SELLIER BELLOT NOSLER PARTITION

Nosler mermilerin efsanevi gücü ile SellierBellot fişeklerin kalitesi birleşti: Sonuç çok uyumlu bir birliktelik

Yivli namlulu tüfeklerle ilgili olarak son yıllarda en belirgin şekilde görülen eğilimlerden biri, birçok tanınmış üreticinin kendi ürettiği bileşenleri (kovanları, kapsülleri, barutları) Sierra ya da Nosler gibi ünlü markaları taşıyan çekirdeklerle bir arada kullanmak. Avcı açısından olaya bakıldığında, Partition çekirdek ile Sellieramp;Bellot markası bir araya geldiğinde, müşteriye hiç kuşkusuz onlarca yılın deneyimini taşıyan uzman firmaların elinden çıkma daha verimli ve etkin bir ürün sunuluyor ve bu arada fiyatın da her halükârda rekabetçi tutulmasına gayret ediliyor.

KLAS BİR MERMİ

Nosler Partition arkasında yarım yüzyıla dayanan bir kariyere sahip (bu çekirdekle ilk denemeler 1947 yılında yapılmış) ve dolayısıyla fazla tanıtıma ihtiyaç duyan bir ürün değil; ama yine de belli başlı vasıflarına bir göz atalım: Çekirdek, bakır alaşımlı ve H kesitinde bir gömleğe sahip. Çekirdeğe dikey pozisyonda bakarsak, alt ve üstteki bölümlerinde kurşun alaşımlı birbirinden bağımsız iki ayrı nüve bulunuyor. Önde bulunan, yani dikey pozisyonda üstte kalan nüve, açıkta kalan uç kısmı sayesinde ava değdiği anda hızla genleşme görevini yerine getiriyor Gömleğin et kalınlığının farklı oluşu ve fişeğin tabanına doğru giderek kalınlaşması ile, nüvenin çekirdek cidarına kaynaklanmış olması bu genleşmenin kontrollü ve eşit dağılımlı bir şekilde gerçekleşmesini sağlıyor, bu şekilde maksimum enerji aktarımı temin ediliyor. Arkadaki nüve ise penetrasyon, yani delme görevini yerine getiriyor, çünkü gömleğin ters “U” şeklindeki yapısı deformasyonu önlüyor ve dolayısıyla çekirdeğin orijinal ağırlığının yaklaşık üçte ikisi muhafaza edilmiş oluyor. Gömleğin taban kısmı presle sağlam şekilde büzülmüş (boğulmuş), zira en güçlü magnum kalibreler kullanılsa bile gerçekleşen şiddetli darbe ve titreşimlerin arkadaki çekirdeği kılıfından çıkarma ihtimali ortadan kaldırılmak istenmiş.

Bu çekirdeklerle doldurulan Sellieramp;Bellot fişekler orijinal bir ambalajla satılıyor ve kitap şeklinde açılan kartın kutularda 20 adet fişek yer alıyor. Ambalajda bu ünlü mermilerin yapısı ve vasıfları hakkında bilgiler de mevcut. Bu şekilde tasarlanmış ambalajı kolayca iki parçaya da ayırabiliyor ve 10’ar fişeklik ayrı ambalajlar halinde ceplerinize veya sırt çantanıza istediğiniz gibi yerleştirebiliyorsunuz. Kapalı şekildeki kutunun arkasında ise balistik veriler, 100 metreye sıfırlanmış silahla 300 metrelik maksimum avlanabilme menzili gibi bilgiler yer alıyor. Teknik bilgiler beş farklı dilde yazılmış. Bu serideki ürün yelpazesi oldukça geniş ve hem Amerika’daki avcılık aktivitelerinde yaygın kalibreleri (.243 ve .270 Winchester, 7 mm Remington magnum, .308 Winchester, .30-06, .300 Winchester magnum), hem de Avrupa’daki en tanınmış ve yaygın kullanılan çapları kapsıyor (6,5×55; 6,5×57; 7×57; 7x57R; 7×64; 7x65R; 8×57 Js; 8x57Jrs ve 9,3×62): Her bir kalibre için avcılıkta maksimum verimi temin edecek şekilde optimize edilmiş tek bir çekirdek ağırlığı sunulmuş ve dolayısıyla mevcut ürün yelpazesi içinde orta ve orta üstü ağırlıklar öne çıkarılmış. Örneğin 6,5 mm çap için 140 grain çekirdekler tercih edilmiş, ama Nosler katalogunda 100 ve 125 grain çekirdekler de mevcut. Yine bir örnek: .243 kalibre için 100 grain çekirdek seçilmiş, ama katalogda 85 ve 95 grain çekirdekler de var. Tek istisna .270 Winchester: Bu kalibre fişek için 130 grain çekirdek tercih edilmiş, ama katalogda 140, 150 ve 160 grain çekirdekler de bulunuyor. Başka bir örnek daha verecek olursak, .30 kalibre fişeklerde, 150 grain hafifler ve (özellikle .308 Winchester’e uygun) 200-220 grain aşırı ağır olanlar arasında kalan 180 grainlik çekirdek tercih edilmiş.

TEST ATIŞLARIMIZ

En ayrıntılı incelediğimiz kalibre 180 grain çekirdekli .30-06 kalibre oldu, çünkü av aktivitelerinde en yaygın ve çok kullanım alanı olan kalibre bu.

Fişeğin bileşenlerinin özenli bir şekilde bir araya toplanmış olduğu ilk bakışta fark ediliyor. Kovan ağzındaki sıkma deformasyona yer vermeyecek şekilde kademeli uygulanmış ve fişek boyu 83,0 milimetrede tutularak 84,84 mm olarak belirlenen CIP sınırı için özellikle kalibre konusunda çok hassas tüfeklerde sorun yaşamamak için yeterli marj bırakılmış. 5 fişeklik bir örnek bazında ölçüm ortalamalarıyla merminin, ball powder tipi küresel barutun ve kovanın ağırlıklarını tespit ettik. Barut dozu beş adet örnekte en ufak farklılık göstermedi ve 48,6 grain geldi. Nosler Partititon çekirdekler ise üç örnekte beyan edilen nominal ağırlığa (180,0 grain) denk geldi, diğer ikisinde ise sadece 0,2 grain (yani yok denecek kadar az) bir sapma gösterdi. Kovanların ağırlığı da beyan edilenle aynı gibi; sadece 1 grainin altında bir sapma tespit ettik. Atışalanına gittiğimizde fişekleri 510 mm uzunlukta namluya sahip Browning Bar ile test ettik ve mermi hızlarının son derece istikrarlı olduğunu gördük (standart sapma 3’ün altındaydı). Şirketin resmi beyanına oranla saniyede yaklaşık 30 metrelik bir düşüş saptadık (ama normalde bu saptama gaz sistemi olmayan ve uzunluğu 600 mm olan manometrik namlularla yapılıyor).

Çekirdeğin kurşun olan uç kısmı açık, yani gömleksiz olmasına rağmen besleme sırasında en ufak tutukluk, tereddüt görülmedi; kovan atma işlemi gayet düzenli gerçekleşti. Atılan boş kovanlarda deformasyon hiç yoktu ve sadece boyun kısmında çok hafif bir islenme tespit ettik. Kısaca, eğer teknik ve kaliteli bir fişek almak ve doğru fiyat ödemek istiyorsanız, Sellieramp;Bellot Nosler Partition serisi tam size göre.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here