SHOT SHOW 2015 / Bıçaklar

Belki de insanoğlunun en eski icatlarından birisidir bıçaklar. Onbinlerce yıldır hayatlarımızda varlığını sürdürebilmiş olması size de heyecan verici gelmiyor mu? Fakat yine de endüstri değiştikçe bıçaklar da çeşitli fonksiyonlar ve değişikliklerle şüphesiz buna uyum sağlıyor.

Bıçakların taktiksel kullanımdan askeri alana ve hatta emniyet ve güvenlik güçlerine kadar uzanmasını geçtik; avcı hatta sivil bile kullanımda hayatımızın vazgeçilmez bir parçası olmuşlardır. Buna rağmen endüstriden her gün farklı talepler doğrultusunda yeni kesici aletler beklenmekte ve endüstri de müşterilerini kesinlikle pişman etmemekte! Eğer bu sene SHOT SHOW’da bıçak standına alıcı olarak girdiyseniz, muhtemelen daha büyük bir çanta getirmediğinize pişmanlık duymuşsunuzdur!

Bear amp; Son Cutlery

Bear amp; Son, 3 inçlik 440 paslanmaz çelik bıçağı saten dokusu ile son derece şık. G10 sapı ile beraber kapalı boyu yalnızca 4.5 inç. ($50).

Bear OPS bölümünden ise yeni yay gergili otomatik AC-350-ALBK-S karşımıza çıkıyor. 3.5 inçlik ince bıçağı ise CPM-S30V paslanmaz çelikten. Bıçağın sapı ise uçak tipi alüminyum alaşımdan yapılmış olup kolay taşınabilirlik adına maşa da eklenmiş. ($200)

Browning

Black Label Stow-Away Doğa bıçağının içerisinde gizli bir bölmesi mevcut. Bu bölmede ise küçük bir testere ile bileme taşı mevcut. Yüksek kaliteli Storm Front Damascus bıçaklar ise isterseniz clip point kesimde isterseniz drop point kesimde ağız ile mevcut ($333) Browning ayrıca yüksek kalite serisinin parçası olmak üzere 3 yeni damascus çakı modeli de çıkarıyor: 3.06 inç’lik damascus çeliği bıçağa sahip çakıları; damascus sap ($222), Sedef sap ($333) ya da mamut dişi sap ($555) ile tercih edebilirsiniz!

Buck

Buck Knives bu sene karşımıza bizzat bir donanma komandosu olan Matt Leathers tarafından tasarlanan bir bıçak ile çıkıyor! U.S. Navy SEAL komandosu olan Leathers hiçbir taktiksel bıçağın ihtiyacını tam anlamıyla karşılamaması üzerine kendi bıçağını kendi tasarlama kararı alıyor. 2013 yılında denizde kayboluşunun ardından Buck firması; babası ile beraber çalışarak Matt’in tasarımını hayata geçirdi!

Yeni bıçağın adı Matt Would Go (MWG). Taşıması gerçekten gurur verici bir bıçak, nitekim bıçağı elinize alınca tasarımcısının görevi uğruna canını verecek kadar işini ciddiye alan birisi olduğunun bilincinde oluyorsunuz. Siyah kaplaması korozyon korumasına destek olduğu kadar parlaklığın daha az saptanmasını da sağlıyor. Micarta katmanlı sapa sahip bıçağın kemer klipsi de mevcut. ($245)

Böker USA

Böker ise bu sene popüler serilerinden Classic Hunter’ın küçültülmüş versiyonunu çıkardı. W.C. Davis tarafından tasarlanan çakıda 2.63 inç’lik N690 çelik bıçak gözümüze çarpıyor. Toplam uzunluğu yalnızca 6.75 inç olan bıçağın ağırlığı ise yalnızca 100 gram olup sade bir günlük çakı arayan kişilere üstün bir kalite ve uygun taşıma boyutları sunuyor! ($210)

Gerber

Gerber’in Gator serisi bıçakların dünyadaki en meşhur serilerden biri olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Gerber, kendisine bu şöhreti kazandıran üstün işlevsellik ve dayanıklılık gibi özelliklere sahip olmakla beraber, keseye uygun bir fiyata da alabileceğiniz bıçaklardan. Bu sene Gator Premium serisi ile bıçağının estetiklerini makyajlamış olan Gerber; hem sabit hem de katlanabilir çakılar sunuyor. Üstelik sırt ve ağız kesimler için deri yüzücü, drop point ya da düz gibi opsiyonlar da mevcut. Ayrıca deri kınlar ile gelen bıçaklar tam 3.6 inç uzunluğa sahip. ($120) StrongArm ($75) bıçağı ise çok yönlü bir kına, 4.8 inç bir ağıza ve 9.8 inçlik toplam boya sahip.

Remington

Remington bu sene karşımıza taktiksel bir yüzme bıçak seti ile çıkıyor. Kesme, yüzme ve bağırsak kancalı olmak üzere 3 tipten oluşan bıçak seti ($40); nemli koşullarda hakimiyet sağlanmasına destek olmak için karambit sapı gibi parmak deliklerine sahip olup tamamen siyah okside kaplamaya sahip yekpare paslanmaz çelikten imal edilmiş. Naylon kın ile gelen bıçaklar; hem dayanıklı olduklarının bilinciyle güveninizi kazanacak, hem de dağa taşa vurma sonucu orasının burasının çizilmesine çok da üzülmemenizi sağlayacak bir tasarıma ve el yakmayacak fiyata sahip.

Remington’un yeni bıçakları arasında Model 700 çakıları ($75) da mevcut. Bu çakıların sapları ise Model 700 tüfeğinin gövdesi ile aynı malzemeden imal edilmiş. 440 paslanmaz çelikten imal edilmiş olan çakılar; 3 inç’e yakın bıçak ve tek elli kullanım için açma deliği bulunduruyor.

Remington; ayrıca yeni Fast 2.0 ($32) çakılarını da sergiliyor: 3 inçlik 440 çelik bıçağa sahip çakıda uçak tipi alüminyum alaşımdan saplar, yay gergili kolay açılma fonksiyonu (yarı sustalı) ve metal klips mevcut.

Helle of Norway

Norveç’in Helle firması tam 1932 yılından bu yana yüksek kalite el yapımı bıçaklar üretmekte. Üreticiler 45 kadar farklı manuel işlem sonucunda ancak bir adet bıçak üretebiliyorlar. Bu da ancak geleneksel metotlara en bağımlı olan bir avcı ya da doğacının hakkını verebileceği İskandinav kökenli bıçaklar anlamına geliyor. İçinizdeki Viking’i serbest bırakın!

Helle’nin bu sene SHOT SHOW’da ev sahipliği yapacağı yeni bıçaklar arasında, dünyaca ünlü doğa fotoğrafçısı ve hayatta kalma ekibi üyesi Laura Bombier’in bizzat tasarladığı Algonquin ($169) de mevcut!

Algonquin’in doğal güzelliği yalnızca ve yalnızca dayanıklılığı ve kullanışlılığı tarafından gölgeleniyor diyebiliriz. 2.72 inçlik bıçağı; Helle’nin üç katlı paslanmaz çeliğinden imal edilmiş olup üstün bir dayanıklılığa ve korozyon korumasına sahip. Bıçağın kara meşe ve kıvrımlı huş ağacından imal edilmiş olan sapı 3.62 inç olup bıçağın kını da doğallığına ve dayanıklılığına yaraşır şekilde deriden imal edilmiş.

Spyderco

Polonyalı bıçak ustası Marcin Slysz tarafından tasarlanan Slysz Bowie Clipit ($199,95) kesinlike 2015 çakılarının en üst sıralarında yer alacaktır! Bowie tipi ağza sahip bıçak CTS XHP paslanmaz çelikten imal edilmiş olup D2 ile aynı performansa fakat daha yüksek korozyon direncine sahip. Sap ise güzel bir kavrama sağlayan taşlanmış yüzeye sahip titanyumdan imal edilmiş olup bütün sapı sarıyor.

Puma

Prestijli bıçak firması PUMA; SGB av bıçakları koleksiyonuna yenilik getiriyor! Bu bıçaklar 440A Alman çeliği ile nam salmış olup 55- 57 arasında (Rockwell) sertliğe sahip oluyorlar. Bu bıçaklar, ayrıca kemik, boynuz ahşap ya da micarta saplara sahip. Serinin yenilerinden birisi, yüzme bıçağı olan 8 inç’lik Frontier ($99,95). Tam 3.3 inç’lik bıçak uzunluğu ve boynuzdan sapa sahip olan Frontier; deri bir kın ile alıcılarını bekliyor.

Puma ayrıca 8.5 inç uzunluğundaki Badlands Wood’u ($39,95) da çıkarıyor: Klasik görünümdeki bu bıçak ise ahşap sapı ile hem şık hem de günlük çok amaçlı bıçak seçiminiz için ideal ve kaliteli bir aday!

Victorinox Swiss Army

Victorinox; geçtiğimiz sene Wenger ile resmen birleşiminin ardından ilk kez yeni bıçak serileri ile alıcılarının karşısına çıkıyor: Delemont Collection, bu iki İsveç ordu firmasının ikonik bir bileşimi niteliğinde olup her çeşit doğa tutkununun aradığını bulabileceği neredeyse kesin diyebileceğimiz bir koleksiyon! 85 mm’lik bıçaklar EvoWood ya da EvoGrip sap seçenekleri ile stoktayken 130 mm’lik bıçaklarda RangerGrip ya da RangerWood saplar mevcut. Çok fonksiyonluluğunu elbette korumuş olan Victorinox; 85 mm’lik bıçaklarında çift sıra dişli 2.75 inçlik testere ve 14 diğer mahareti barındırmakta.

130 mm’lik RangerGrip serisinde ise tel kesici, 3.9 inç’lik kilitlenebilen bıçak ve çeşitli diğer fonksiyonlar mevcut ($29,99 – $195).

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here