Orjinalinden Üstün Bir Taklit Tabanca: Crvena Zastava M57

M 57 tabanca, eski Yugoslavya’nın ‘Yugaslav Crvena Zastava (Kızıl Sancak)’ fabrikasında Yugoslav ordusunun standart ordu silahı olması için üretildi.

1970’lere gelindiğinde Crvena Zastava fabrikası fişek yatağı 9×19 Luger mühimmatına uygun benzer bir tabancanın üretimine başladı. Bu silah model M70 adıyla adlandırıldı. Yugoslavya’nın yıkılmasından sonra ‘Crvena Zastava’ şirketi Zastava Arm ismini alarak Sırbistan’da üretimi sürdürdü. Ancak M57 geçen onca zamana rağmen şirketin ürettiği en önemli tabanca olma özelliğini kaybetmedi.

M57; 1957’de Sovyet Tokarev TT silahının yapısı benimsenerek, bu tabancanın doğrudan bir kopyası olarak üretilmiştir. Ancak M57; Tokarev’den daha uzun bir kabzaya buna bağlı olarak da daha uzun bir şarjöre sahiptir. Bu sayede Tokarev’in şarjörü 8 lik olmasına karşın M57’nin şarjörü 9 fişek alır. M57 tabancanın geri tepmesi oldukça azdır, kilitli sürgü sistemi kullanılan bu silahta Browning tipi sürgü tutucu pim bulunmaktadır.
Tek harekli tetik sistemine sahip bu silahta ‘yarım horoz’ tekniği dışında hiç bir manuel emniyet sistemi bulunmamaktadır. Şarjör fişeklerin tekli bir şekilde üst üste basılacağı şekilde dizayn edilmiştir. Bu tabancanın nişan tertibatı ise sabitttir.
M57 tabancanın bazı basit teknik özellikleri ise şöyle; calibresi 7,62×25 TT , namlu uzunluğu 116mm olan silahın toplam uzunluğu ise 200mm’dir. Boş ağırlığı 900 gram olan M57’nin şarjör kapasitesi yukarıda da belirttiğimiz gibi 9 fişektir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here