Çağının Çok Ötesinde Bir Tasarım: FN F2000

F2000 taarruz tüfeği; Belçika’da bulunan FN Hertsal şirketi tarafından 1990’lı yıllarda geliştirildi. Bu silahın satışına ilk olarak 2001 yılında başlanmıştır.

Günümüzde Belçika, Hırvatistan, Hindistan, Libya, Pakistan, Peru, Polonya, Suudi Arabistan ve Slovenya gibi bir çok devlet tarafından kullanılmaktadır.

Bu taarruz tüfeği gazlı sistemle çalışmaktadır. Silahın en dikkat çekici özelliklerinden biri de şarjör yuvasının tetik mekanizması arkasında bulunmasıdır(bullpup). Bu silah standart NATO 5,56×45 mm mühimmat kullanmaktadır. F2000’in bir diğer önemli özelliği de kabzasının mükemmel dengesidir. Bu özelliği silahı kullanan herkesin dikkatini çekmiştir. Bu tüfek oldukça yumuşak ve pürüzsüz bir bir görünüşe sahiptir. Bu yüzden bazı kaynaklar bu silahın çok da sağlam olmadığını söylemektedir. Ancak çoğunluk F2000’in mükemmel bir taarruz tüfeği olduğu görüşünde!

FN F2000 taarruz tüfeği muhteşem bir ergonomiye sahip ve her iki el ile de kullanıma oldukça uygun. Bu silah eşi benzeri olmayan bir kovan atma sistemine sahip. Boş kovanlar gövdenin sağ ön tarafında bulunan boşluktan dışarı atılmaktadır. F2000’in emniyet/atış modu seçme mandalı tetiğin altına yerleştirilmiştir. Kurma kolu silahın sol tarafına yerleştirilmiş durumda, ancak istenildiği takdirde silah her iki elle de kolaylıkla kurulabilinmektedir.

FN F2000 rahatlıkla sökülerek, sekiz ana parçaya ayrılabilir. Bu tüfek standart 30’luk NATO(M16 tipi) şarjörlere uyumludur.
FN F2000 üzerinde bulunan özel optik nişan tertibatıyla birlikte satılmaktadır ve bu modern nişan tertibatı ‘1.6’ oranında büyütme sağlar. Bu nişah tertibatını gereksiz bulup kullanmak istemeyenler için silahın kapağının üzerine sabit gez monte edilmiştir. Silahla birlikte gelen optik nişan tertibatını yetersiz bulan kullanıcılar ise standart tertibatı söküp yerine gece görüş aparatı yada daha kaliteli dürbünleri F2000’in üzerinde bulunan standart Picatinny tipi raylar aracılığıyla takabilirler.
F2000’nin kullanıldığı göreve göre üzerine; bomaba atar, taktik lazer, tüfek feneri veya tutma sapı gibi bir çok farklı aparat takılabilir. Bu silahın boş ağırlığı 3.6 kg, namlu uzunluğu 400mm, toplam uzunluğu ise 694 mm’dir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here