Türk ekonomisinin büyüme hızı nasıl dikkatleri çektiyse Türk silah sanayiinin olağanüstü büyümesi de aynı şekilde dünyanın dilinde.
Bunu, yıllarca taklit ettiğimiz, her türlü ürün ve markalarına imrenerek baktığımız İtalya’nın önde gelen silah otoritelerinden duyunca çok daha iyi anlıyorsunuz.Türk ekonomisinin büyüme hızı nasıl dikkatleri çektiyse Türk silah sanayiinin olağanüstü büyümesi de aynı şekilde dünyanın dilinde.
Bunu, yıllarca taklit ettiğimiz, her türlü ürün ve markalarına imrenerek baktığımız İtalya’nın önde gelen silah otoritelerinden duyunca çok daha iyi anlıyorsunuz.
Armi e Tiro-Türkiye’nin davetlisi olarak Türkiye’ye gelen ve Armsan’ı ziyaret ederek haklarında kapsamlı bir yazı yazan Massimo Vallini’nin ilk paragrafı, dünyanın bize nasıl baktığını çok iyi özetliyor: “Aradaki uçurum hızla kapanıyor.” Batının Türkiye’ye oryantalist bakışının bir uzantısı olan söz konusu cümledeki “uçurum”u fiyat olarak algılarsak daha doğru bir okuma yapmış oluruz. Çünkü gerçek, bu! Markalaşma ve imaj konusunda almamız gereken yolu bir kenara bırakırsak, kalite ve yenilikçilik konusunda çok büyük yol kat ettik. Fiyattaki iyileştirme ise imaja bağlı.
Massimo, tüm samimiyetiyle İtalyan silah dünyasına bakın nasıl sesleniyor: “Özellikle de yarı otomatik tüfekler kategorisinde Türkiye artık dünyanın bütün pazarlarında, özellikle de ABD pazarında son derece rekabetçi bir ülke. Üstelik bütün samimiyetimizle belirtmemiz gerekirse, bazı Türk firmalarının kalite konusunda artık İtalyanlara özenecekleri pek bir şey yok. Ama her zaman örnek alındıklarının da altını çizelim. Türk üreticilerin yenilikçilik (inovasyon) konusunda da söyleyecekleri çok şey var… Bugün Türkiye’de silah sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık yüz kadar firma var ve Amerika Birleşik Devletleri’ne yapılan yivsiz av tüfeği ihracatı 441.332 adet gibi inanılmaz bir rakama ulaşmış durumda. İkinci sırada 170.460 adetle İtalya var, üçüncü sırada ise 154.446 adetle Çin… Kısaca, silah dünyasında da artık her şey, çok çabuk değişiyor.”
Dünyadaki değişime en iyi şekilde ayak uyduranlar firmalarımızdan biri de Akkar. İtalyan IPSC Shotgun milli takımı teknik komiseri ve aynı zamanda sıkı bir avcı olan Roberto Vezzoli’nin Akkar’ın üretip pazara sürdüğü 28 numara Altay’ı test ettikten sonraki algısının nasıl değiştiğini söylemeye bile gerek yok. Bugün trend haline gelen ve ikinci baharını yaşayan 28 numara, çiftelerden superpozelere hatta yarı otomatiklere kadar sektörü çap değişimine zorluyor. 2009 yılında Benelli’nin çıkardığı 28 numaralık Raffaello Crio modeli ilk başlarda pazar karıştırıcı gibi algılansa da bir süre sonra bir trende dönüştü. Bu durumu iyi okuyan Akkar, Altay 28 ile İtalyan avcıların tercihleri arasına girdi. Bu ve benzeri hamleler, Türk silah sektörünü yakın gelecekte değişimin takipçileri değil, öncüleri haline getirecek.
Kasım sayımızın içeriğine gelince, çok hafif ve konforlu olan Beretta A400 Xplor Action’dan İngiliz BSA’nın saçma sayısını gösteren şarjörüyle dikkatleri çeken havalı tüfeği Scorpion SE Carbine’ye, Korelilerin PCP bull-pup tüfeği Evanix Blizzard S10’dan Amerikan ordusunun dünyadaki sembolü Colt M16’ya kadar birbirinden farklı silah testleri, koleksiyonluklar, mühimmatlar, aksesuarlar ve avcılık teknikleriyle dolu sayfalarımızda yine keyifli yazılar okuyacak, silah dünyasındaki değişime yakından tanık olacaksınız.
Armi e Tiro… Hobiden daha fazlası!