Ağızdan Doldurma Tüfekler için Yeni Bir Mermi

Ağızdan dolma tüfekler, Amerikan iç savaşından beridir uzun bir yol kat ettiler. Yine de klasikten vazgeçemeyen bazı koyu av tutkunları için bu tarz tüfekler modern cephaneli av silahlarına rağmen halen bir numara!

Modern ağızdan dolma tüfekler ile aralarındaki kalan belki de son benzerlik doldurma şekilleri. Atalarına kıyasla ateşleme sistemlerinden tutun, kullanılan barutlara kadar hemen her yönde değişikliğe uğramışlardır.

Bu değişikliklere önemli bir tane daha eklemek isteyen Federal Premium; Bu tüfeklerin mermilerine el atmış durumda. Bakırdan imal edilmiş olan ve Trophy(trofe)adını verdikleri yeni ağızdan dolma mermileri ile hedefledikleri amaç ise sabot kurşunun performansına tapalı bir merminin kolaylığı ile ulaşmak! Firma; B.O.R. Lock MZ System(Kurşun Sıkıştırıcı Rampa Kilitleme Sistemi) sayesinde ideal balistiği yakaladığına inanıyor.

B.O.R. Kilitleme Sistemi’nin kalbi ise mermi tabanına sabitlenmiş bir polimer kapak. Bu kapağın görevi ise tıpkı bir sabot gibi gaz kaçış yollarını mühürlemek ve yivlere kenetlenmek. Ateşlemenin oluşturduğu güç ile ileri itilen bu kapak; önündeki tapayı, kurşunun yan yüzeylerinde yer alan sıkıştırıcı rampalara itiyor ve bu sayede kurşunun çapı gövde boyunca arttırılmış oluyor. Bu sistem sayesinde 180 metreye kadar etkili menzil sunan merminin tek fonksiyonu bu değil.

Ağızdan dolma silahların bir diğer zorluğu ise doldurma zamanıdır. B.O.R. Kilitleme Sistemi ayrıca silahın daha hızlı doldurulmasına iki farklı yönden katkı sağlıyor.

Bu yönlerden birincisi Trophy’nin çapının, namlu çapından küçük bir farkla daha dar olması. Diğeri ise kapak kısmının çevresinde yer alan polimer destekli sert halkanın adeta bir kir sökücü gibi davranması. Bu ikinci özellik sayesinde namluyu temiz tutmak için gereken harbileme işlemi diğer kurşunlara kıyasla daha seyrek aralıklarla yapılıyor.

Mermi, ayrıca Trophy Copper serisindeki diğer mermilerde de olduğu gibi polimer bir uca sahip. Dış yarmaları ve derin boşluğu sayesinde de çarpma esnasında oldukça yıkıcı bir şekilde açılan merminin diğer balistik özellikleri ise rüzgardan minimum etkilenecek şekilde hesaplanmış.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here