Yılların Eskitemediği Otomatik Tabanca: UZI

UZI hafif makinalı silahı 1940’lı yılların sonlarında İsrail’li tarımcı Uziel GAL tarafından geliştirildi ve 1950 yılından itibaren İsrail Ordu Endüstrisi (şimdiki adıyla İsrail Silah Endüstrisi) tarafından üretilmeye başlandı.

UZI aralarında başta İsrail olmak üzere ABD, Belçika, Almanya gibi 90’dan fazla ülkenin silahlı kuvvetleri ve kolluk kuvvetlerinde kullanılmıştır. Bu silah İsrail’de IMI (yeni haliyle IWI) tarafından ve Belçikada lisanslı olarak FN Hertsal firması tarafından üretilmiştir. Ayrıca bu silah eski Yugoslavya’nın içinde yer alan Hırvatistan’da da lisanssız olarak üretilmiştir. Bu silahın daha rahat taşınabilir hale getirilmiş olan Mini ve Mikro versiyonları sırasıyla 1982 ve 1983 yıllarında geliştirildi. Bu yeni silahlar da başta İsrail ve Birleşik Devletlerin istihbarat teşkilatları olmak üzere bir çok farklı ülkenin kolluk kuvvetleri, özel kuvvetleri ve istihbarat birimleri tarafından benimsenmiştir.

UZI hafif makinalı silahının tasarımının hangi silahtan ilham alınarak üretildiği ilginç bir soru olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu konuda uzmanların en çok üzerinde durduğu silah olarak ‘Çekoslavak SA23’ hafif makinalı tüfeği karşımıza çıkmakta; kabza içerisinde bulunan şarjör ve sürgü sisteminin yapısındaki benzerlik bunun en önemli delilidir. Bu hafif makinalı silahın yapısı 1948’de benimsenmiş ve yerli silah üretimi için gerekli tasarımlar 1949’da tamamlanmıştır.

UZI hafif makinalı silah açık sürgü blowback sistemi ile çalışmaktadır. UZI’nin daha sonradan üretilen Mini ve Mikro versiyonları ise alıcının tercihine göre açık sürgü veya kapalı sürgülü sistemlerde üretilmiştir. Daha sonraki varyasyonlarda, bu silah farklı bir yay eklenmiş ayrı iğne sistemi ve ateşleyici mekanızma ile donatılmıştır. Silahın gövdesi preslenmiş çelikten imal edilmiş, tetik tertibatı ve kabza orta kısımdan pimler aracılığıyla gövdeye sabitlenmiştir. Sürgü atış esnasında her defasında kendini yeniden kurar (wrap-around olarak bilinen sistem), bu yüzden silahın geri tepmesini azaltabilmek için ağırlığın çoğunun, iğne mekanizmasının ön tarafına yerleştirilmesine gayret edilmiştir.

Mikro UZI aşırı derecede fazla olan atış hızını azaltmak için sürgüye sabitlenmiş olan ve ağırlığı artırmaya yarayan tungstenden imal edilmiş bir eklentiye sahiptir. Kurma kolu gövde kapağının üstüne yerleştirilmiştir ve atış esnasında hareket etmez. Kurma kolu sürgü kapağına açılmış bir deliğe monteedilmiştir. Nişan alabilmek için; sürgü kolunun ortasında oyuk açılmıştır. Bu silahın kabzasının sol tarafında elle ayarlanan emniyet-atış modu seçme mandalı bulunmaktadır. Ayrıca kabzanın arka tarafında da otomatik bir emniyet mekanizması bulunmaktadır. İlk üretilen UZI’ler tercihe göre ahşap dipçili veya uzatılabilinen metal dipçikliolarak üretilmiştir. Daha rahat taşınabilme özelliğine sahip Mini ve Mikro UZI’lerde ise yana katlanabilen ve çelikten imal edilmiş dipçikler bulunmaktadır.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here