Fırsatlar dünyası

    Silah dünyasının çok geniş bir ürün yelpazesine sahip olması fırsatları da o oranda çoğaltıyor.

    İlk bakışta sektörün, asırlık duayenler eliyle geliştiği söylense de her geçen yıl sektöre eklenen yeni oyuncular, tüketicinin beklentilerini karşılamanın ötesinde onlara yepyeni bakış açıları sunarak pastadan pay almayı başarıyor. Bu başarıda en önemli kriter ise kalitedeki tutarlılık. Ürün ne kadar yenilikçi, ne kadar işlevsel olursa olsun kalite konusunda istenmeyen sapmalar gösteriyorsa, ömrü de kısa oluyor. Buna bağlı olarak da ürünün arkasındaki marka, etkisini ve etkinliğini kaybetmeye başlıyor. Oysa kalitedeki tutarlılık, bazen tek bir silah ile firmanın olağanüstü başarılar yakalamasına ve hatta ünvanını bile değiştirmesine neden olabiliyor.

    1990 yılında Hırvatistan’ın Ozalj şehrinde kurulan IM Metal silah firması, 2000 yılında ürettiği HS2000 modeli yarı otomatik tabancasıyla öyle bir başarı elde etti ki, bir yıl sonra IM Metal olan firma ünvanı “HS Produkt” olarak değiştirme ihtiyacı duydu. 2000 yılında firmanın 80 kadar çalışanı varken 5-6 yıl sonra bu sayı bini buldu.

    Olağanüstü bir büyüme değil mi? IM Metal firmasının ilk yarı otomatik tabancası, 1991 yılından 1994 yılına kadar üretilen ve İlk Hırvat Tabancası anlamına gelen Prvi Hrvatski Pistolj (PHP)’du. Bugün firma, HS üretiminin neredeyse tamamını ABD’ye ihraç ederken Springfield firması Government şablonuna sadık kalarak ürettiği yarı otomatik tabancalardan Springfield Xd (Xtreme duty) modeliyle de 2003, 2006 ve 2009 yıllarında National Rifle Association tarafından verilen yılın tabancası ödülünü aldı ve sektördeki yerini sağlamlaştırdı.

    Hırvatların başarı öyküleri arasında yer alan HS Prudukt’ın HS-9 Tactical polimer tabancasını bu sayıda masaya yatırdık ve kullanılan kaliteli malzeme ve ileri üretim tekniklerini gözler önüne serdik. Elle kurma ve emniyete alma kumandalarına yer verilmemiş, kabzadaki dahil bütün emniyet sistemleri otomatik olan bu tabanca, başarı öyküsünü taçlandırırken gelişmekte olan silah firmalarına da ışık tutuyor. Bu sayımızda yine birbirinden ilginç silahlara yer veriyoruz. İşte bunlardan biri, Amerikanlaşmış bir CZ 557 Luxus.

    Ceska Zbrojovka klasik 550 serisi sürgülü tüfeklerde kullandığı Mauser 98 sürgü sistemini rafa kaldırmış ve tercihini Amerikan tarzı yeni sürgü sistemine terk etmiş. Kimilerinin bir ihanet olarak nitelediği bu devrim niteliğindeki değişikliğin sonuçları, eleştirileri haklı mı çıkarıyor, haksız mı? Sayfalarımızı süsleyen bir başka konu ise Mauser’in yeni karabinası: M12. Aynen Sauer gibi daha ekonomik silah üretme politikası kapsamında orta segmente yaklaşan Alman firması, bugüne kadar sadık kaldığı şablonların biraz dışına çıkıyor. Yine sayfalarımız arasında yeri göğü inleten bir yivli silah olan Steyr HS 460’ı, Tikka’nın atıcılar için tasarladığı serisinin haylaz çocuğu olarak anılan T3 Sporter’ı, revolver sevenler için Uberti’den 12’li 1873 Catteman’ı, Sarsılmaz’ın AR-15 türevi olan ve Gebze’de bizzat test ettiğimiz SAR 109 T’yi ve bizleri tarihte küçük bir yolculuğa çıkaran Avusturyaİtalyan askeri silahlarını bulabilirsiniz.

    Armi e Tiro… Hobiden daha fazlası!

    CEVAP VER

    Please enter your comment!
    Please enter your name here