IWA 2015 / TAKEDA HAMONO

Fuarın bıçaklar ile ilgili holünün aksesuar ve benzeri diğer ürünlerle karıştığı için pek de düzenli dağılmadığını belirtmeliyim.

Bu sebeple “Acaba ilginç ne bulurum?” diye gezerken Takeda Hamono’nun standı gözüme ilişti, Nitekim diğer katılımcılar yalnızca ürün tanıtımı yaparken kuşaklardır geleneksel Japon demirciliği ile uğraşan gördüğünüz üç usta halen ellerinde aletler ile harıl harıl çalışmaktaydılar. Eh elbette koca fırınlarını getirmiş olma imkanları olmasa da gözlerim önünde bir şef bıçağını büyük bir sabır ve dikkat ile bilediler ve aynı bıçak incecik bir mecmuanın yaprağını öylesine düzenli kesti ki, ben halen o keskinliğin 2 parça taş ile o küçücük standda bilenen bıçakta olduğuna hayret ettim!

Dedelerinden gelen gelenek üzerine bıçak işleyen küçük atölye; müşterilerden artarak talep almalarına rağmen fazla büyümeyi tercih etmiyor. Nitekim el sanatlarını endüstrileşmekten korumadan yana olan Japon ustalar, küçücük bir bloğun büyük bir sabırla dövülerek söz konusu bıçağın şekline getirilmesi ve herhangi bir kimyasal işlem uygulamaksızın ahşap saplarını takarak doğal karalıkları ve muntazam el bileylemesi keskinlikleri ile müşterilerine sunulması taraftarı. İlgileri için kendilerine “Doumo Arigatou Gozaimasu!” yani “Çok Teşekkür ederiz!” dedikten sonra yolumuza devam ediyoruz!

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here