Sessiz Nişancı: Vintorez

VSS Vintorez sessiz keskin nişancı tüfeği Sovyet elit birlikleri için geliştirilen son derece özel bir keskin nişancı tüfeğidir.

Bu tüfek ülkemizde ‘Kanas’ ismiyle tanınan; Drogunov(SVD) keskin nişancı tüfeğinin yerini almak üzere 1980’li yılların sonlarında üretilmeye başlanmıştır. Rus özel kuvvetleri tarafından hızlıca benimsenen bu silah derhal kullanılmaya başlanmıştır. Bu tüfeğin Drogunov’la farklılık gösteren en önemli özelliği namluya sabitlenmiş olan susturucusudur.

Vintorez’de; Drogunov kullananların aşina oldukları uç kısmı yumuşak malzemeyle kaplanmış sabit ahşap dipçik bulunmaktadır. Ayrıca emniyet pimi ve silahın dolduruluşu da Drogunov’la aynıdır. Tüfeğe sabitlenmiş durumda bulunan susturucu gerektiği takdirde rahatlıkla sökülebilir. bu sayede tüfek rahat taşımak veya saklamak için kolaylıkla üç temel parçaya (namlu, gövde ve dürbün) ayrılabilir.

Vintorez’de 9×39 mm’lik mühimmat kullanılır. Kullanıldığı yere göre SP-5 ve SP-6 adlarıyla bilinen fişekler tercih edilebilir. SP-5 veSP-6 fişekleri zırh delici mühimmat olarak tanınmaktadır. Bu fişekler sertleştirilmiş çelik zırhları bile delebilir. 6mm çelik levhayı 200 metreden delebilirlerken 2mm’lik çelik levhayı 500 metreden bile delebilmektedirler. Bu mühimmatların asıl kullanım alanı ileri teknoloji ürünü çelik yeleklerin imhasıdır. SP-5 ve SP-6 fişekleri bu görevi 300-400 metre gibi mesafelerden bile oldukça rahat bir şekilde başarabilmektedir.
Vintorez keskin nişancı tüfeğinin şarjörünü 10 fişek kapasitelidir. Bu tüfeğin boş ağırlığı 2.85 kg’dır. Namlu uzunluğu 210 mm olan bu silahın toplam uzunluğu ise 890 mm’dir.

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here