Ata Arms 12 Numara SP Trap

Türk firması Ata Arms, trap kategorisinin geniş panoraması içinde ilk kez yer alıyor. Değiştirilebilir tipte şok tüpler, ayarlanabilir dipçik ve yüksek namlu şeridi ile “Sp Trap” süperpozede hiçbir eksik yok; üstelik namlu selektörü (seçicisi) ile “Compact sporting” dalına da göz kırpıyor.

Düşük fiyatlı başlangıç seviyesindeki silahlar, ister tabanca, ister karabina veya yivsiz tüfek olsun, ülkemizde giderek daha fazla tutulmaya başladı. Bunlar genelde ünlü silah platformlarını baz alan ve çok daha ilginç fiyatlarla satılan kopyalar. Bu tip ürünlerin bu kadar yaygınlaşmasına elbette içinde bulunduğumuz ekonomik kriz de yol açıyor ama, tek gerekçe bu sayılmaz: Çoğu kez bazı atıcılık dallarına (örneğin bu modeli ilgilendiren Trap dalına) merak salan atıcılar bu aktivitenin ilk deneyimlerini kendilerine ait bir silahla ve aşırı paralar harcamadan yaşamak istiyorlar, zira haklı olarak bu tutkularının bir saman alevi gibi parlayıp sönecek mi, yoksa bir aşka mı dönüşecek olduğundan emin olamıyorlar. Aşka dönüşmesi halinde bu meraklarına daha fazla uzmanlık ve profesyonellik kazandıracaklarını biliyorlar. İşte Türk firması Ata Arms tarafından ünlü Beretta 682 modelinden kopyalanarak, ama daha ılımlı çizgilerle donatılarak üretilen “Sp Trap” modeli de bunlardan biri.

Çakmağın üst kısmı mat yüzeyli. Resimde ilk planda birinci namlunun emniyet-selektör düğmesi ve açma anahtarı görülüyor.

Tabanca tipi kabzaya uzanan bölüm ve her iki yüzü kaymazlık sağlamak için tırtıklı tasarlanmış olan açma anahtarı görülüyor.

Ata Arms 2010 yılında vefat eden Celal Yollu tarafından kurulmuş bir firma. Çocukluğundan beri silah dünyası içinde yetişen kurucuları Türkiye’de 1967 yılında ilk çifte üretimini başlatan kişi. Hemen sonrasında ilk süperpozeyi ve 1992 yılında ilk yarı otomatik tüfeği üreten de kendisi. Kayseri kentinden Türk silah üretiminin merkezi sayılan Düzce iline, daha sonra da İstanbul’a taşınan Celal Yollu, bugün Beretta Grubu bünyesinde bulunan Vursan firmasını kuruyor. Ata Arms şu an 4.000 metrekarelik üretim tesisinde 150 çalışanıyla yılda 40.000 tüfek üretiyor (yıllık büyüme oranları %10). Bunlar içinde gazlı sistem ve atalet sistemiyle çalışan yarı otomatik tüfeklerden, Ata Sp Trap modeli gibi süperpozelere varıncaya kadar muhtelif silahlar mevcut. Bu model Iab tipi veya Carlo Danna tarafından kullanılan Perazz Mx8 modelindeki gibi kundağı olan, trap atıcılığı için ideal bir tüfek. Hemen anlaşıldığı gibi, böyle bir dizaynın arka planında Marco Conti var (1992 İtalya milli takımıyla Avrupa Şampiyonu ve üç kez İtalya şampiyonu). Kendisi Türk firmasına teknik ve ticari danışmanlık hizmeti veriyor.

Kapanma sistemi, yanlarda bulunan Beretta tarzı trapez profilli klasik omuzlara yer veriyor.

Bu model Sp Trap olarak adlandırılmış, ama aynı seride çok sayıda av versiyonu da var, kimileri çelik veya alaşımlı metal kubuzlu ve siyah çakmaklı (Sp black, Sp woodcock), kimileri gümüş, düz, veya farklı derecelerde kakmalı siyah metal çakmaklara sahip modeller (Sp engraved I, Sp engraved II, Sp Deluxe). Bu yazımızın konusu olan Trap versiyonu doğal olarak 12 kalibreli, 70 mm fişek yatağına ve 760 mm uzunlukta namlulara sahip (katalogda mevcut yegane namlu uzunluğu bu). Selektif (seçici) tek tetik, sabit veya değiştirilebilir tipte şoklar var, ağırlık 3.700 gramı biraz aşkın ve fiyat da doğal olarak son derece ilginç.

Çakmağın çift tonlu yüzey işçiliği parlak yan kısımlarla hoş bir kontrast oluşturuyor ve mat yüzeyler de bu estetiği tamamlıyor.

TÜFEK ELİMİZDE

Sp modelini elinize alır almaz sağlam ve iyi imal edilmiş bir silah tuttuğunuzu fark ediyorsunuz. Göze ilk çarpan şey çakmağın başarılı çift tonlu yüzey işçiliği. Bir parlak siyah ve bir de matlaştırılmış siyah yüzeyin birleşimi tüfeğe rafine bir görünüm kazandırıyor ve baskülün her iki yanında bulunan ve fabrikanın adını içeren altın yaldız kakma yazılar da silahın estetiğine katkı sağlıyor. Çakmağın sırtında aynı zamanda selektör (seçici) görevi gören ileri-geri hareketli emniyet mandalı var ve Compact sporting atıcılık dalına merak saranlar için rahat kullanımlı. Açma anahtarı ise müdahale edildiğinde iyi tutuş sağlaması için her iki tarafında tırtıklı yüzeylerle donatılmış.

Değiştirilebilir şoklarla 760 mm uzunlukta olan namluların üzerinde yüksek tipte havalandırma köprülü namlu şeridi var, üzeri ışık yansımasını önleme amaçlı anti-röfle yüzeyli, ayrıca bir de çok aydınlık Lpa fiber optik arpacık bulunuyor.

Dipçik ayarlanabilir burunluk ve yanak desteği ile donatılmış, yani Trap ekolü tüfeklerinde olması gerektiği gibi düzenlenmiş.

Yüksek namlu şeridinin, köprülerinin ve kundağın pompalı çıkarma manivelasının detayları görünüyor.

Dipçikte üzeri tırtıklı tabanca tipi bir kabza mevcut, dipçik burnunun sağ tarafında bulunan iki adet vidaya paket donanımda yer alan alyen anahtarla müdahale etmek suretiyle dipçik sırtını ayarlayabiliyorsunuz. Dipçik pedi yassı, yumuşak kauçuktan ve geri tepmenin kısmen sönümlenmesine katkı sağlıyor. Üzeri tırtıklı olan el kundağı da kunduz kuyruğu olarak tabir edilen tipte ve yuvarlaklaştırılmış hatlara sahip. Tetik tablasına monte edilmiş olan batarya iki güçlü kinetik yayla donatılmış ve bu sayede iğne vuruşu son derece kararlı gelişiyor.

Mono-blok gövde üzerindeki omuzlar ve bunların baskül üzerindeki karşılıklarının karakterize ettiği mekanizma dizayn edilirken sağlamlık ve güvenilirliğin simgesi olan Beretta 682 modelinden ilham alınmış. Ayrıca namlunun orta kısmında iki adet de konik tipte pim bulunyor.

Tüfeğin aşırıya kaçmayan, iyi dizayn edilmiş çizgilerini yansıtan bütünsel görünümü.

Fotoğrafta monoblok (yekpare) gövdenin yan taraflarının işçiliği ve kovan çıkartıcı tırnakların (ekstraktörlerin) sapları üzerindeki yan kabartmalar görülüyor.

ATIŞ PLATFORMUNDAYIZ

Test atışlarımızı Roma yakınlarındaki Valle Aniene kasabasında bulunan trap sahasında gerçekleştirdik ve iki farklı tipte fişek kullandık: 7,5 numara 28 gram kurşunlu Romana Premium Gold ve 7,5 numara 28 gram kurşunlu Fiocchi Fblu. 35 metre mesafedeki plaka hedeflere yaptığımız atışlarda ilk namluda ** şok, ikinci namluda * şok vardı ve tüfek her iki fişekle de tatminkâr sonuçlar üretti. Yaptığımız atış serilerinde, fırlatılan tabağa yönelirken gövdemizin yaptığı burulma hareketi sırasında elimizdeki tüfek gayet dengeli ve stabil olduğundan, sonuçlar da iyi oldu.

Ağırlık dağılımının iyi hesaplanmış olması, biraz da namlu iç çaplarının 18,6 mm olması sayesinde, neredeyse 4 kg ağırlığında tüfekle ateş ederken geri tepme efekti rahatsız edici olmadı.

Yanlarında konik kapanma sürgülerinin yuvalarını barındıran kubuzlar ve sağlam otomatik kovan çıkartıcı tırnakların(ejektörlerin) detayı.

Sp Trap modelinin yüksek namlu şeridi Trap atışlarında kullanılan klasik yassı namlu şeridine alışkın olan atıcıları tedirgin edebilir, ama şeritteki fazladan yükseklik havada süzülen tabağı daha iyi algılamaya ve atıcının hedefe daha iyi kilitlenmesine yardımcı oluyor.

Aslında yüksek namlu şeridiyle çok uyumlu olabileceğini düşündüğümüz bir Montecarlo donanımı dipçiğe yakışırdı, ama her halükarda dipçiğin burnunu yükseltmek suretiyle bu konuda da bir uyarlama yapmak mümkün.

Kubuzun yekpare gövdesi ve yan taraflarda terazileme pimlerinin yuvaları görülüyor.

Kırmızı fiber optik Lpa arpacık ve değiştirilebilen şoklar. Namluların uzunluğu 760 mm, namlu iç çapları ise 18,6 mm. Çelik saçma kullanımı mümkün.

Ateş ettikten sonra boş kovanları atma görevi otomatik kovan çıkartıcı tırnaklara (ejektöre) müdahale eden iki adet güçlü helezon yaya verilmiş. Bu arada namlu seçici selektörü kazara devreye almayı önlemek için Ata Arms teknisyenleri akıllı bir çözüm geliştirmişler. Nitekim namluyu seçmek için önce düğmesini geri çekerek emniyeti devreye alıyorsunuz, sonra selektörü sağa veya sola doğru hareket ettirerek birinci veya ikinci namluyu seçiyorsunuz (bunlardan ilki bir adet, ikincisi iki adet küçük top sembolüyle belirtilmiş).

Yaptığımız test atışları sırasında yaklaşık iki yüz adet fişek yaktık ve tüfek en ufak bir tutukluk belirtisi göstermedi. Bu da, Sp Trap modelinin içinde yer aldığı fiyat bandının insanı aldatmaması gerektiği anlamına geliyor, zira bu tüfek atış platformunda atıcıya gerekli keyfi ve performansı sunabilmek için gereken niteliklerin hepsine sahip.

Roma-Romana munizioni di Fonte nuova poligonuna teşekkür ederiz.

TEKNİK KART

Üreticisi: Ata Silah San. A.Ş. Alemdağ Mah. Elmalı Sk. No: 5/A Çekmeköy / İSTANBUL T: +90 216 466 45 68 • F: +90 216 466 45 71 • ata@ataarms.com
Modeli: Sp Trap
Kalibresi: 12/70
Kullanım amacı: Trap, Double trap, Elica (pervane) ve Compact sporting
Kapanma sistemi: kubuza entegre konik gövdeli pimlerle
Namlular: 760 mm uzunluğunda, namlu iç çapları 18,6 mm; değiştirilebilir tipte 5 adet şok tüpü (*/**/***/****/*****); silahı çelik saçmalı fişeklerle de kullanmak mümkün
Ekstraktörler: Otomatik (Ejektör tipi)
Kovan atma sistemi: Yaylar vasıtasıyla
Müsademe (iğne çarpma) sistemi: Devinimsel hareketli iğnelere vuran horozlar vasıtasıyla dolaylı tipte müsademeli
Tetik mekanizması: Seçmeli tek tetik, altın yaldız kaplama tetik, helezon kinetik yaylar; tetik düşürme ağırlığı 1500 ile 1800 gram arasında
Nişan organları: Kırmızı fiber optikten küçük çubuk tipinde Lpa arpacık
Emniyet tertibatı: baskülün sırtında ileri geri hareketli emniyet düğmesi
Kullanılan ahşap malzeme: Üzeri tırtıklı yüzey kaplı ceviz
Dipçik: Tabanca tipi kabzalı, 380 mm uzunluğunda, mat yüzeyli, ayarlanabilir tipte dipçik burnu, yumuşak kauçuktan dipçik pedi
Kundak: Kunduz kuyruğu tipinde yuvarlak hatlı
Ağırlığı: Boş durumda 3700 gram (ağaç malzemenin yoğunluğuna göre değişebiliyor)
Saptanan uzunluğu: 1210 mm
Malzeme: kubuz, çakmak ve namlu çelikten; ahşap aksam ise yağ işçiliği görmüş yüzeylere sahip ceviz,
Yüzey işçiliği: Baskül mat ve parlak çift tonlu, namlular parlak
Donanımı: Siyah Abs çanta, 5 adet şok tüpü, şokları takıp çıkarmak için alet, dipçik ayar anahtarı, kullanım kılavuzu ve garanti belgesi

SATIN ALMAK İSTEYENLER İÇİN

Kimlere yönelik: Trap atıcılığa yeni başlayan ama ilk başta fazla masraf etmek istemeyenlere

Neleri gerektiriyor: Yüksek namlu şeridine alışkanlık kazanmak için biraz zaman ve sabır lazım

Neden satın alınır: Bu tür atıcılık sporu için geçerli bir tüfek, işçilik kalitesi iyi, Trap, Double Trap ve Compact sporting dallarında kullanılabilir

Kimlerle kıyaslanabilir: Baikal Izh-27 Sporting, Beretta 686 E, Fair Racing Trap, Hatsan Optima Silver Trap, Marocchi Zero 3, Rizzini Vertex, Silma M80, Yıldız Mx Trap gibi tüfeklerle kıyaslanması mümkün.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here