaları dikilmemiş halde görme ve dokunma fırsatı elde ettim. Kordura kumaşın altında PTFE (Teflon) malzemeden termik genleşme ile elde edilmiş mambran mevcut ve bu tabaka Gore-tex malzemeye eşit bir su yalıtımını garanti ediyor. Bu malzeme her bir inç kare başına dokuz milyar mikroskopik gözenekten oluşuyor ve bu gözenekler bir su molekülünden daha küçük olduklarından suyu geçirmezlerken, ayağın terlemesi sırasında oluşan su buharına ise geçirgenlik sağlayarak dışarı atılmasına yardımcı oluyorlar.

Botların taban astarı ve şilteleri kesmeye ve delinmeye dayanıklı malzemeden, bir adet çıkarılabilir tipte, bir de yalıtıcı taban astarı mevcut.

Diğer bir deyişle, su geçirmez tipte olan bu bot nefes alabiliyor. Bu “sandviç” tipi ikili tabakanın altında çürümeye dayanıklı tipte keçeden bir şilte bulunuyor. Saya tabana termik işlemle kaynatılmış. Tabanın zemine temas eden alt kısmı kauçuktan. Çıkartılabilir tipte taban astarı ise doğal malzemelerden üretilmiş ve topuk kısmına (konforu yükseltmek amacıyla) jel bir destek yastığı uygulanmış. Yalıtımı arttırma amaçlı bir şilte daha konulduktan sonra,bota bir de delinmeye ve kesilmeye karşı dayanıklı (EN 347 sertifikalı), ama aynı zamanda yumuşak ve esnek yapıda olan bir takviye ara parçası tatbik ediliyor ve dikişe hazır hale getiriliyor. Sadece ağır çalışma koşullarının olduğu yerlerde değil, kentsel ortamda da bazen kesici tipte nesneler ve emniyet güçlerine fırlatılan yaralayıcı cisimler olabildiğinden, güvenlik operatörlerinin bu tip koruyucu botlara olan ihtiyaçları tartışılmaz diyebiliriz. Bu botların güvenlik açısından diğer bir avantajı burun kısmında plastik bir koruyucu bulundurması. Bu koruyucu burunlukta kullanılan malzeme infilak gibi durumlar vuku bulduğunda metale karşı daha dirençli olduğu kanıtlanmış bir malzeme olduğu gibi, aynı zamanda metal detektörlerine karşı da sorun yaratmıyor ve kontrol amaçlı ayakkabı çıkartma gibi durumlara yol açmıyor.

DEĞİŞKEN SERTLİĞE SAHİP TABAN

Amfibik botların kalbi olan taban bir başka İtalyan firmasının üretimi ve antistatik özelliklere sahip olduğu gibi, aşınmaya ve yağlara karşı dayanıklı, ateşten kaynaklanan alevlenme sürecini geciktirici özellikleri de içeriyor. Taban yapısı farklılaştırılmış değişken sertliğe sahip (tırnakların olduğu ön ve arka bölümleri daha sert, orta kısmı daha yumuşak), bu şekilde hem daha fazla konfor, hem de kaymaya karşı daha yüksek tutuş sağlıyor.

Anti-şok (darbe emici) jel malzeme çıkartılabilen taban astarının topuk kısmına yerleştirilmiş.

Kısaca, üretim aşamasında bir yandan koruma sağlama amacı gözetilirken, bir yandan da kullanıcının yürüyüş sırasında azami ergonomiden yararlanması istenmiş. Çoğu kez “amfibik” kelimesi konfor açısından belirli bir rahatsızlık söz konusu olacağını çağrıştırıyor, ama bu botlarda tam tersine büyük bir rahatlık ve konfor mevcut. Elbette kullanıcı kendisini bir spor ayakkabısıyla hissettiği kadar rahat hissedemese de, üretici firmanın konfor ve koruyuculuk hedefleri arasında en iyi dengeyi yakalamış olduğunu gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here