Utku Aral “ABD’deki stok sorunu, bizleri değil büyük firmaları etkiler.”

Katılım olarak baktığımız zaman biz daha az katılım olacağını bekliyorduk bu sene. Çünkü malum 2013’ün sekizinci ayına kadar devam eden çok büyük bir satış adeti vardı.

Tabi bütün herkes stoğa yakalandı bu süreçte. Ama gördüğümüz kadarıyla katılımda bir eksiklik yok. Bütün firma sahipleri gayet ilgili bir şekilde fuara gelmişler ve onlardan da bu konuda herhangi bir kötü bir geri bildirim almadık. Önemli olan şu, bizim kendi ithalatçılarımız 2013’deki bu yüksek satıştan stoğa yakalanmadılar; yani piyasada fazladan duran bir Canik stoğu yok. Bu önemli, ancak başka ürünlerin stoğu var; bu ürünlerin stoğu erimeden de başka ürünleri alıp da para harcamak istemiyorlar doğal olarak. Bizim tahminimize göre bu dördüncü, beşinci aya kadar devam edecek diye bekliyoruz. Ama biz yüklemelerimizi yapmaya devam ediyoruz.

Şu an sistemin normale dönüşe tanık oluyoruz. Bu dönemde tabi daha çok çalışmak gerekecek, yeni ürünler, piyasanın arzu ettiği talepler, fiyat bunlar çok önemli. Şu anda bizim distribütörlerimiz sipariş almaya devam ediyor. Dediğim gibi bizim ürünümüzde bir stok fazlası yok, şu an piyasada distribütörlerimizin elinde kalan bir stok yok, o yüzden iyi hazırlandık.

Esasen stok sorunu bizden daha çok, büyük Amerikan firmaları olsun, büyük üreticiler olsun, onları etkiliyor. Biz zaten potansiyelini doldurmuş en yüksek seviyesine ulaşmış, en yüksek satışa ulaşmış bir firma değiliz; biz o yola gitmeye çalışan bir firmayız. Şöyle düşünün normal pazarda 650 bin tane üreten Smith Wesson bu sene 800 bin tane ürettiği zaman onun için sıkıntı. Çünkü o belki şu an 500 bin üretecek bu sene. Ama biz zaten hep artışta olan firma olduğumuz için, biz o tepkileri daha yumuşak hissediyoruz. Tabi onun dışında Güney Amerika pazarı önemli, bütün herkes Amerika pazarındaki yavaşlamayla bütün dünyaya yayılacak. Oralara satış yapmaya çalışacak doğal olarak. O yüzden orada bir rekabet durumu ortaya çıkacak. Ama biz Güney Amerika pazarında da iyiyiz, mesela Paraguay olsun bizim 2012 yılında dahil ettiğimiz, şimdi 2013’te çok ciddi bir satış yaptık 2014 öyle. Peru için aynı şey geçerli. Orta Amerika’da Guatemala, Salvador oralarda çok güzel satışlarımız devam ediyor. Oraların yükleme problemleri var Türkiye için sıkıntı olan şeyler, oralara mal ulaştırmak problem, Amerika üzerinden geçiyor. Çok ciddi bir izin sistemi var. Ama artık taşımacı firmalarımızda bunları çözdü.

Türkiye pazarına gelince, ne artıyor ne azalıyor, sabit. Kötü geçtiği zaman 17 bin, iyi geçtiği zaman 20 bin. Toplam satış o yüzden çok önemli değil, Türkiye pazarında. Kurumlar eski silahlarını zaten emniyete teslim ettiler, yeni silahlanmalarını yaptılar. Şimdi artık yeni kurumlar yeni yeni şeyler almayacaklar çok fazla 2014 yılında. Ama tabi önemli olan Türkiye’nin işte şu an çalışmakta olan durum emniyeti ve özel harekâtına bu süreci Türkiye’nin çok güzel ilerletmesi, bizlerin çok iyi ilerletmesi gerekiyor. Türkiye’ye yabancı silahın girmemesi gerekiyor. Bunda politik olarak değil, performansla kaliteyle yapmamız gerekiyor. Önemli olan bu. O yüzden 2014 bu mücadelerle geçicek. Biz firma olarak diğer firmalara göre biraz rahatız. Çünkü bizim sadece üretimimiz bu değil. Çok rahat dengeleyebiliyoruz. Diğer üretimlerimizi kaydırabiliyoruz, kapasitemizi her zaman %100 olarak doldurabiliyoruz. Ancak ürünümüzün daha çok arkasında duracağız 2014’te. Çünkü pazarlarda çok daha ciddi bir rekabet olacak, kolay satış olmayacak, bu da inşallah herkes için hayırlısı olacak.

CANİK P-120


Bu sene 2014’te çıkardığımız bir ürün P-120. Tamamen komple çelik bir platform. Türkiye’de 15 mermi kapasiteli ama yurtdışında 17 veya uzatmayla 19 mermi kapasiteli. Atıcılık için yapılmış bir silah. Amaç, ağır olmasıydı. Bir de tabi en önemlisi, silahın atışta kullanılabilmesi için hem tek hareket çift hareket tetik sistemi hem istenirse tek hareket tetik sistemine fırsat veriyoruz. Ayrıca yine spor atıcılığı için emniyet sistemi ve sunucu deneyimi sistemleri daha geniş olan kitleri var. Yine üzerindeki sabit gezin haricinde ayarlı gez LPA’dan kullanıyoruz, başka ürünlerde kullandığımız gibi. Bir de tabi çift taraflı olması amacıyla şarjör kilidinin silahın sol tarafına yani solakların kullanabilmesi için döndürülme olanağına da sahip.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here